1 yılda  yüzde 64 zam!

1 yılda yüzde 64 zam!

Konut ve ticarethanelerin doğalgazına son bir yıl içerisinde yüzde 64 oranında zam geldi. Vatandaş, sanayici ve diğer illerin sanayi odaları gelen zamlara tepki gösterirken, Konya'daki odalar zamma tepkisiz kaldı!

31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçiminin ardından çoğu ürüne fahiş oranlarda zam geldi. Enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'de özellikle son günlerde vatandaşı ve sanayiciyi en fazla zorlayan gider doğalgaz ve elektrik faturası ve akaryakıt oldu. En son 1 Ağustos 2019’da yapılan doğalgaz zammının üzerine konutlarda ve ticarethanelerde kullanılan doğalgazın fiyatlarına 1 Eylül 2019 tarihinden geçerli olmak üzere ikinci bir yüzde 14,9 artış oldu. Böylece yapılan iki fiyat artışıyla birlikte rakamlara göre faturalara yüzde 32’lik artış yansıyacak. Ağustos ayında yüzde 1,5 yılbaşından bu yana yüzde 30,1 son bir yılda ise yüzde 64,2 oranında arttığı görülüyor. Vatandaş, yüksek doğalgaz faturası ödemekten sıkıldığını dile getirirken, sanayiciler ise üretimin zor olduğu, ekonomik krizin tavan yaptığı ve işlerinin durma noktasına geldiği bu günlerde gelen son doğalgaz zammı ile birlikte üretim ekonomisi anlayışının ve gerçeğinin daha fazla zarar göreceğini öngörüyor.

VATANDAŞ YÜKSEK FATURADAN ŞİKAYETÇİ!

Son 1 ay içerisinde kullandığı enerji aynı oranda olduğu halde gelen zamlarla birlikte ekstra yüzde 64,2 oranında daha fazla doğalgaz faturası ödemek zorunda kalan vatandaş, yüksek fatura girdisine isyan ediyor. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarının yüksekliğinden dert yakınan vatandaş, şunları söylüyor: “Her gün bir zam haberi ile uyanıyoruz. Bizim en büyük giderimiz kira ve fatura. Elektrik zamlı, doğalgaz zamlı. Doğalgaza yine yüzde 15 civarında bir zam geldi. Son 1 ay içerisinde zam oranı yüzde 30'u aştı. Döviz kuru düştü deniliyor. Düştüyse doğalgaza neden zam geliyor? Önümüz kış. Havalar soğuk olduğunda mecbur doğalgazı yakacağız. Küçük çocuğu, hastası olanlar var. Zaten borcumuz gırtlağımıza kadar. Zaten ay sonunu getiremiyoruz. Bir de doğalgaz faturamız şişiriliyor. Her ay doğalgaz faturasını doğalgazı aynı kullanmamıza rağmen daha fazla ödemek zorunda kalıyoruz. Bitip, tükeniyoruz!”

KONYA SANAYİ TEMSİLCİLERİ SESSİZ!

Konya sanayicileri gelen zamlara tepki gösterirken, sanayi temsilcileri ise zamma sessiz kaldı. Konu ile ilgili başta Konya Sanayi Odası olmak üzere, hiç bir sanayi kuruluşu ve temsilcisi açıklama yapıp, artışa tepki göstermedi. Doğalgaz zammına ilk tepki İstanbul Sanayi Odası (İSO)'dan geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, doğalgaz fiyatına yapılan yüzde 14,90 zam oranına ilişkin olarak “Bu zamlar üretim ekonomisine zarar verebileceği gibi destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmıyor. Ekonomik dengelerin oluşması açısından, dış konjonktürdeki gelişmelere bağlı olarak zaman zaman fiyat ayarlamaları yapma gereğinin farkındayız. Fakat daha önce de yaşadığımız gibi, bu fiyat ayarlamalarına sanayiciler olarak bir hazırlık zamanının tanınmadan, sanayiciyle istişare edilmeden yapılmasını doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Bahçıvan, zammın üretim ekonomisine ve sanayiciye darbe vuracağını da söyledi. Konya sanayi temsilcilerinin zam ile ilgili açıklama yapıp yapmayacağı da merak ediliyor.

EMRE ÖZGÜL

 

sanayi-dokum-(1).jpgsanayide-eleman-sikintisi.jpgmasera-tekstil.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum