Zeki Oğuz’un kaleminden Ereğli

Zeki Oğuz’un kaleminden Ereğli

Yaz kış sürekli olarak ilçeleri gezen, birbirinden güzel fotoğrafları ve yazıları ile neredeyse Konyanın Seyyahı olan Zeki Oğuz, ilçe tanıtım haberlerimizde bizlere destek oldu.

Hemen her ilçe ile ilgili bir anısı veya fotoğraf demeti olan Oğuz, Ereğli ilçesini de bizler için kaleme aldı. İşte Oğuz’un kaleminden Ereğli.
Konya-Karapınar yolunu bozkır görüntüleriyle aşıp yüzüncü kilometreden sonra solunuzda, zirvesinde kaleleri, eteklerinde yeraltı şehirleri ile Karacadağ kalır. Tam karşınızda doğudan batıya doğru uzanan Toros dağları görünür. Dağların etekleri yemyeşildir.
Bozkır görüntüsünden sonra bu yeşillik insana ayrı bir mutluluk verir. Bu yeşillikler üç bin yıl öncesi Tuvana’nın günümüz Ereğli’sinin elma, kiraz, vişne, zerdali bahçeleridir. Torosların kar ve yağmur suları bereket saçar bu bahçelere ve Ereğli ovasına. İvriz’deki ilk yazılı tarım anıtı da Torosların eteklerindeki ova topraklarının bereketini gösterir. Günümüzde 109 bin hektarlık ekilebilir tarım arazisinin yarıya yakınında sulu tarım yapılmaktadır.
Şam’lı Eb-Ül-Fida’nın Taksim-Ül-Buldan isimli eserinde önemli Rum şehirlerinden biri olarak bahsettiği Ereğli, stratejik konumu ve bereketli toprakları nedeniyle M.Ö. üç binli yıllardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olmuş. Geç Hititler döneminde burada Tuvana krallığı kurulmuş, İvriz’deki ilk tarım anıtı da bu krallık döneminde yapılmıştır.
Tuvana krallığından kalan İvriz anıtı, Osmanlılardan kalan Ulu Cami, Rüstem Paşa Kervansarayı, Şifa hamamı en önemli yerleşim yerleridir.
İç Anadolu ile Çukurova arasında stratejik bir konumda olan Ereğli’nin güneyi doğudan batıya Toroslar, kuzeyinde Hasandağı, Kuzeybatısında Karacadağ var. Deli Mahmutlu ve İvriz çayları Ereğli ovasının bereket kaynakları İvriz çayı hem tarımda hem ilçenin içme suyu olarak kullanılıyor. Son yıllarda elli bin hektarlık bir alan ağaçlandırılmış. Konya’nın ekonomik düzeyi en yüksek ilçelerinden biri bu yüzden, özellikle doğudan göç alıyor.
Ereğli-Karapınar-Ayrancı arasında, Torosların kuzeyinde yer alan Ereğli Sazlığı küçük karabatak, ak pelikan, tepeli pelikan, alacabalıkçıl, flamingo gibi yüzlerce kuş türüne barınaklık ediyor. Göçmen kuşları burada konaklıyor, önemli kuş alanlarından biri olarak (OKA) doğal sit alanı. Akgöl’ün su kaynakları olan İvriz Çayına İvriz, Karaman deresine Gödet Barajı yapılınca sazlığın su kaynakları kesilip çevresindeki sazlıklar fazla miktarda kesilmeye başlayınca Akgöl’de kurumaya başlıyor.
Ereğli adını bütün dünyaya duyuran önemli kurumlardan biri İvriz Köy Enstitüsü olmuştu.
1942 yılında Köy Enstitüsü olarak faaliyete geçmiş, şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta Torosların eteğinde öğretmen yetiştiren bir kurum olarak kurulmuştur. Açılışında 6 sınıf, 475 öğrencisi ve 18 öğretmeni mevcut olup kuruculuğunu Recep GÜREL yapmıştır. 1942 – 1954 yılları arası Köy Enstitüsü olarak 792 mezun vermiştir.1974 yılına kadar İlköğretmen Okulu olarak eğitim öğretimi sürdürmüştür.1974 – 1975 yılından itibaren 1989 yılına kadar öğretmen yetiştiren kurum olmaktan çıkartılarak lise dengi okul statüsüne dönüştürülmüştür.
Dünyadaki ilk yazılı tarım anıtlarından biri İvriz’dedir. 1426 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami Selçuklu mimarisinin en özgün örneklerinden birisidir. 1116 yılında Selçuklu Sultanı 1.Mesut tarafından yapılan gözetleme kulesi yanına cami yapılınca minareye dönüştürülmüş. Yüksekliği 40 metre olan minare sekiz köşeli bir kaide üzerine oturtulmuş. Rüstem Paşa Kervansarayı Kanuni döneminde Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış.
Ereğli’ye ulaşım kolay bir kavşak noktasında olduğu için her saat araç bulmak mümkün. Karaman’a 80, Niğde’ye 96, Aksaray’a 120, Adana’ya 200, Konya’ya 150 kilometre uzaklıkta olan Ereğli’nin en büyük eksiği konaklama için uygun tesis olmaması. Kamp yapmak için İvriz’de uygun yerler var. İvriz’deki alabalık tesislerinde yemek yenilebilir. Deli Mahmutlu Çayı vadisi doğa yürüyüşü için uygun. Ereğli’nin çevresinde de görmeye değer tarihi ve doğal anıtlar var. Meke Gölü, Acı Göl, Karacadağ’daki yeraltı şehirleri bunlardan bazıları.
İlçelerin tanıtım haberini yaparak güzel bir arşiv oluşturan Merhaba Gazetesi’ne bu önemli hizmetinin yanı sıra bizlere de böyle bir imkan sunduğu için teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum