112'yi arayıp meşgul ediyorlar

112'yi arayıp meşgul ediyorlar

112 Acil Servis hattına bu yıl yaklaşık 2 Milyon 600 bin kere çağrı gitti. Bu aramalardan sadece 421 bin çağrının vaka için aranan gerçek ihbar olduğunu belirtildi. Yüzde 70 oranında gereksiz veya asılsız ihbarlarla 112 Acil Servisi meşgul ediliyor

Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Ergin ve Başkan Yardımcısı M. Alper Çelikdelen, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni ve 112 Acil Servis istasyonunu ziyaret ederek buralarda görev yapan sağlık çalışanlarının’ Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nı kutladılar. Koç, 112 Acil Çağrı Hattının gereksiz aranmasının önüne geçilebilmesi adına yapılan çalışmalar hakkında Acil Çağrı Merkezi Müdürü İrfan Yüksel’den bilgiler aldı.

GEREKSİZ ARAMALARDA YÜZDE 12 DÜŞÜŞ

Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç, “2017 yılı içerisinde 112 Acil Servis hattımız vatandaşlarımız tarafından yaklaşık 2 Milyon 600 bin kere aranmıştır. Bu aramalardan sadece 421 bin çağrının vaka için aranan gerçek ihbar olduğunu düşündüğümüz zaman yaklaşık yüzde 70 oranında gereksiz veya asılsız ihbarlarla 112 Acil Servisin meşgul edildiğini görmekteyiz. Amaç dışı bu aramalar nedeni ile gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlara zamanında ulaşmakta güçlük çekilmekte ve istenmeyen sonuçlar doğabilmektedir” dedi. Sağlık Bakanlığı tarafından 112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik olarak ‘Yaşama Yol Ver’ sloganı ile tüm ülkeyi kapsayan tanıtım ve bilgilendirme kampanyaları yürütüldüğünü de hatırlatan Prof. Dr. Koç, “Yapılan farkındalık eğitimleri ve bilgilendirmeler sayesinde şehrimizde 2016 yılında yüzde 80 olan gereksiz çağrı oranının bu sene yüzde 68’e düştüğünü görmekteyiz. Fakat bu oran bile çok yüksektir. Hedefimiz şehrimizde ki gereksiz arama oranını yüzde 40’ların altına çekebilmektir” dedi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni asılsız yere arayarak meşgul eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunun da altını çizen Prof. Dr. Koç, “Şu ana kadar yaklaşık 100 kişi 112 acil servis hattını gereksiz yere meşgul ettiği için ceza almıştır. İnsanlarımızın mağduriyet yaşamamaları adına daha hassas ve dikkatli olmaları gerekmektedir” diyerek vatandaşları uyardı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum