Yeni Mahalle'ye AB modeli

Yeni Mahalle'ye AB modeli

Kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları AB projesi kapsamında yurtdışındaki dezavantajlı mahallere yönelik yapılan çalışmaları inceleyecek.

REHADER'in öncülüğünü yaptığı proje AB projeleri kapsamında kabul edildi. Proje ile birlikte başta Yenimahalle olmak üzere dezavantajlı mahallelerde sosyalleştirme çalışmaları geliştirilecek

Yeni Mahalle'de bulunan halkın sosyo-ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için bazı girişimlerde bulunan Sosyal Rehabilitasyon Derneği (REHADER)'in öncülüğünü yaptığı çalışmalar sürüyor. REHADER ile birlikte diğer ortak kurumların da bulunduğu ve Hayat Boyu Öğrenme ve Leonardo da Vinci programı kapsamında hazırlanan 'Sivil Toplum Kuruluşları ile Kamu Kurumlarının Dezavatajlı Mahallelere Yönelik Faaliyetlerinin İncelenmesi' projesi kapsamında AB ülkelerine gidilerek oradaki projeler incelenecek. Binlerce proje içerisinden kabul edilen projeleri hakkında gazetemize bilgi veren REHADER Başkanı Erkan Aslan, proje ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan varoş mahallelerde yapılan mesleki ve kişisel gelişimlerin izleneceğini söyledi. Aslan, “Projemizle birlikte 30 katılımcıdan 15'i Almanya, 15'i de İspanya'ya giderek 1'er haftalık mesleki ve kişisel gelişim sağlayacaklar. Yapılacak incelemeler ve eğitimler ile sivil toplum kurumlarının dezavantajlı mahallelerde çalışma yöntemleri ve kamu kurumları ile ortak çalışma yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanarak, ilimizde dezavantajlı mahallelere yönelik olarak yapılacak sosyal ve ekonomik faaliyetlerin en etkin şekilde yürütülmesi sağlanacak. Kurumsal kapasite artışı ve bilgilerle hazırlanacak stratejik çalışmanın kazanılan yeni yöntemlerle yapılması hedefleniyor. Proje ortaklarımızın ve özellikle bu çalışmalarda etkin rol oynayacak olan derneğimizin, farklı yöntem ve uygulamaları yerinde görüp, dezavantajlı mahallelerimizde yapılacak sosyal ve ekonomik kazanımlara yön vermede, yeni yöntemlerin ve farklı uygulamaların incelemelerin ilimize aktarımı sağlanması amaçlanmaktadır. Hazırladığımız bu proje Avrupa Birliği Bakanlığı ile Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından sunulan binlerce proje arasından kabul edilmiştir” dedi.

MAHALLE HALKI EĞİTİMLERİ BENİMSEDİ

Yeni Mahalle'de yaptıkları eğitim hakkında da bilgi veren Aslan, “Daha öncede Yenimahalle'ye hizmet götürmek için bazı sivil toplum kuruluşları ve belediyeler girişimlerde bulundular. Fakat pek başarılı olamadılar. Ya nereden başlayacaklarını bilemediler ya da o mahallelinin cebini doldurmayacak, onlara hükmetmeyen projeler onların ilgisini çekmediği için başarılı olamadılar. Bizden ilk başta oradaki çocuklara semayı anlatmamız istendi. Sema kursu açıldığında birbirimizi tarttık ölçtük. Onlar bu kursa geldikten sonra zamanla onlarında hal ve tavırları iyileşti. ilk başta onlar ne zaman semazen olacaklarını, kendilerinin ne zaman işe gireceklerini ve para kazanmaya başlayacaklarını falan sordular. Biz de onların seviyesine inerek onlar ile bir arkadaş gibi işe başladık ve şu anda da gayet güzel bir şekilde eğitimlerimiz devam ediyor. Semadan sonra hem çocuklar hem de aileleri bizleri sevdiler. Biz orada bir bayan hocamız ile başladık, daha sonra talebin daha fazla olmasından dolayı bir bayan hoca daha çağırarak iki hocamız ile dersleri sürdürüyoruz. Bu mahallede bulunan vatandaşlarımızın bazıları oradan başka mahallelere taşınıyorlar. Oralara gidenler dahi bizim bayan hocalarımızdan, kendi mahallelerinde Kur'an'ı Kerim eğitimi verilmesini istiyorlar. Orada da kurs açılmasını istiyorlar" diye konuştu.

ÇOCUKLAR EROİNDEN UZAK TUTULUYOR

Eğitim verdikleri öğrencilerin eroinden uzak durduklarını söyleyen Aslan, şunları söyledi: "Mahallenin eğitim seviyesi diğer mahallelere oranla oldukça düşük denilebilir. Bundan dolayı da mahallenin erkeklerinin büyük çoğunluğu eroin sattıklarından dolayı, hapiste yatıyor. Bazı yerlerde de bayanlar eroin satıyor. Ama bizim sema eğitimi verdiğimiz çocuklarımıza para ile bu işi yaptıramazsınız. Bu ahlakı şimdiden kapan çocuklar, ilerde kendi çocuklarına daha iyi bir şekilde ahlak eğitimi verecektir. Çünkü biz onlara Cennet, Cehennem gibi kavramları öğretmeye çalıştık ve bunları onlara işledik. Onlar bizlerden aldıkları manevi eğitimler ile de bizi de öteki gibi görmekten vazgeçiyorlar. Bize kendileri, 'Sizler bize anlatılan gibi değilmişsiniz' diyorlar. Onlar bizleri tanıdıkça ön yargıları kırılacak ve mahalle halkı ile diğer halkın arasındaki soğukluk ortadan kalkacak." REHADER Başkanı Erkan Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı, Enderun Eğitim Vakfı Konya Şubesi, Beyhekim Medikal Şirketi, Başak Elmas Mezunları Derneği, İlim ve Sanat Derneği ile Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü projede bizim ortaklarımız arasında bulunuyor. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. İnşaallah arkadaşlarımız yurt dışına gittikleri zaman da oradaki sosyo ekonomik çalışmalar hakkında da bilgi sahibi olacaklar. Kendi ilimizde bulunan dezavantajlı mahallelerin kalkınmasında hep birlikte çalışacağız. "

MUSTAFA ÖZÇELİK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.