Urfalı tarım işçilerinin çilesi

Urfalı tarım işçilerinin çilesi

15 yıldır Urfa’dan Altınekin yöresine çalışmaya gelen tarım işçileri yaşamlarının büyük bölümünü sıkıntı içerisinde geçiriyor. Her yıl bölgeye yaklaşık 200 kişilik bir ekip ile geldiklerini ifade eden Cevdet Karataş, geçmiş yıllarda yaşadıkları çalı

Çalışma koşullarının her geçen yıl biraz daha zorlaştığını ve iş imkanının azaldığını da dile getiren Karataş, “Uzun yıllar önce iş imkanı çok iyiydi. Çevrede uzun süre iş bulma umudumuz vardı. Ancak son yıllarda gerek tarım alanında yaşanan sıkıntılar gerek çiftçilerin her geçen gün zararına ekin ekmeleri bizim işimizi de zorlaştırdı” dedi.
Altınekin bölgesine gelen her grubun ayrı bir sorumlusunun olduğunu da söyleyen Karataş, konuşmasını şeyle sürdürdü:
“Benim sorumlu olduğum aile sayısı 5 civarında. Bu da yaklaşık 50 kişi yapar. Bu ailelerin en büyük sorunları eğitim görmesi gereken çocuklar. Urfa’dan yolculuk başladığı zaman çocuklar mecburen okullarını bırakıyor. Burada eğitim görme imkanları yok. Geri döndüklerinde eğitimlerine kaldıkları yerden devam ediyor.”
Altınekin bölgesinde Akıncılar, Ölmez, Oğuzeli, Dedeler gibi bölgelere geldiklerini de söyleyen Karataş, “Eskiden yerleştiğimiz yerlerde su sorunu olmazdı. Şimdi ihtiyacımızı karşılayacak su da yok. Her ilçede tarım işçileri için Kaymakamlık güneş enerjisi ile ısınan banyo binası yapıyor. Bu güzel bir gelişme. Ancak dediğim gibi çiftçilerin maddi durumlarının iyi olmaması bizleri de etkiledi. Urfa’dan gurbete çalışmaya gelen işçi sayısı her geçen yıl azalıyor” diyerek yaşadıkları sorunları dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.