Toroslar'ın eteklerinde Soğucak Yaylaları

Toroslar'ın eteklerinde Soğucak Yaylaları

Konya il sınırları içerisinde en güzel yaylalara sahip ilçelerin başında Bozkır geliyor.

Bozkır’ın ise en güzel yaylalarının çoğunluk oluşturduğu yerlerden bir tanesi Soğucak yaylaları, Örtülü Yaylası, Yazı Yayla ve Çırişli Yaylasıyla Soğucak köyü önemli bir farklılığı barındırıyor. Özellikle Örtülü Yaylası köye yakınlığı ile en fazla tercih edilen yaylalar arasında yer alıyor. Örtülü Yaylası hakkında bilgiler veren Soğucak Köyü Muhtarı Kerim Semiz, kendisinin de Örtülü Yaylası’nı tercih ettiğini söyledi. Mayıs ayısın ilk haftası yaylaya çıkılmaya başlandığını ifade eden Semiz, “Yaylalar içerisinde bize göre en güzeli Örtülü Yaylası. Köye yakın olması bizim için çok büyük bir avantaj. Aynı gün içerisinde hem köydeki işlerimizi hem de yayladaki işlerimizi halledebiliyoruz. İçerisinde büyük bir su kaynağına sahip olması da ayrı bir olanak” dedi. Hayvanların otlatılmasının öncelikli amaç olduğunu vurgulayan Semiz, süt, yağ ve peynir üretimlerini burada yaptıklarını belirtti. Örtülü Yaylası’ndaki tek sıkıntının elektrik sıkıntısı olduğunu aktaran Semiz, şunları kaydetti; “Biz Eylül ayına kadar burada kalıyoruz. Şu an 4 ev var, 9 aile bulunuyor yaylada. Elektrik için daha önce başvurularda bulunduk. Fakat bize 10 ev olması gerektiğini söylediler. Köylülerimiz farklı yaylalara gidiyorlar. Burada toplansalar buraya elektriği alırız. Birde 800 metre uzunluğunda bir yolumuz var. Buranında kumlanması gerekiyor. Bu sorunlar çözüldüğü zaman Örtülü Yaylası yaşam koşullarına uygun hale gelecektir.”


YAZI YAYLA
Yazı Yayla da köyün tercih edilen yaylaları arasında yer alıyor. Yazı yaylanın önemli bir özelliği de yakınından nehir akması. Buraya da vatandaşlar yüksek sayılarda hayvanlarını çıkartıyorlar. Bal üretimi yapılan hanayların büyük çoğunluğu da bu yaylada bulunuyor. Biraz köye mesafesi yüksek olsa da Yazı Yayla’dan da vazgeçemeyen Soğucaklıların sayısı da göze görünecek kadar var.


ÇİRİŞLİ YAYLASI
Soğucak’a en uzak yayla Çirişli Yaylası, Torosların eteklerinde bir yayla. İnsanları buraya çeken baş faktör ise buranın havası. Dağlarının eteklerindeki kar ve temmuz ayında esen sert rüzgar. Topraklarının verimli olması sebebiylede burada sebze ve meyve yetiştirenler var, Çirişli Yaylası’nda, bir vatandaş sürüsüyle beraber bir kış kalmış. Yaylada kalanlar, kış mevsiminde kardan ağaçların dahi görülmediğini bildirdi. Genel itibariyle yazın ortasında soğuktan titrenecek bir yayla Çirişli Yaylası.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.