Yatırıma özlem duyan bir ilçe Tuzlukçu

Yatırıma özlem duyan bir ilçe Tuzlukçu

Tuzlukçu Belediye Başkanı Mustafa Sak, ilçenin yatırıma aç bir yerleşim yeri olduğunu ifade ederek, gelecek olan yatırımcılara her türlü desteğin sağlanacağını söyledi.

Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu olarak her ay bir ilçenin tanıtımı konusunda yaptığımı gezilerin son halkasını Konya’nın en uzak ilçeleri arasında yer alan Tuzlukçu oluşturdu. Belediye Başkanı Mustafa Sak ile yaptığımız söyleşi de ise ilçenin Konya’ya uzak olması nedeniyle birçok imkandan mahrum olduğu ortayla çıktı.
SAYIN BAŞKANIM ÖNCELİKLE İLÇEYİ TANITIR MISINIZ?
Tuzlukçu Belediye Başkanı Mustafa Sak, öncelikle ilçemize hoş geldiniz. İlçede bu dönem Belediye Başkanlığı 15 yıldır Ziraat Odası Başkanlığını yapıyorum. İlçemizin tarihi konusunda kısa bir bilgi vermek gerekirse, Tuzlukçu’nun Doğanhisar İlçesi Ketenlik Yaylası’ndan gelerek Yazla yakınlarında Viran veya Ören Tuzlukçu adı verilen mevkide konaklayan Türkmenlerden oluştuğu biliniyor. Sultandağı eteklerinden gelenlerin yerleşim yerlerinin adı İstanbul Başbakanlık arşivindeki Kanuni devrine ait kayıtlarda Urdus veya Urandus olarak geçmektedir. İbrahim Hakkı Konyalı’nın “Konya İli” adlı kitabında Kanuni devrinde Tuzlukçu’nun 15 hanelik bir oba olarak yerleştiği görülmektedir.
TARİHİ 1870’LI YILLARA DAYANIR
Aynı kayıtlara göre Tuzlukçu’nun kuruluş yıllarındaki kayıtları 25 iken, 1872 yılında Konya salnamesinde Akşehir İlçesine bağlı 34 yerleşim yeri içerisinde Tuzlukçu 123 hane 428 nüfus ile en büyük yerleşim yeri konumundadır. İlçenin ismi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre çevre köy ve kasabalardan tuz getirmek için Tuz Gölü’ne giden kervanların konaklama yeri olduğu için Tuzlukçu, diğer bir rivayete göre de arazinin kıraç ve ağaçsız olması nedeniyle sert esen rüzgarların kaldırdığı tozlardan dolayı Tozlukçu denilmiş zamanla değişime uğrayarak Tuzlukçu olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir’e bağlı bir köy olan Tuzlukçu 1929 yılında Aşağı ve Yukarı Tuzlukçu’nun birleşmesiyle Nahiye olmuş, 1949 yılında ise belediye olmuştur. 9 Mayıs 1990 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur.
HİZMETLERİN EN İYİSİNİ YAPTIK
Belediyemiz için yapılması gereken hizmetin en iyisini yapma gayreti içerisinde olduk. Araçlarımızın bakımlarını yaparak daha güzel hizmet vermesi için ne gerekiyorsa yaptık. Tuzlukçu ve Tuzlukçu halkına yakışır bir hale getirdik. İlçenin yüzde 70 oranında kanalizasyonunu bitirdik. 14 kilometre kanalizasyonu kaldı bunu da kendi imkanlarımızla yapıyoruz. İlçemizin su sıkıntısı var ancak maddi durumumuz iyi olmadığı için şu an bir çalışma yapmadık ancak Ağustos ayı sonunda su sorununu çözmek için projelerimizi hayata geçireceğiz. Bütçemiz yeterli olmadığı için çok fazla bir proje yapamıyoruz. Kullandığımız cenaze aracı ile hizmet amaçlı kullandığımız iki adet aracı dışarıdaki şahıslardan hibe yoluyla aldık.
ÇİFTÇİMİZİN YANINDA YER ALDIK
Ziraat Odası Başkanı olarak görev yaptığım içinde çiftçimizin sorunlarını çok iyi biliyorum. Odamıza ait 32 parça ziraat aletimiz var. İhtiyacı olan tüm ilçe halkımız bu aletleri gelir alır kullanır geri getirir. Bunun içinde hiçbir ücret ödemez. Toprak analiz istasyonumuz tam kadro çalışıyor. İlçedeki tüm kurumlar ile büyük bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Amacımız da bu ilçemizin sorunlarını çözmek ve yeni hedeflerimizi hayata geçirmek. İlçemizde bağcılık geçmiş yıllarda çok meşhurdu. Bu günlerde yeniden canlanması için girişimlerimizi yaptık. Eylül’ün sonuna doğru üzüm ve karpuz festivalimiz var. Halkımızı yeninde bağcılığa yöneltmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Düzenleyeceğim şenliklerde çiftçilerimize ihtiyacı olan ekipmanları sağlayarak onları teşvik etmek istiyoruz.
