Trafikte elektrikli bisiklet uyarısı

Trafikte elektrikli bisiklet uyarısı

MMO Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, "Elektrikli bisikletler, hızlı olmaları ve sessiz çalışmalarından dolayı yayalarımız tarafından fark edilememektedirler. Yayaların kullandığı yollarda bu araçların kullanımı son derece sakıncalı ve tehlikelidi

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, elektrikli bisikletlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Konya'nın motosiklet ve bisikletin en yoğun kullanıldığı iller arasında olduğunu, bu bakımdan motosiklet ve bisikletlerin şehrin sosyal yaşantısında önemli bir yer işgal ettiğini belirten Duransoy, "Yaz aylarında motosiklet ve bisiklet kullanımının da arttığını görmekteyiz. Gelişen teknoloji ve yaşam şartları göz önünde bulundurulduğunda motosiklet ve bisikletlerin kullanım özellikleri ve çeşitleri artmıştır. Özellikle elektrik enerjisinin kullanıldığı elektrikli bisikletler, günümüzde en çok tercih edilen ve trafikte sıkça karşılaştığımız araçlar içerisinde yer almaya başlamıştır. Elektrikli bisikletler, azami sürekli gücü 0,25 KW ’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 kilometre saate ulaştığında pedal çevrilmediği takdirde gücü tamamen kesilen ulaşım araçlarıdır. Elektrikli bisikletlerin çokça tercih edilmesinin en önemli sebepleri; kullanımının pratik olması ve kullanım maliyetlerinin düşük olmasıdır. Elektrikli bisikletlerin performansları akü gücüne göre değişmekte, akü büyüklüğüne bağlı olarak 80-100 kilometre arasında yol gidebilmektedirler. Ayrıca, bu araçlarda tescil zorunluluğu bulunmamaktadır" dedi.

BİSİKLET KAZALARI ARTIYOR

"Diğer araçların sebep olduğu kazaların yanında, trafikte seyreden bisikletlerin kullanımından kaynaklı birçok kazayla da maalesef karşılaşmaktayız" diyen Duransoy, 2013 yılında Konya merkezde meydana gelen 8 bin 675 kazanın bin 395 ‘i bisiklet kazası olarak kayıtlara girmiştir. Bu sayı toplam kazaların yüzde 18,86'sını teşkil etmektedir. Bu veriler dikkate alındığında bisiklet statüsünde olan elektrikli bisikletlerin de oldukça dikkatli kullanılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Sessiz çalışan bu araçların yaya yollarında kullanımı kaza oranlarını oldukça arttırmaktadır. Hızlı olması ve sessiz çalışmasından dolayı yayalarımız tarafından fark edilememektedirler. Yayaların kullandığı yollarda bu araçların kullanımı son derece sakıncalı ve tehlikelidir. Bu araçları kullanan vatandaşlarımız özellikle bisiklet yollarını kullanmalıdırlar. Bisiklet yolu olmayan yerlerde sağ şeridi kullanmalı, manevraları hızlı bir şekilde yapmalı, trafik kurallarına riayet etmelidirler. Sürücülerimizin elektrikli bisikletleri trafik kurallarına göre kullanmalarının, yüksek KW ‘lı araçları tercih etmemelerinin, özellikle yaya yolu ve park gibi yayalarımızın yoğun olduğu yerlerde bu araçları kullanmamalarının içerisinde bulunduğumuz bu günlerde insanımızın sağlığı adına oldukça önemli bir husus olduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.