Yaşamı boyunca kendini hayırlı hizmetlere adayan isim: Mehmet Oktut

Yaşamı boyunca kendini hayırlı hizmetlere adayan isim: Mehmet Oktut

Daha çok sporcu kimliğiyle tanınan, geçtiğimiz günlerde vefat eden merhum Mehmet Oktut, aynı zamanda bir dava adamıydı.

Daha çok sporcu kimliğiyle tanınan, geçtiğimiz günlerde vefat eden merhum Mehmet Oktut, aynı zamanda bir dava adamıydı. Yaşamı boyunca ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunan Oktut, işsizleri işe yerleştiren, garibanların ise her zaman elinden tutan bir kişi olarak tanındı.

Keresteci bir babanın oğlu olarak 1954 yılında dünyaya gelen, çalışkanlığı ve çevikliğiyle tanınan Mehmet Oktut, hayatını kaybetti. Ölümüyle sevenlerini üzen Oktut, ardından hoş bir seda bıraktı. Tarlada ekme içme işleriyle uğraşmayı seven Oktut, yaşamı boyunca kendini hayırlı hizmetlere adadı. Gençlerin yetişmesine vesile olan Oktut, ümmetin gazetesi olan Merhaba'nın kuruluşunda da öncü rol oynadı. Sevenleri ve arkadaşları, merhum Mehmet Oktut'u Merhaba'ya anlattı.

MERHUM DAĞSAN AMCA 'MEHMET İLE HER HAFTA GÖRÜŞÜRDÜK' DEMİŞTİ

Merhaba Gazetesi Kurucularından olan, Milli Görüş hareketinin öncülerinden, ömrünü İslama ve davasına adayan merhum Halil İbrahim Dağ, vefat etmeden kısa süre önce Merhaba Gazetesi'ne konuşmuş, gazetemizin meşakatli kuruluş sürecinden bahsetmişti. Merhum Dağ, o röportajında Mehmet Oktut'tan şöyle bahsetmişti: “Ben, Mustafa Özkan, Zülfikar Gazi, Rıza Güneri, Mustafa Özkafa ve Mehmet Oktut her hafta toplanıyorduk. Para yoktu. Gazeteyi de kurmak istiyorduk, kurulması için de inanılmaz mücadele gösteriyorduk. Erbakan Hocamızdan destek istedik. İstenilen parayı bulduk, gazetemizi zorlu şartlar altında kurduk. Merhaba Gazetesi de Erbakan Hocamızın gözbebeği oldu. Erbakan Hoca, hem Milli Gazeteyi okurdu hem de Merhaba'yı. Hocanın Merhaba'yı okumadığı gün yoktu. Gazetenin günlük planları yapılırdı, haberleri yapılırdı, Erbakan Hocanın onayına sunulurdu. Gazete, tam bir ümmet gazetesiydi. Bütün arkadaşlarımız her zaman garibanın yanında oldu.”

adsiz.jpg

MUSTAFA ÖZKAFA İLE ANISI ANLATMIŞTI: SEN DUR, BEN İMZALAYAYIM

2007 yılında yaptığı bir röportajda merhum Mehmet Oktut, şunları söylemişti: “15 yıl belediye meclis üyeliği yaptım. Önce Karatay Belediye Başkanvekilliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilliği görevlerinde bulundum. Belediye için çok çalıştım, en az 70- 80 hiç tanımadığım insanın ihtiyaç sahibinin işe girmesini sağladım. Bugün bile bunların hiçbirini tanımam. Mustafa Özkafa döneminde hep iyilikler yapmaya, yardımcı olmaya çalıştım. Gerektiği zaman cebimden ihtiyaç sahiplerine 3-5 kuruş para verdim. Bu dönemlerde hep riski göze aldım, başkanın yerine imzalarını attım. Hatta bir gün müfettişler geldi. Ben insanlara yardımcı olmak için bazı şeyler söylemiş bunlara da Özkafa karşı çıkmıştı. Ben de ‘Sen çekil ben imzalıyım’ demiştim. O iş için o zamanın parası ile 25-30 milyar lira ceza geldi. Ne yapmışız; işçiye memura elbise filan almışız. Onu da sonradan kendim cebimden ödedim. Memuru işçiyi hep kolladım; 15- 20 fakire ev yaptık, şimdi bile hala bir ihtiyaç sahibine ev yapıyorum.

