73 yaşındaki İlyas Dede Emirgazinin Evliya Çelebisi

73 yaşındaki İlyas Dede Emirgazinin Evliya Çelebisi

Merhaba Gazetesi Şehir Eki haberleri için gittiğimiz her ilçede mutlaka bir yaşlının görüşlerini alıyorduk.

Emirgazi ilçemizde de bizlere önderlik yapan 73 yaşındaki İlyas Bayrakçı ile karşılaştık. İlyas Dede’nin ilçede bilmediği yer yoktu. İlçenin bazı önemli bölgelerinde bizlere kılavuzluk yapan Bayrakçı, ilçeyi anlatırken eski günleri de özlediğini söylemeden geçemedi.
ESKİ GÜNLERİ YAD ETMEDEN GEÇEMEDİ
1938 doğumluyum. Ben de esnaflık yaptım. 1983’ten 1992’ye kadar vergi mükellefiydim. Biçercilik yaptım. Bazı memleketlere gittim gördüm. Eskiden teknoloji yoktu, el işi ile çalışılıyordu ama hürmet, saygı ve sevgi vardı. Biz, yaylada 10-15 haneydik. Burada fakir zengin ayrımı olmazdı. Hep birlikte sofra kurar iftarımızı hep birlikte açardık. Kimden geldiği de bilinmezdi. Fakir bir kap getiriyorsa, zengin üç kap yemek getirirdi. Teknolojinin gelişmesi kolaylaştırdı hayatı ama bununda bir bedelini ödedik. Eski birçok geleneklerimizi unuttuk. Gençlerimizde zenginlere karşı büyük bir özenti var. Gelirimiz özendiğimiz kişiye denk mi değil mi onu hiç düşünmüyoruz.  Mesela biz burada kışın sebze hiç yemezdik, hiç sebze olmazdı kışın. Ama onun kıymetini bilirdik. Yazın aldığımız sebzenin bir tadı vardı. Şimdi saman yer gibi yiyoruz yediklerimizi. Eski günlerin saygısını, sevgisini, sohbet ve muhabbetini özlüyorum. Şimdi hal hatır sorulmaz oldu herkes kendi başına bir hükümet. İnsanlar arasındaki bağlar yavaş yavaş koptu. En yakın komşunun kaç kızı var, kaç oğlu var, ne yer, ne içer bilmem. O da beni bilmez. Çünkü bağ yok.
TOPRAK DAĞITIMI MUTLAKA YAPILMALI
Emirgazi çok büyük bir meraya sahip 1954 yılında burada bir toprak dağıtımı yapıldı. 1968 yılında yine toprak dağıtımı yapıldı. Ondan bu yana 43 sene geçti ama bunca senedir toprak dağıtılmadı. Toprak alanlar, mera alanları da sürmeye başladı. Şimdi biz diyoruz ki, bunları gençlere verelim. Gençlerimiz hiçbir şeyden yararlanamıyor, ne topraktan, ne başka bir şeyden. Burada boş boş duruyorlar. Hükümetin bir an önce el atıp bu toprağı topraksız vatandaşlara dağıtması gerekiyor. Arazi verilirse gençler artık ekmeğini buradan çıkarmanın telaşına düşmüş olacak. Buradan buğdayını, bulgurunu, ununu alacak. Sonra inek alır, dana alır hiç olmazsa göç eksilir. Emirgazi’de devamlı çalışacak bir iş yok. Süreklilik sağlayacak bir iş kolu sağlanmalı. Ekonomimizin bel kemiği ziraat ve hayvancılık bu da desteklenirse olur.
KOLAK YAYLALARININ TARİHİ ÇOK ESKİ
Emirgazi’nin en eski yerleri Kolak Yaylası ile Kale Dağı’dır. Kolak Yaylası, Emirgazi’den daha eski bir yerleşim birimidir. Finikeliler, Bizanslar yerleşmiş. Buranın İpek Yolu üzerinde olduğu söylenir. Burada eskiden beri bizim duyduğumuz, köylü bir adam deve üzerinde giderken eğilmiş, niye eğildin diye sormuşlar, burası elma yoluydu ağaçlardan geçilemezdi ondan eğildim demiş. Daha sonra bu bölge ne yazık ki definecilerin uğrak yeri olmuş, önüne gelen bir çukur kazmış. Buradaki mezarlar hiç boş çıkmazdı bizim çocukluğumuzda. Çanaktır, şişedir eski kalıntılardır bulunuyordu. Burası Geçi Kıran Bayırı olarak geçiyor. Burada sonradan bazı mağaralar keşfedildi.
