Vitaminsiz kaldık!

Vitaminsiz kaldık!

Eczanelerde D vitamin ilacı bulunamıyor. Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, "Devlet, ilaç fiyatlarındaki politikasında değişikliğe gitmezse diğer hapları da bulmakta zorluk çekeriz" dedi

Türkiye genelinde D vitamin hapı bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Konya'da da aynı sıkıntı yaşanıyor. Çocuk gelişiminde, kemik gelişim sorunlarında ve kanser tedavilerinde kullanılan D vitamin ilacı hayati önem taşımasına rağmen eczanelerin stoğunda bile kalmadı. Çocukların yanı sıra, kanser hastaları da eczane eczane bu ilacı arıyor. İlacın fiyatı düşük olunca firma da kar değil, zarar getirdiği gerekçesiyle ilacı üretmiyor. Yaklaşık 2 aydır ilaç stoğundan bu ihtiyacı karşılayan eczanelerde bir tane bile D vitamini ilacı bulmak imkansız. D vitamini ampul ve damla olarak satılıyor. Ampul olanın fiyatı 2, damla olanın ise 4,5-5 liradan satılıyor. Uzmanlar, devletin ilaç fiyatlandırma politikasında değişikliğe gitmediği takdirde, hayati önem taşıyan bir çok ilaçta aynı sıkıntının yaşanmasından korkuyor. Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, "Bir yıldır birden fazla ilaçta aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Önlem alınmadığı taktirde sadece D vitamini ilacında değil, bir çok ilacı bulmakta zorlanacağız" diye konuştu.

2 AYDIR ECZANELERE GELMİYOR

D vitamini ilacının 2 ay önce eczaneye gelmemeye başladığını dile getiren Karakap, "Bu ilaç yaklaşık 2 aydır eczanelerimize gelmiyor. Kimisi stoğundan kullanıyor. Kimisi de kendi takas yöntemleriyle bu sıkıntıyı halletmeye çalışıyor. Ancak artık stoklarda da bitti. İlacı kimse bulamıyor. Bize 1 buçuk aydır bu ilaç gelmiyor. 1 ay boyunca yetkililere söylüyoruz, bu konuya bir el atmazsanız ilaç bulamayacağız diye. Bizi kulak arkası ettikleri için bugün D vitamini hapı sıkıntısı yaşanıyor. Aynı sıkıntıyı daha önce de yaşadık. Yine devlet yetkililerini uyardık. Artık ilaç fiyatlandırmasında bir değişikliğe gidilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

BAŞKA İLAÇLARDA DA YAŞANABİLİR

Önlem alınmazsa hayati önem taşıyan başka ilaçlarda da aynı sıkıntının yaşanabileceğini ifade eden Karakap, "Fiyatlandırma politikası değişmezse bu sıkıntıyı yaşamaya devam ederiz. Bugün D vitamini bulamayız, yarın başka bir ilacı bulamayız. Her şey para değil. İnsan sağlığından söz ediyoruz. Dolayısıyla devlet, sağlık konusunda daha ciddi adımlar atmalı. Bu sistem bu şekilde devam ederse ilaç kalitesi de düşer. Devlet bizi duysun. Artık biz eczacıların söylediklerine kulak assın. Bizim derdimiz hastalar ilaçlarını bulsun rahatlıkla. Ancak ilaç fiyatlandırması bu şekilde devam ederse, bu tür olaylarla daha çok karşılaşırız. D vitamini ilacı bugün resmen karaborsada satılır hale geldi. Ellerinde D vitamini bulunan bazı özel kişiler, piyasadaki yokluktan yararlanıp, ilacı normal fiyatından çok daha yükseğe satıyor" şeklinde konuştu.

ASLİ GÖREVİMİZİ YAPAMIYORUZ

Eczacıya son dönemde asli görevinin dışında bir çok görev yüklendiğinin altını çizen Karakap, "Muayene ücreti tahsildarlığını eczaneler yapıyor. Muhasebeyi yine biz yapıyoruz. Bizim asli görevimiz ilaç danışmanlığı yapmak. Vatandaşa ilaç hakkında bilgi vermek. Ancak üzerimize yüklenen başka görevlerden dolayı asli görevimizi yapmakta güçlük çekiyoruz. Bugün bir eczaneye gidin ve o yoğunluğu bir görün. Eczacı olması gereken insanların sabahtan akşama kadar ne iş yaptığını merak eden gitsin baksın. Yetkililer bizlerin sorunları ile ilgilenmediği takdirde, ilaçta yaşanan sorunlar bitmez" sözlerini kullandı.

D VİTAMİNİ İÇİN ALTERNATİFLER

D Vitamini ilacını bulamayan hastalar için önerilerde de bulunan Karakap, şöyle konuştu: "D vitamini özellikle çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip. Çünkü kemik gelişimi için faydalı bir vitamin. D vitamini ilacına alternatif olarak, yağlı balıklar, yumurta sarısı, tereyağ, karaciğer, peynir, süt ve süt ürünleri ile mantarda bulmak mümkündür. Ancak vatandaşların sosyo-ekonomik yapısı dikkate alındığı taktirde bunları bulması zor olabilir. D vitamini eksiği olup da ilaç bulamayan hastalar en basitinden süt ve süt ürünlerini tüketmeye gayret göstersin."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.