2. el fiyatları patladı!

2. el fiyatları patladı!

2. el otomobil fiyatları, son 6 ay içinde tavan yaptı. Araçlardaki fiyat artışı yüzde 50'leri buldu. Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, “Her önüne gelen galericilik yaparsa, olacağı da bu” dedi

Sıfır araç almak, geçmiş yıllara nazaran artık daha zorlu bir hale geldi. Gerek sıfır, gerekse 2. el araç fiyatları patladı. Son 1 yıl içinde araç fiyatlarında yüzde 70-80, son 6 ay da ise yüzde 50'ye varan oranda artışa gidildi. Vatandaş, ölümü görüp, sıtmaya razı oluyor. Sıfır araç satışları gözle görülür oranda düşerken, geçen yıla oranla fiyatında artış olmasına rağmen 2. el araç piyasasında hareketlilik yaşanıyor. Araç alma mecburiyeti olan çoğu vatandaş ise ederinden daha fazla para ödemeyi göze alarak ikinci el araca yöneliyor. 2. El otomobil sektöründe ekonomik kriz dolayısı ile işler bir ara durma noktasına gelmişti. Galericilerin araç satışı, geçmiş yıllara oranla yüzde 70 oranında düşmüştü. Çoğu galerici de isim değişikliği ve devir işlemine gitmişti . 2018 yılının Ağustos ayından bu yana devam eden ekonomik kriz, oto galericileri de vurmuştu. 2. el otomobil satışları da neredeyse durma noktasına gelmişti. İkinci el araç satışlarında yüzde 70'i aşan bir azalma gözlemlenmişti.

SEKTÖRDE GÖZLE GÖRÜLÜR BİR HAREKETLİLİK VAR

Geçen yıla oranla sektörde bir hareketliliğin yaşandığını dile getiren Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, “Türkiye, zorlu bir ekonomik sürecin yaşandığı döneme girmişti. Sektörde de büyük bir kriz yaşanıyordu. Faizler inanılmaz yükselmişti. Piyasada sıcak para akışı durma noktasına gelmişti. Bir ara ekonomik sıkıntılı süreçten işlerimizde kaybımız yüzde 75'leri bulmuştu. Satışlarımızda gözle görülür bir artış yaşandı. Özellikle sıfır araç fiyatlarının afaki yükselişi, vatandaşı 2. el araç almaya mecburi kıldı. Sektör açıldı” dedi.

2. ELE YÖNELMEYE MECBUR KALIYORLAR

“Faizlerin son dönemde düşürülmesi ve sıfır araç fiyatlarının yükselmesi dolayısıyla ikinci el araçlara olan talep artışa geçti” diyen Yerlikaya, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sıfır araç fiyatları gerçekten çok arttı. 2. el araç fiyatlarında da artış çok fazla. İkinci el araç sektöründe yüzde 50'leri buldu artış. Buna rağmen vatandaş, ikinci el araçlara daha fazla ilgi gösteriyor. Belki insanlar ikinci el araca yönelmekte mecbur kalıyorlar. İşlerimiz açıldı. 2. el araç fiyatlarının yükselmesinde çeşitli sebepler var. Bize göre fiyatlardaki artışın en önemli gerekçesi, önüne gelen herkesin bu işi bilmeden galericilik yapması. Herkes galericilik yaparsa piyasanın dengesi de bozulur. Orta yolu bulmak gerekir. Bir ara çoğu arkadaşımız, ekonomik sıkıntıdan dolayı işini bitirme, sektörü bırakma kararı almıştı. Çoğu arkadaşımız alternatif sektörlere yönelmişti. Bugün yine çoğu insan sektörün yapısını, özelliğini, niteliğini bilmeden 'Ben de galericilik yapıyorum' diyor. İki araç alıp satan insanlar da kendini artık galerici gibi görüyor. Galericilik basit bir iş değildir.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-068.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum