Yapı ıuhsatı çileye döndü!

Yapı ıuhsatı çileye döndü!

2014 Yerel Seçimleri'nden itibaren yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası kırsalda yaşayanları mağdur etmeye devam ediyor. Yasa nedeniyle hizmetlerde aksaklık yaşanıyor. Kırsalda ev veya ahır için yapı ruhsatı almak çileye dönüştü.

Tarlasına veya arsasına ev, ahır, garaj yaptırmak isteyenler önce belediyeye başvurup ruhsat almak zorunda. Ruhsatsız inşaat yaptırmak kanunen yasak. Ruhsat almak ise zorlaştı. Ruhsat için belediyeler halktan yüksek ücretler talep ediyor. Yüksek ücretler nedeniyle ev-ahır yaptırmaktan vazgeçenler bile var. Birçok kişi ise ruhsat sıkıntısı çekmemek için mevcut evini veya ahırını elden geçiriyor. Kırsaldaki ruhsat krizi devam ediyor. Ruhsat alamayanlar tarımsal desteklerden de yararlanamıyor. Vatandaş, ruhsat ücretlerinin düşürülmesini, prosedürlerin kolaylaştırılmasını talep ediyor. Selçuklu'ya bağlı Tepekent Mahallesi'nde de ruhsat sıkıntısı yaşanıyor.

TUVALET BİLE YAPAMIYORUZ

Tepekent Muhtarı Ramazan Aksoy, ruhsat almakta zorluk çektiklerini belirterek, yetkililerden yardım istedi. Tepekent'in 4 bin nüfusluk bir mahalle olduğunu, halkın önemli bir kısmının geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını ifade eden Aksoy, yapı ruhsatı alamadıklarını için tarımsal desteklerden de yararlanamadıklarını belirtti. Aksoy, "Mahalle yollarımızda biraz iyileşme var. Ancak yapı ruhsatı bizi sıkıntıya sokuyor. Ruhsat olmadığı için tuvalet bile yapamıyoruz. Sıkıntı büyük. Büyükşehir Yasası'ndan önce böyle bir sıkıntı yoktu" şeklinde konuştu. 

İL GENELİNDE SIKINTI VAR

Göç nedeniyle kırsal nüfusunun hızla düştüğünü belirten Aksoy, "Kırsaldan kente göç çok fazla. Kırsalı cazip hale getirmek gerekiyor. Burada yaşayanların hayatını zorlaştırırsanız köylerde kimse oturmaz. Hayvancılık önemli bir gelir kaynağı. Sektörde önemli destekler de var. Ancak ruhsat desteklerden yararlanmamızı zorlaştırıyor. Yapı ruhsatı ücreti 6 ila 15 lira arasında değişiyor. Gençlerimizin Konya merkeze gidip amelelik yapmasını istemiyoruz. Sanayilerde asgari ücretlerde çalışması bizi üzüyor. Burada tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'ten ruhsat sıkıntısını çözmesini talep ediyoruz. Bu sorun sadece bizim mahallemizde yaşanmıyor. İl genelinde bu sıkıntı var. Acil çözüm bekliyor" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum