Yunus Emrenin kabri Koçaşta mı?

Yunus Emrenin kabri Koçaşta mı?

Koçaş Beldesi sakinleri Yunus Emrenin kabrinin beldelerinde olduğunu söyleyerek bu iddialarının yetkililer tarafından bir an evvel araştırılmasını istedi.

Doğanhisar ilçesinin en gözde beldelerinden birisi olan Koçaş Beldesi, sakinleri Yunus Emre’nin kabrinin beldelerinde olduğunu söyleyerek bu iddialarının yetkililer tarafından bir an evvel araştırılmasını istedi. Koçaş Beldesi’nde bulunan tüm tarihi kalıntıların ve türbelerin bu iddialarını doğruladığını ifade eden Koçaş Belediye Başkanı Ramazan Adıgözel, Yunus Emre’nin kabrinin buruda olduğunu kanıtlayan çok sayıda emare olduğunu söyledi. Adıgözel, “Biliyorsunuz Türkiye’nin birkaç yerinde Yunus Emre’nin kabrinin olduğu söyleniyor. Ama en büyük kanıtlar bizim burada. Gerek vakıflarımızın gerek tarihçilerimizin burada gereken kazı çalışmalarını yapmalarını istiyoruz. Koçaş bu anlamda iddialı. Biz Yunus Emre’nin mezarının burada olduğuna inanıyoruz” dedi.
Yunus Emre’nin Hocası olan Taptuk Emre’nin kabrinin başında açıklamasını devam ettiren Adıgözel, “Şu anda Taptuk Emre’nin kabrinin yanındayız. Bu kabrin boyu tam 7 metre. O yıllar manevi bir saygı neticesinde kabirler uzun tutulmuş. Taptuk Emre’nin kabrinin burada olması, Yunus Emre’nin eşi Şeker Hatun’un kabrinin burada olması Yunus Emre’nin en yakın dostu Muhammed Bin Fadıl’ın kabrinin burada olması bu isimlerin haricinde birçok yatırın olması bizim bu iddiamızı doğruluyor. Tarihte adı geçen değirmen ile hastanenin Yunus Emre’nin türbesinin yanında olması yüğ olması ve diğer yatırlarında burada olması bunu gösteriyor. Muhammed Bin Fadıl’ın kabri var, Şeker Hatun var, Taptuk Emre var. Bu kadar net bir şekilde anlatılan olayın doğruluğu için tarihçilerimizin desteklerine ihtiyacımız var” diye konuştu.
Koçaş Beldesi’nin yaşlılarından Aslan Donat’da Yunus Emre’nin türbesinin burada olduğuna inananlardan birisi. Çocukluğundan bu yana Yunus Emre’nin kabrinin birada olduğunu duyduğunu ifade eden Aslan Donat, “Koçaş Beldesi Yunus Emre Türbe ve külliyesi ile tanınır. Bizde yıllardır duyuyoruz ve biliyoruz ki Yunus Emre’nin türbesi burada. Hemen yanında bulunan mezar Yunus Emre’nin eşi Şeker Hatun’un mezarıdır. Yunus Emre’nin Hocası Taptuk Emre’nin de kabrinin burada olması Yunus Emre’nin kabrinin burada olduğu ihtimalini kuvvetlendiriyor. Yunus Emre’nin kabrinin üzerinde bulunan taşta yazılan yazılar dahi bizim bu tezimizi doğruluyor. Bu nedenle kesinlikle inanıyorum ki Yunus Emre’nin kabri burada” dedi.
Türbe etrafında bulunan delillerin bunun en canlı örneği olduğunu da ifade eden Donat, “Yunus Emre’nin yaşadığı tarihteki izlere bakarsak, Yunus Emre’nin yaşadığı yerde bulunan dere, değirmen burada, Hocası Taptuk Emre’nin ve eşi Şeker Hatun’un kabri burada birlikte yaşadıkları insanların kabirleri burada. Caminin yapısı, içerisindeki emareler, o tarihte caminin hemen yanında bulunan hastanenin kalıntıları bizi doğruluyor. Taptuk Emre’nin son zamanlarda tarihte geçen bir rivayeti var, “Asamı attığım yere beni defnedin demiş. Asasını atmış ve şu anda kabrinin bulunduğu yere gitmiş. Vefat edince de oraya defnedilmiş. Bizim tek istediğimiz tarihçilerin gerekli araştırmalarını yaparak bu gerçeği kamuoyuna çıkarmak halkımızın istediği bu” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.