MEHMET AĞABEY İLE BİRLİKTE BÜYÜDÜK

Konya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Özkafa, Mehmet Oktut ile mahalle komşusu olduklarını dile getirdi. Yakınlıklarının çok eskiye dayandığını aktaran Özkafa, “Karakayış Mahallesi'nde komşu olarak birlikte büyüdük. Mehmet ağabey, bizden 4-5 yaş daha büyüktü” dedi. Merhumun Karatay Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olarak da görev yaptığını hatırlatan Konya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Özkafa, konuşmasını şöyle sürdürdü: “15 yıl, Mehmet ağabey ile yakın çalıştık. Belediyemizin toplu konut hamlelerinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Merhaba Gazetemizin kuruluşunda da birlikte görev yaptık. 40 yılı aşkın zamanda birlikte hayırlı işlere imza attık. Kendisi dosdoğru bir insandı. Düzgün, yardımsever ve kıymetli insandı. Fakirlere de çok emeği geçti. Belediye olarak Konyaspor'a sahip çıktığımız dönemde belediyemiz adına da Konyaspor başkanlığı yaptı. Yeri doldurulmaz. Allah, rahmet eylesin.”

İYİ BİR İNSAN SADIK BİR DAVA ADAMIYDI”

Merhum Mehmet Oktut’nun yakın arkadaşlarından olan Selman Uyan da “Mehmet Oktut ağabey iyi bir insan, iyi bir dava adamıydı. Milli görüş davasına her zaman hizmetkâr oldu. Şahsi arabasıyla Konya’nın köylerine gider, tüm ihtiyaç sahiplerine yardım ederdi. Her zaman cömertliği ve mütevazılığı ile kendinden sonraki nesillere örnek oldu. Konyaspor sevdasının yanında, hayırsever de bir insandı. Meclis üyeliği yaptığı zamanlarda Konya’da bulunan ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşar, nerede hizmet edilecek bir konu varsa, Mehmet agabey orda olurdu. Vatanına milletine sevdalı, sadık bir dava adamıydı. Sağlığı yetti sürece her zaman hayır çalışmalarında yer aldı” dedi.

YEŞİLLİĞİ VE TOPRAĞI SEVERDİ, KİMSEYLE KIRGINLIK YAŞAMADI

Oktut, kendini şöyle ifade etmişti: “Çok şükür bugüne kadar arkamdan konuşturmadım. İşçilerle birlikte yemek yerim. Saygı ve sevgiye devam ederim; Allah’a çok şükür hiç parasız kalmadım. Hiç el işinde çalışmadım. Bir gün dahi el işinde çalışmadım. Ne istedimse oldu, her şeye kavuştum itibarım var. Sevgi ve saygımızı yitirmedik, hiç kırgınlık yaşamadım, idareci iken çalışanlar mağdur etmedim. Sözümü tuttum ve ödedim, verdiğim sözü mutlaka tutarım. Yeşili, toprağı, ağacı, hayvanları severim. 700 metrekare bahçem var; domates, patlıcan, biber, salatalık ekerim… Tabiatı çok severim. Kuşları severim. Bahçemde 4 kuyum var. Harmancık’taki bahçeme bin 100 ağaç diktim.”

GAZETEMİZİN KURULUŞUNDA ÖNEMLİ ROL OYNADI

Mehmet Oktut, 1954 yılında Konya’da doğdu. İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı.1969 yılında Konyaspor genç takımında başladığı futbolda genç milli takım ve 1972-1976 yılları arasında Konyaspor profesyonel takımında oynadı.1976 yılında Ankaragücü’ne transfer oldu ve 3 yıl sonra futbolu bırakarak Konya’ya döndü ve aile şirketi ile ticaretle uğraştı. Farklı dönemlerde yıllarca Konyaspor’da yöneticilik ve başkanlık görevlerini yerine getirdi. Uzun yıllar Karatay Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği ve başkan vekilliği yaptı. İHL Vakfı, Mevlana Kültür Hizmetleri ve çeşitli STK’larda görev yaptı. Oktut, Konya'nın 52 yıllık gazetesi olan Merhaba Gazetesi'nin kuruluşunda da önemli sorumluluklar üstlendi. Oktut, aynı zamanda bir dava adamıydı.

SAİT ÇELİK

 

2-6.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum