Zam geldi piyasa karıştı: Eczanelerde bazı ilaçlar bulunmuyor!

Zam geldi piyasa karıştı: Eczanelerde bazı ilaçlar bulunmuyor!

Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, “Fiyattan daha büyük bir problem var. Zam geldiği için piyasaya ilaç verilmiyor” dedi

16 Aralık'ta alınan kararla birlikte ilaca yüzde 25 zam geldi. Zamlı tarife, 25 Aralık'tan itibaren uygulanacak. Vatandaş, bundan böyle ilaca daha çok para ödeyecek. En ucuz ağrı kesicinin fiyatı 65 liraya dayanacak. Bunun yanı sıra, ilaca zam kararı alınır alınmaz tedarikçiler eczanelere ilaç vermemeye başladı. Birçok tedarikçi, 25 Aralık sonrasını yani zamlı dönemi bekliyor. İlaçları pahalı gören vatandaş bir de eczaneden ilaç bulamamaya başladı. Eczacılar ile hasta veya yakınları arasında bu konudan ötürü zaman zaman gerginliklerin yaşandığı haberleri de duyuldu.

DAHA BÜYÜK SORUN VAR: İLAÇ BULUNAMIYOR!

Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Koru, ilaca zam gelmesinden eczacıların da üzüntü duyduğunu dile getirdi. İlaca yüzde 25 zam kararı açıklandıktan sonra piyasada ilaç kıtlığının yaşandığına dikkat çeken Başkan Koru, devletin pahalı ilaçları karşıladığını söyledi. Ağrı kesicilerde ve diğer ilaçlarda fiyatların arttığını ancak her alanda fiyat artışlarının olduğunu ifade eden Koru, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fiyat artışları vatandaşı elbette etkiler ama daha önemlisi ilaç bulunamaması. Açıklanan yüzde 25'lik zam oranı, enflasyonun çok çok altında. Enflasyon artmasın diye zam düşük tutuldu. Doğru olan yapıldı. Bugün ilaç zammından daha öncelikli bir sorun var. Piyasada ilaç yok. Aslında var da zam geleceği ilaç tedarikçiler piyasaya arz etmiyorlar. Bunun zorluğunu da en çok vatandaş ve onlarla muhatap olan eczacılar yaşıyor. 16 Aralık'ta zam kararı alındı. Zamlı tarife ise 25 Aralık'ta hayata geçirilecek. Arada 9 günlük süre var. Zam açıklandıktan 2-3 gün sonra işlem alınsa sıkıntı yok. 9 gün sonra zamlı tarife hayata geçirileceği için piyasaya ilaç verilmiyor. Gerek yoktu buna. Araya 9 günlük bir boşluk sokulması, var olan ilacı yok etti. İlaç aslında var 25'inden itibaren zamlı tarife uygulanacağı için piyasaya vermiyorlar. Bu, ilaç fiyatlarından daha mühim bir sorun.”

4-3-mustafa-hakan-koru.jpg

TÜRKİYE'DE İLAÇ PAHALI, ÜCRETSİZ OLMALI

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, sağlık hizmetlerinin devlet tarafından tamamen ücretsiz karşılanması gerektiğini söyledi. Sağlık güvencesi olan kadar olmayan insanların olduğunu da vurgulayan Başkan Dinç, “Vatandaşın ilaca rahat erişebilmesi insanlık hakkıdır” dedi.
İlacın temel hak olduğunu belirten Dinç, “Türkiye'de ilaç pahalı mı? Pahalı. Devlet tarafından bir kısmı karşılanan ilaçlar kadar, karşılanmayanlar da var. Bu ilaçların fiyatı çok yüksek. On binlerden, yüz binlerden bahsediliyor. İlaçların büyük çoğunluğu ithal. Ekonomik sıkıntılardan dolayı yerli ilaç firmaları da yabancı ilaç yatırımcıları tarafından satın alınıyor. Bu sektör, çok kritik bir sektör. Savunma sanayisinde nasıl atılımlar yapıldıysa, ilaç sektöründe de yapılmalı. Sosyal devlet ilkesi gereği vatandaştan ilaç parası alınmamalı. Önceden ilaçtan katkı payı alınmazdı. Şimdi alınıyor. Doğru bir uygulama değil. Gereksiz yere ilaç alanlar var. Bunun önüne geçmek için böyle bir uygulama hayata geçirilmiş olabilir ancak vatandaştan ücret alınmamalı. Gereksiz yere ilaç alınmazsa zaten bu uygulama ortadan kalkar” şeklinde konuştu.

4-2-1.jpg

ECZACILAR: FİYAT SÖYLEMEYE UTANIYORUZ

Eczanelerde özellikle kan grubu ürün ilaçları, kanser ilaçları başta olmak üzere birçok ilaç pahalıya satılıyor. Herkes tarafından bilinen ağrı kesici ve ateş düşürücü Parol 50 liradan satışa sunuluyor.
İlaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru güncellenmesiyle birlikte 25 Aralık itibariyle ilaç fiyatları yüzde 25 zamlanacak. Eczacılar, bu zam oranının kendilerini kurtarmadığını söylüyor. Eleman maaşı, kira ve diğer giderleri artan eczacılar, beklenen zammın yüzde 42-45 civarında olduğunu ancak zammın düşük tutulduğunu belirtti. Şubat ayında ilaç fiyatlarına yeni bir zam daha yapılacağı belirtildi. Ayrıca eczacılar, vatandaşa ilaç fiyatı söylemekten utanır hale geldiklerini aktardı. Fiyat farkının fazla çıkmasının eczacıları ve vatandaşı zorladığını söyleyen eczacılar, “İlaçların zaten büyük çoğunluğu ithal. Vatandaş alırken gerçekten zorlanıyor” dedi.

AĞRI KESİCİ FİYATLARI BİLE ÇOK PAHALI

Konya'da önceki gün bir eczaneden Aprol Fort isimli ağrı kesiciyi alan vatandaş, bu ilaca 85 lira ödediğini söyledi. Vatandaş, 2023 yılının ocak ayında bu ilacın fiyatının 47,89 TL olduğunu, yıl sonunda fiyatın 85,73 lirayı gördüğünü belirtti. İlaç fiyatlarının arttığını söyleyen vatandaş, “Minoset Plus’ın fiyati ise 165 lira. Sene başından bu yana sadece bu ağrı kesiciye yüzde 77 oranında zam gelmiş. Hayat pahalılığı iyice arttı. İlaç alırken kaç kez düşünür hale geldik. Üzücü bir durum” dedi.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum