Yangın ucuz atlatıldı!

Yangın ucuz atlatıldı!

800 yıllık Alaeddin Camii’nde önceki gün yangın çıktı. Alaeddin Tepesi’nde bulunan ve Selçuklu döneminden kalma tarihi camide ihmal yüzünden çıkan yangın ucuz atlatıldı. İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, "Faciadan dönüldü" dedi

Tarihi yapılarda yapılan restorasyon çalışmaları esnasında ihmaller yüzünden üzücü hadiseler yaşanıyor. Bir üzücü hadise de restorasyon çalışmalarının devam ettiği tarihi Alaeddin Camii'nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, önceki gün saat 22:30 sıralarında camide yangın çıktı. Camide uzun süredir restorasyon çalışmaları devam ediyordu. Yangını çevreden geçen vatandaşlar ihbar etti. İhbar üzerine camiye çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın büyümeden kontrol altına alındı. Yangının çıktığı bölümde bir kısım halı ve yalıtım malzemelerinin zarar gördüğü belirtilirken, yangının restorasyonda kullanılan yalıtım malzemelerinden kaynaklandığı iddia edildi. Polis ve itfaiye ekipleri yangınla ilgili soruşturma başlattı.

CAMİDE FACİADAN DÖNÜLDÜ

Yangınla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, "Tarihi Alaaddin Camii'nde faciadan dönüldü. Büyük bir yangından Büyükşehir Belediyesi itfaiye Daire Başkanlığı ekipleri tarafından çok hassas bir çalışma ile söndürülmüştür. Sabah hasar tespitlerini yerinde incelemek üzere olay mahalline geldik. Yalıtım malzemelerinin bulunduğu noktada elektrikli bir cihaz varmış. Yangının o cihazdan kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Yangın 172 metrekarelik bir alanda gerçekleşti. Tavan ve çatıda alev yalaması oluyor. Yani yangın sıçramıyor. Ciddi tahribat yok. Tarihi alanlar uzak noktada. Hassas bir söndürme çalışması yaptık. Aşırı su sıkmadık. Tarihi camiyi tahrip etmeden yangını söndürdük. Emniyet ve İtfaiye yangının çıkış nedeni hakkında kapsamlı bir araştırma yapıyor. Tüm Konyamız'a geçmiş olsun" açıklamasında bulundu.

İSKELENİN DEMİRDEN OLMASI AVANTAJDI

Yangının ucuz atlatıldığını belirten Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç de, "İtfaiyenin yangınla ilgili raporu henüz elimize ulaşmadı. Yangın elektrik kontağından kaynaklandı. Elektrik gidip gelmiş. Kısa devre yapılmış. İbadet yapılan alana yangın sıçramadı. İskelelerin çelikten olması bir avantajdı. İskele ahşaptan olsaydı yangın hızla yayılırdı. Mihrap ve minber zarar görmedi. Farklı dönemlerde yapılan restorasyonlarla caminin yarısı yenilendi. Biz de restorasyon için harekete geçtik. Şu an caminin yüzde 35-40'ı restore edildi. Yangını ucuz atlattık" sözlerini kullandı.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERİYOR

İhmal nedeniyle çıkan yangına vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Yangına tepki gösteren Ahmet Sel isimli vatandaş şu ifadeleri kullandı: Yapılan bu restorasyonların hepsi gelişi güzel yapılıyor. Daha önce de Sahip Ata'daki çiniler kırılmıştı ve Mevlana Müzesi'ndeki asırlık havuz kırılıp yerine mermer yapılmıştı.Yazıklar olsun." Muzaffer Tanrıkul da, "Sakın üzülmeyin, yansa bile belediyemiz tıpkısını çelik ve batonarme tekniğiyle yeniden yapardı. Bütün kaybettiğimiz eserlere böyle yapılmıyor mu? Önce yıkar, sonra tıpkısını yaparız. Bizdeki tarihi eser anlayışı bu nasılsa" ifadelerini kullandı.

ALAEDDİN CAMİİ 13. ASIRDA YAPILDI

Alaeddin Cami, 13. asırda şehrin merkezindeki Alaedin Tepesi üzerinde inşa edildi. Selçuklu Sultanı Rükneddin Mesud I'in son zamanlarında başlanılmış, Kılıçaslan II (1156-1192) devrinde inşaatına devam edilmiş, Sultan Alaeddin Keykubad I tarafından 1221 yılında tamamlanarak hizmete açılmış. Son şeklini alan Alaeddin Camii çeşitli devirlerde tamirler gördü. Cami İslam mimarisi yapı tarzında inşa edildi. Üzeri ağaç ve toprakla örtülmüş. İçerisi Sütunlar ormanın andırıyor. Bizans ve klasik devirlere ait 41 taş mermer sütundan ibaret. Camiinin en ilginç taraflarından birisi de minberi. 1155 yılında Ahlat'lı Mengum Berti tarafından yapılmış bir şaheser. Çinilerle süsül mihrabın önünde çini süslü kubbesiyle örtülmüş bir saha mevcut. Mihrap ve kubbelerin çinileri kısmen sökülmüş. Avlusunda Selçuklu sultanlarının sandukaları bulunuyor. Alaeddin Camii şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret mekanları arasında yer alıyor.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.