Yayla severlerin vazgeçemedikleri yer Bartlı Yaylası

Yayla severlerin vazgeçemedikleri yer Bartlı Yaylası

Ahırlı ilçesi basında çok fazla yer almasa da, tanıtımı için yeterli bir çalışma yapılmasa da yayla severlerin vazgeçemediği güzelliklerle dolu bir ilçe.

Bu güzelliklerden bir tanesi de ilçeye sadece 12 kilometre uzaklıkta olan Bartlı Yaylası. 180 civarında evi, camisi, elektriği, telefonu, interneti gibi her türlü imkanlara sahip olması ile ayrı bir öneme sahip olan ve yaz aylarında yüzlerce misafiri ağırlayan Bartlı Yaylası’nın kışın kendisini terk etmeyen çok sayıda müdavimi var. Bartlı’nın yayladan çok şirin, küçük bir köy görünümüne bürünmesi, etrafını çevreleyen dağlardan yayılan kekik kokusu, çam ve sedir ağaçlarının sağladığı temiz havası, Küllüce, Çataloluk, Aşağısazak, Yukarısazak, Sazakoluğu, Tenekelioluk (Odurga) gibi su kaynaklarından çağlayan ve tadına doyum olmayan suları ile yayla turizminin en güzel yaşandığı yerlerden birisi.
Bartlı Yaylası’nın her türlü sorunu ile yakından ilgilenen ve Bartlı’nın tanıtımı için her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını ifade eden Diş Hekimi Ali Sayın,  “Şehirlerin insanı çileden çıkartan hava, ses ve görüntü kirliliğinden uzak, sağlıklı yaşaması için en uygun yerler yaylalardır. Bartlı Yaylası tüm bu özellikleri elinde bulunduran ve mutlaka görülmesi ve yılda bir ayda olsa buranın temiz havasının teneffüs edilmesi gereken bir yer. Çevresindeki güzelliklerin yanı sıra yaylanın ortasından yaz aylarına kadar Güngörmez Çayı’nın akması bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Ahırlı İlçesinde yerleşik bulunan halkımızın haricinde Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan yüzlerce hemşehrimiz yaz aylarını burada geçirir. Hemen herkesin ufakta olsa yaylada bir evi mutlaka vardır. Önceleri burada 300 civarında ev vardı. Ancak her ilçe ve köyde olduğu gibi buradan da kentlere yapılan göç hem nüfus hem ev sayısını büyük oranda azalttı” dedi.
Yaylada eskiden yaşanan geleneklere de değinen Sayın, “Hayvanların yazın tarım alanlarına zarar vermemesi ve dağlarda iyi otlaması nedeniyle o zamanki ileri gelenler yaylaların yerlerini belirlemiş. Hayvanı az olanlar Aşağı Yayla’ya hayvanı çok olanlar 10 kilometre ilerideki Bartlı Yaylası’na koyunu çok olanlar Sülek Yayla’sına yerleşmeye karar vermişler. İlk zamanlar siyah kıl çadırlarda yaşayan yayla severler sonraları 1400’lü yıllarda taş evleri yapmaya başlıyor.50 metrekare civarında olan bu evlerin aynı alan içinde üzeri yarım örtülü şekilde ağılı da bulunduruyorlar. Bu evlerin tamamen dağların serin ve doğal havası nedeniyle serin olması yiyeceklerin de bozulmasını önlüyor” diye konuştu.
Bir zamanlar Bartlı Yaylası’nda 300 civarında ev olduğunu da dikkat çeken Sayın, “Şu anda yaylada 5 mahalle var..Bu mahallelere Ahmet Yesevi, Sıralıevler, Çataloluk, Bartlıüstü ve Küllüce Mahallesi isimleri veriliyor.Yıllardır her yılın Mayıs ayının ilk Pazar günü Ahırlı halkı büyük hazırlıklar yaparak toplu halde yaylaya göç eder. Yaylanın genç kızları akşama doğru ip atlama, urgan oyunu, taşla oynanan sülek oyunun yanı sıra büyük ağaçlara kurdukları salıncaklarda sallanarak gönüllerince eğlenir. Akşam olunca da eve gelen inek ve keçilerden süt sağarak bakımlarını yaptıktan sonra akşamın ilerleyen saatlerinde genç kızlar bir evde toplanarak tef çalıp oynarken yaşlılar başka bir evde toplanıp sohbet ederler. Genç erkekler ise öğleden sonra yaylanın ortasındaki meydanda en az 3 yerde maç yapar veya eski geleneklerimizin bir parçası olan ‘çelik çomak’, ‘arakesti tekkabak’ oyunu gibi oyunları oynayarak günlerini geçirir” şeklinde konuştu.
Bartlı Yaylası sularının sağlıklı olması nedeniyle aşırı ilgi gördüğünü de dile getiren Sayın konuşmasını şöyle sürdürdü, “Yaylanın sularının böbrek taşlarına iyi gelmesi, havasının çok temiz olması nedeni ile dışarıdan astım hastaları, kalp hastaları, şeker hastaları, böbrek hastaları özellikle son 15 yıldır yaylaya ev yaptırmaya başladı. Bunun için nüfusu gittikçe artıyor. Her hafta pazarcıların gelmesi ve ulaşımın iyi olması nedeni ile birçok Ahırlılı 12 ay Bartlı Yaylası’nda oturmayı tercih ediyor. Yaylanın temiz havasından dolayı insanlar uykularını çabuk alıyor. Akciğer rahatsızlığı yok denecek kadar az. Bu sağlıklı yaşamdan dolayı insanlarda ayrı bir mutluluk ve huzur var. Bartlı Yaylası turizm bakımından da müsait bir yer. Kışın kayak yapmaya elverişli bir yayla. Yaylanın güzelliği anlatmakla değil yaşamakla anlaşılır” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.