Yunakın yerleşimi 1700lü yıllara dayanır

Yunakın yerleşimi 1700lü yıllara dayanır

Yunak ilçesinin yaşlılarından Osman Sapmaz ile ilçenin tarihi konusunda kısa bir söyleşi yaptık.

Kendisinin aynı zamanda AKP Konya eski Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün’ün eniştesi olduğunu söyleyen Sapmaz, Yunak’ın en eski camilerinden Merkez Camii’de görev yapmış  Yunak Merkez Camii’nin yapılış tarihi çok eskilere dayandığını ifade eden Sapmaz, “Babam o camide uzun yıllar müezzinlik yaptı. Çocukluğumuzdan bu yana camide bazı tadilatlar yapıldı. Ama halen eski güzelliğini koruyor. Yaklaşık 50 yıl önce içerinin boyası yapıldı ama orijinal olan bazı bölümleri boyanmadı ve korundu. Babam rahmetli 1319 doğumlu idi ilk olarak o camiye müezzinlik kadrosu verildi. Caminin eski olduğu biliniyor ama tam tarihi bilinmiyor” dedi.
Yunak İlçe Merkezi’nin ve bazı yakın köylere yerleşimin 16. yüzyıldan sonra olduğunu tarihteki bilgilerden öğrendiklerini de dile getiren Sapmaz, “Kayıtlara göre ilçeye ilk yerleşimin Karataş Deresi kenarlarında oluştuğu biliniyor. Buralarda oluşan ilk yerleşmeden sonra Elazığ’dan Govasti adlı bir kabilenin geldiği ve günümüzdeki Merkez Camii’nin üst taraflarına yerleştiği söylenmektedir. Yöre halkının önemli bir kısmını doğu illerinde gelen insanlar oluşturmaktadır. 1700 yıllarında doğu illerindeki aşiretlerin aralarında meydana gelen geçimsizlikten dolayı Konya’daki bazı yerlere göç etmiş olabileceği düşünülmektedir” diye konuştu.
Bölgede yaşayan Yörüklerin olduğunu da belirten Sapmaz, “Göçebeliği terk edip yerleşik hayata geçen Yörükler yaklaşık 1870 yıllarında Gaziantep, İslâhiye, Beyşehir ve Antalya yörelerinden gelmiş olabileceği söylenmektedir. Yunak kurulduktan sonra köy olarak bağlantısı bir müddet Sivrihisar İlçesi ile devam etmiştir. 1912 yılına kadar Çeltik Kasabası’na bağlı kalmış olan Yunak daha sonra Akşehir İlçesi’ne bağlı bucak merkezi yapılmıştır.
Yunak 1953 yılında, Konya İli’ne bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.  Yunak adının kaynağı ile ilgili çeşitli görüşler vardır. Bunlardan birisi Karataş deresinde çamaşır ve hayvanlarını yıkayanların isteklerini anlattıkları “Yunak (Yıkanalım)” kelimesidir. İkinci görüşe göre Turgutlular koyun ve kuzularını Karataş deresinde yıkamışlar ve temizlenen hayvanlara bakarak “Yünü Ak” demişlerdir. Bu değiş zamanla “Yunak” biçimine dönüşmüştür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.