21. Altın Koza Film Festivali’ne Görkemli Açılış

21. Altın Koza Film Festivali’ne Görkemli Açılış

Bu yıl 21.'si düzenlenen Altın Koza Film Festivali açılışı Merkez Park Amfi Tiyatro’da görkemli bir törenle gerçekleşti. Türk Sineması’nın 100. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen ve çok sayıda sinema emekçisinin katıldığı...

Bu yıl 21.'si düzenlenen Altın Koza Film Festivali açılışı Merkez Park Amfi Tiyatro’da görkemli bir törenle gerçekleşti.

Türk Sineması’nın 100. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen ve çok sayıda sinema emekçisinin katıldığı gecede oyuncu, yapımcı, senarist, yönetmen, müzisyenler ile diğer davetliler kırmızı halıda yürüdü. Sunuculuğunu Yekta Kopan ile oyuncu Tulin Özen’nin yaptığı ve bir televizyon kanalında canlı olarak verilen programda, Türk Sineması’nın unutulmazları özel hazırlanan VTR ile sunuldu. Daha sonra Uzun Metraj Film Yarışması’na katılan 12 filmin kısa gösterimleri yapıldı. Sanatçısı Cahit Berkay, film müziklerinden oluşan kısa bir konser verdi. Berkay’ın nostalji havası estiren müzik ziyafeti alkışlarla karşılandı.

Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Milletvekilleri Ümit Özgümüş, Seyfettin Yılmaz, Muharrem Varlı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz gibi çok sayıda protokol üyesinin de katıldığı organizasyonda Yusuf Sezgin, Bulut Aras, Selma Güneri, İrfan Atasoy, Mine Soley, Yılmaz Köksal, Sefa Önal, Serpil Çakmaklı, Şerif Gören, Necip Sarıcı, Süleyman Turan, Abdurrahman Keskiner, Agah Özgüç, Ahmet Selçuk İlkay, Filiz Akın, Fatma Girik, Oya Aydoğan, Nuri Alço, Suna Keskin, Şemsi İnkaya, Aytekin Çakmakçı, Birsen Kaya, Ferdi Tayfur, Eşref Kolçak gibi çok sayıda sanatçı gecede konukları selamladı. Sanatçılara günün anısına Altın Koza ödülü ve karanfil takdim edildi. Davetliler arasında vatandaşları selamlayan 'The O.C.'nin yıldızı Mischa Barton da büyük ilgi gördü. Festivalin ev sahipliğini yapan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, Türk sinemasına bugüne taşıyan sinema emekçilerine teşekkür etti.

21’incisi gerçekleştirilen Altın Koza Festivali’nin ilk başladığı günden buyana hesaplandığında 45 yaşında olduğunu ifade eden Sözlü, aktivitenin Türkiye’nin en önemli iki sinema festivalinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Bereketli topraklar üzerindeki Adana’da film festivalinin köklü bir geçmişinin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Sözlü, “Altın Koza Film Festivali’nde Türk sinemasının 100’üncü yılı teması ile bir araya geldik. Ama bereketli toprak isminin müellifi Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuş değerli fikir adamı Orhan Kemal’inde 100’üncü yaşı. Ülkesinde eserleri böylesine sinemaya ve televizyona esin kaynağı olmuş başka bir romancı var mıdır, bilmiyorum. Ama bilgimiz bir tanesi var. Oda Orhan Kemal’dir. Kemal’i de rahmetle anıyoruz. Dünyanın bütün film festivalleri hep yapıldığı şehirlerle anılır. Şehri vurgular. Adanalılar ve değerli sinema dostları da bu kanaatime destek verirse gelecek yıllarda Altın Koza Film Festivali’nin adı ‘Adana Film Festivali olsa ne olur?’ Bunu takdirini sizlere sunuyorum. Allah nasip ederse bu festivali 36’ıncısına kadar yapmak istiyorum.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul da Türk sinemasının 100’üncü yılının herkeste büyük heyecan ve coşkuya sebep olduğunu belirtti. Vali Mustafa Büyük ise Adana’nın yetiştirdiği sanatçılarla Türkiye ve dünyaya önemli hizmetler verdiğini vurguladı. Kentin modern sanat dalları içerisinde çok özel bir yeri olan sinema sanatına da çok önemli katkılarda bulunduğu anlatan Büyük, “Bu şehrin kazanımlarını beraberce 21.’sine geldiğimiz geleneksel bir festivalle kutlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Adanalılarında büyük gurur duyduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sanata, sanatçıya desteği hep beraberce sürdürerek, gelişmiş medeni ülkeler seviyesinde çok daha iyi noktalara geleceğimizi belirmek istiyorum.”

FATMA GİRİK: 100 YILIN 57 SENESİ BENİMLE GEÇTİ

Sanatçılar adına konuşan Fatma Girik, sinemaya emek veren ‘kader arkadaşları ve meslektaşlarını’ selamladı. Esprileriyle herkesi neşelendiren Girik, şöyle devam etti: “Onları çok seviyorum. Hele gazozcuya bayılıyorum. Sinemanın 100. yılını kutluyoruz. Bu 100 senenin içinde 57 senesi benimle geçmiş, dile kolay. Ya başkanım (Hüseyin Sözlü) daha sen yokken ben burada ödül aldım. Şimdi yeni çıkan rejisörler, sinemacılar; sanatçı kardeşlerimizin hepsi çok güzel şeyler yapıyorlar. Ben genç insanları çok seviyorum. Ama istiyorum ki o genç arkadaşlarımız sinema ve televizyon dizi yaparken bu kadar senelerini vermiş, Türk sinemasını ayakta tutmuş; bizler bir arsa satın alıyoruz ve bir binanın temelini atıyoruz. Ondan sonra su basmanına kadar çıkıyoruz, hatta birinci katına kadar çıkıyoruz. Sonra burayı arkadaşlarımıza teslim ediyoruz. O arkadaşlar sonra bizim emek verdiğimiz inşaata ‘yav gelin siz bir tuğla daha koyun’ demiyorlar. Onlar adına üzülüyorum.” Gecede usta sinemacı Münir Özkul da unutulmadı. Özkul’un filmlerinden derlenen bir bölüm izlendikten sonra kızı sahneye çağrıldı.

TÜRK FİLMLERİNİN UNUTULMAZ ŞARKILARI SESLENDİRDİ

Havai fişek gösterileriyle renklenen açılışın sonunda Banu, Belkıs Özener, Ersan Erdura, Funda, Güzin-Baha, İskender Doğan, Neşe Karaböcek, Selçuk Ural, Semiha Yankı, Seyyal Taner, Tülay Özer sahne alarak, Türk filmlerinin unutulmaz şarkılarını seslendirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.