Topraktan sanat eseri çıkartıyor

Topraktan sanat eseri çıkartıyor

Baba mesleği olan çömlekçiliği 40 yıldır devam ettiren Mehmet Özdemir,  8 yaşından beri bu işle uğraştığını söyledi. Özdemir, topraktan 80 çeşit ürün yaptığını belirterek, toprağı sanat eserine çevirdiğini dile getirdi

Çömlekçilik mesleğinin kesinlikle bitmeyeceğini ifade eden Mehmet Gürpınar, “ Vatandaşlarımızın plastiğin ne kadar sağlıksız olduğunu gördü ve şimdi geçmişe bir dönüş var. Testi, güveç, kupa, kahve fincanı, çaydanlık gibi çok çeşitli ürünler yapıyorum ama müşterilerimizin istekleri doğrultusunda da özel siparişler alıyorum. İnsanlar toprak kaplara son yıllarda oldukça yoğun ilgi  gösteriyor en çok su testisi  ve güveç satın alıyorlar” diye konuştu 

TOPRAKTAN 80 ÇEŞİT ÜRÜN YAPIYOR

Testi, güveç, cezve, fincan, çaydanlık gibi ürünleri çamurla buluşturan Konyalı Çömlek Ustası Mehmet Gürpınar, yaptığı yaklaşık 80 çeşit ürün ile dikkat çekiyor. Suyun neden testiden içilmesi gerektiğini anlatan Gürpınar, “ Çünkü testi suyu damıtır. Suyun kirecini alır, arıtır, tertemiz bir su yapar. Çamurda kesinlikle katkı maddesi yoktur sadece su ve topraktan oluşur. Yani testi suyu da sağlıklı olur” dedi. 

‘GENÇLERE BU MESLEĞİ ÖNEMİNİ ANLATMALIYIZ’ 

Konya’nın Doğanhisar ilçesinden çömlek  toprağını getirdiğini söyleyen Mehmet Gürpınar,  “Bu toprak kendimize özgüdür ve  suyu kesinlikle soğutur. Bazı topraklar suyu  soğutmaz ve koku yapar. Topraktan yapılmış testilerden su içmek daha faydalıdır çünkü toprak suyun kirecini süzer ve mükemmel bir tat verir” dedi. Çömlek atölyesini  nisan ayında Ecdat Parkı’na taşıyacağını ifade eden Usta Gürpınar,  “Çömlekçilik mesleğinin tarihi çok eski yıllara dayanıyor. Gençlerimize bu mesleğin ne kadar kutsal ve önemli olduğunu göstermek istiyoruz. Bu mesleğinin unutulmaması için  çeşitli programlara katıldım sergilerde sanatımı icra ettim ‘Çömlekçilik Nerden Geldi Nereye Gidiyor’ isminde bir proje gerçekleştirdik.  Gerçekleştireceğimiz bu proje ile geçmişe dönüş sağlamayı çalıştım.  El işçiliği düşüyor ama tanıtımlar ve sergiler  sayesinde çömlek ve toprak kültürünü tanıtma fırsatına sahip olabiliyoruz” diye konuştu.

‘PLASTİK ZARARLI’ 

Topraktan ürettikleri ürünlerin tamamen doğal olduğunu hiçbir katkı maddesi içermediğini dile getiren Gürpınar,  "Testiden su içen insanlar gerçekten çok sağlıklı su çerler. Bugün plastiklerin kanserojen madde etkisi var. Plastiklerin içinde su durdukça ister istemez plastikle kaynaşma içine giriyor su sağlıksız bir hal alıyor. Testlerin farkı, doğal süzme vazifesi almış bu malzemeler suyun içinde klordan veya kireç varsa süzerek size sağlıklı su içme olasılığı sağlıyor" diye konuştu. Test alanlara uyarıda bulunan Gürpınar, "Testiyi ilk aldıklarında su ile doldursunlar. 2 veya 3 saat dinlensin çünkü fırından çıktıktan sonra testler yıkanmıyor. İçindeki suyu döküp daha sonra istedikleri gibi kullanabilirler. Sabun veya kimyasal madde ile yıkamasınlar" şeklinde konuştu.

‘ÇÖMLEKÇİLİK UNUTULUYOR’

Babadan kalma çömlekçilik mesleğini devam ettirdiğini aktaran Gürpınar, “Ben 40 yıldır bu işi yapıyorum. Çömlekçilik günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından biridir. Biz çömlekten güveç, cezve, fincan, çaydanlık, su bardağı gibi 80 küsür çeşit ürün yapıyoruz. Aklınıza ne gelirse çamurdan yapabiliyorum. Biz ithalatını yapmıyoruz. Sadece Konya’da kendim yapıp kedim üretiyorum. Ecdat Parkında atölyemiz var. Orada da satışa sunuyoruz. Biz 2 yıldır orada hizmet veriyoruz ve ilgi gün geçtikçe artıyor. İnsanları testisinin sağlıklı olduğu konusunda bilinçlendirdiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK 

​​​​​​​
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.