Üç tekerlekliyle başladığı sütçülükte Ortadoğu’nun lideri oldu

Üç tekerlekliyle başladığı sütçülükte Ortadoğu’nun lideri oldu

Konya’nın Ereğli İlçesi’nde faaliyet gösteren Akbel Süt ve Süt Ürünleri Ortadoğu’nun süt ve süt ürünleri ihtiyacını karşılıyor. Yıllık 15 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen firmanın yeni hedefi Avrupalılara, ‘Akbel’ ürünle

Ereğli’de 1973 yılında Üç tekerlekliyle günlük 100 kilo ile sütçülüğe başlayan Akbel ailesi bugün 10 Ortadoğu ülkesine ihracat yapıyor. Günlük 800 ton süt işleme kapasitesine sahip işletmede 250 kişi istihdam ediliyor. İSO 9002 kalite belgesinin yanı sıra ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi alan firma 48 farklı ürün çeşidiyle hem iç hem de dış pazarda önemli bir paya sahip.
9 bin 300 metrekare alanda faaliyet gösteren Akbel Süt ve Süt Ürünlerinin pazarlaması Ereğli fabrikasının yanı sıra Ankara ve İstanbul şubelerinden gerçekleştiriliyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte günlük 200 ton civarındaki üretim için ihtiyaç duyulan sütün bir kısmı firmanın 5000 süt ineği alt yapısına sahip kendi çiftliğindeki 1500 süt ineğinden karşılanıyor. Özellikle yaz döneminde günlük 500-600  ton süt işleyen firma ihtiyaç duyduğu miktarı çiftçilerden karşılıyor.
Yaşanan ekonomik krize rağmen Ortadoğu pazarına açılan firma 2009 yılında 15 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Karaman, Sivas, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Konyalı üreticilerin sütlerini alan firma yaklaşık 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor.
Akbel Süt ve Süt Ürünleri Anonim Şirketi CEO su Süleyman Akbel, hedeflerinin dünyaya açılmak olduğunu söyledi. Yurt içinde ve dışında önemli bir pazar payına ulaştıklarını anlatan Süleyman Akbel, 2010 yılının kendileri için atılım yılı olacağını anlattı. Firma olarak hem ilçe ekonomisine hem de ülke ekonomisine önemli katkılar yaptıklarının altını çizen Akbel, 48 farklı ürün çeşitleriyle üretime devam ettiklerini açıkladı.  Uzman personel tarafından tamamen hijyenik şartlarda yapılan üretimin Türkiye’nin en önemli alışveriş merkezlerinde ve yurt dışında müşterilere sunulduğunu dile getiren Süleyman Akbel, “1970 li yılların sonlarına doğru  günlük 100 kilo süt ile başladıkları sektörde biz bugün ihracat yapar konuma geldik. İstihdama önemli bir katkı yaptığımızı düşünüyoruz. İç Anadolu nun hemen hemen bütün  illerinden süt alıyoruz.. Hem insanımıza hem de ülkemize kazandırdığımız için mutluyuz” dedi.
2010 yılında hedef 20 milyon dolar ihracat
Süleyman Akbel, firma olarak 2010 yılında daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat hedeflediklerini anlattı. Üretimini gerçekleştirdikleri ürünleri Filistin, Kuveyt, Irak, Suriye, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihraç ettiklerini anlatan Akbel, “Amacımız Pazar payımızı artırarak daha fazla ihracat yapmayı planlıyoruz. Bu sayede  ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. Üretimimizin yüzde 30’ü Ortadoğu ülkelerine gidiyor. Amacımız bunu yüzde 50 seviyelerine yükseltmek” ifadelerini kullandı.
Süt ürünlerinin atık suları ekonomiye kazandırılıyor
Öte yandan üretim sonrası ortaya çıkan peynir altı suları ekonomiye kazandırılıyor. Akbel, ikinci işletmesinde peynir altı sularını yeniden işleyerek peynir altı suyu tozu üretiyor.Üretimin bir kısmını ihrac ederken bir kısmı da yurtiçindeki özellikle pasta, bisküvi ve çikolata üretimi yapan firmalara kazandırıyor.Toz haline getirilen bu sular sayesinde hem doğanın kirlenmesi önleniyor hem de ekonomik girdi sağlanıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.