GÖÇ TUZLUKÇU’NUN DA SORUNU
İlçemiz şimdiye kadar dışarıya hiç çıkmamış. Ancak son yıllarda burada yaşayan gençlerimiz ilçede kalmak yerine şehirlere gitmeyi tercih ettiği için nüfusumuz düştü. Ama Sıcak su serasının hayata geçmesi ile ilçemizden en az 50-60 gencimiz iş sahibi olacak. Bu bizim için güzel bir gelişme olacak. Seracılık ayrıca ilçemizin ekonomik yönden de kalkınmasına katkı sağlayacak. Bizim de ileriki tarihlerde ilçeye sıcak suyun imkanlarından daha fazla yararlanılması için yeni bir kuyu açılması, bir otel yapılması konusunda ciddi çalışmalarımız olacak. Ziraat odası olarak bu yıl beklediğimiz taban fiyatları bizleri mutlu etmeli. 650 TL taban fiyat bekliyoruz bunun altındaki bir rakam çiftçileri rahat ettirmez. Yağışlardan dolayı nohutlarımız tamamen öldü. Kimyonlarımız büyük zarar gördü. Arpa ve buğday büyük oranda yattı. Ama biz yinede bu yıl tarımdan ve taban fiyatından umutluyuz.
TUZLUKÇU’YA BAĞLI 11 KÖY VAR
Çöğürlü
İlçeye en yakın köy olup 5 kilometre mesafededir. Eski adı ‘Menlik’tir. 113 kişinin yaşadığı köyde temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köy halkı eski Bulgaristan göçmenlerindendir. Köyde okul mevcut olmasına rağmen taşımalı eğitim yapılmaktadır.
Erdoğdu
İlçeye uzaklığı 12 kilometredir 200 haneli köyde 502 kişi yaşamaktadır. Halk Bulgaristan göçmeni olup köyün bin 800 dekar merası vardır. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köyde cami, sağlık ocağı, tarım kredi kooperatifi, postane, 6 derslikli okul ve öğretmen lojmanı mevcuttur. Öğrenci azlığından kapalı olan okulda 1. ve 2. kademe öğrencileri Akşehir’e taşınmaktadır.
Gürsu
Düz bir ovada kurulu, ilçeye 6 kilometredir uzaklıkta 197 kişinin yaşadığı, 400 dekar merası olan küçük bir köydür. Köyde eski Rus Kazakları yaşadığından “Kazak Köyü” de denmektedir. Halen kilise kalıntıları mevcuttur. Eğitim-Öğretim merkeze taşımalı olarak yapılmaktadır.
Konarı
Köy geniş bir yerleşime sahiptir. İlçeye uzaklığı 15 kilometredir olup nüfusu 769’dur. 3 bin 3 dekar merası mevcuttur ve başlıca geçim kaynağı halıcılık, tarım ve hayvancılıktır. Köyde 128 öğrenci ile 1. ve 2. kademe eğitim yapılmaktadır.
Koraşı
İlçeye uzaklığı 18 kilometredir olan köy Bozdağ eteklerinde kurulmuştur. Nüfusu  bin 110 kişidir. Başlıca geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılığın yanı sıra başka köylerde tarım işçiliği yapmakta yer alır. Okul faaliyettedir.
Köklüce
İlçeye uzaklığı 23 kilometredir olup nüfusu 338’dir. Eski ismi ‘Kaha’ dır. Köyde sağlık ocağı olmasına rağmen personeli yoktur. Eğitim-Öğretim Akşehir’e taşımalı olarak yapılmaktadır.
Kundullu
Köy Gavur Dağları eteklerinde kurulmuş olup ilçeye uzaklığı 16 kilometredir ve nüfusu 701’dir. 2 bin 360 dekar merası mevcuttur ve yine geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köyde 2 adet cami ve sağlık ocağı mevcut olmasına rağmen sağlık ocağının personeli yoktur. Eğitim-Öğretim 1. kademe köyde 2. kademe merkeze taşımalı olarak yapılmaktadır.
Mevlütlü
Akşehir-Yunak yolu üzerinde kurulu köyde 326 kişi yaşmakta ve  bin 200 dekar merası bulunmaktadır. İlçeye uzaklığı 15 kilometredir. Köyde cami ve personeli olmayan sağlık ocağı mevcuttur. Eğitim-Öğretim merkeze taşımalı olarak yapılmaktadır.
Pazarkaya
Akşehir-Yunak yolu üzerinde kurulu köyde 19 kişi yaşmaktadır. Göçmen vatandaşlarımızın oluşturduğu köy İlçeye 8 kilometredir. Eğitim-Öğretim merkeze taşımalı olarak yapılmaktadır.
Subatan
İlçeye uzaklığı 10 kilometredir olup nüfusu 108 kişidir. Eğitim-Öğretim merkeze taşımalı olarak yapılmaktadır. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Tursunlu
İlçeye uzaklığı 20 kilometredir. Düz bir ovada kurulu köyün nüfusu 227’dir. Bin 672 dekar merası vardır. Eğitim-Öğretim Ilgın İlçesi Çavuşçu Kasabası’na taşımalı olarak yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.