Eskiden bunlar pek bilinmiyordu. Antikacıların arayıp bulduğu bir yer burası. Kral Köşkü olarak tabir edilen mağara kralın oturduğu yer olarak biliniyor. Ben bir Kolak Yaylası sakini olarak bu bölgenin turizme açılmasını istiyorum. Burada kral yerleştiğine göre, burada elbet de tarihi bir şehir bile olabilir. Ama bununla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Resmi olarak burada bir kazı çalışması yapılmıyor. Biz burada yasal olarak bir kazı çalışmasının yapılmasını ve burada yeraltında yatan tarihin gün ışığına çıkarılmasını istiyoruz. Kolak yaylasında oturduğumuz zamanlarda 80 haneye yakın yaşayan vardı. 20-30 sürü çıkardı, burada koyunculuk çok gelişmişti. Şimdi ise 14 haneye kadar düştü. Bir sürü, 200-300 küçükbaş hayvan var. Şimdilerde küçükbaş hayvan para ediyor, buraya geri dönüş olabilir mi bilmiyorum.
TONT KALE DAĞI’NIN TARİHİ BELLİ DEĞİL
Bu dağda bulunan kale, birkaç yıl öncesine kadar belirli idi. Ama son zamanlarda yıkılıp gitti. Tarihi kesin olarak belli değil. Fakat Farsak şehri varmış burada. Sonradan burada ilçemize ismini veren Emrul Gazi şehit düşmüş. Ondan sonra burası yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmış. 1800’lü yıllarda burada mağara yerleşimi varmış. Kilise kalıntıları bunu gösteriyor. Mağaraların kenarında mezarlıkların içinde şişeler, paralar çıkardı. Onları da kırarlardı. Bunlar şarap içmiş gibi söylemlerle. Emirgazi’nin ilk yerleşim yeri Eski Kışla. Nüfus çoğalınca bu mağaralardan istifade etmek için buraya yerleşmiş halk ev yapma imkanı olmayınca. Kendisi sığınmış, hayvanlarını koymuş. Böylece yerleşim gelişmiş. Asıl adı Emrul Gazi’ymiş ama zamanla harf değişikliği olarak Emirgazi ismini almış. Biz bu yerleşim yerini kuranların Antalya ve Maraş’tan geldiklerini öğrendik. Neden derseniz burada Kepez var, orada da var, Kuruca ve Çandır diye yaylalarımız var, aynı isimdeki yaylalar Antalya ve Maraş’ta da var bu benzerlikler gelen ilk kişilerin bu bölgelerden geldiğini gösteriyor.
SEÇİM ÇALIŞMALARINA DA DEĞİNMEDEN GEÇMEDİ
Yaptığımız sohbetin sonunda 12 Haziran seçimlerine değinen İlyas Bayrakçı, “Ben uzun yıllardır rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun fikirlerini benimsedim. Hatta yıllarca ilçe başkanlık görevini yaptım. Ama bu görevi artçık gençlere bırakacağım. Benim seçimler nedeniyle söyleyeceklerim farklı. Ülkede yapılan her seçimde devletin bütçesi boşaltılıyor. Bu seçimlerde de aynısı oldu. İktidar ve muhalefet partilerini nereden bakarsanız bakın ortalama 600 milyon TL’nin üzerinde yardım aldı. Bu para nereden çıktı? Bu para milletin parası. Benim param ile neden seçim yapılıyor. Hem sadece birkaç partinin yardım alması ne kadar doğru. Adam Milletvekili seçilecekse o rahatlığın sefasını sürecekse kendi parası ile seçimlere girsin. 600 milyon para az mı? Türkiye’nin bütçesini boşaltıyorlar.
Buraya gelen her aday yüzlerce vaatte bulunuyor. Biz vaat değil gerçek hizmet istiyoruz. Devletin bütçesinden ellerini çeksinler. İktidar ve muhalefete de söyleyeceklerim var, Bize çok şeyler vaat ediyorlar. Biz vaat istemiyoruz. Bütçeden ellerini çeksinler.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum