"TÖMER'de mutluyuz"

"TÖMER'de mutluyuz"

Selçuk Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Türkçe dersi alan yabancı öğrencilerin ortak görüşü, "Türkçe zengin bir dil. Bu dili Konya'da öğrenmek bizler için büyük şans" oldu

Yurt dışından gelen öğrencilere Türkçe öğrenme olanağı tanıyan Selçuk Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) öğrencileri Konya ve TÖMER ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı. TÖMER'den memnun olduklarını dile getiren öğrenciler, Konya'yı da çok sevdiklerini belirtiyor. Kamerun'dan Endonezya'ya, Irak'tan Çin'e kadar dünyanın farklı coğrafyalarından gelen yabancı uyruklu öğrenciler, TÖMER'de buluşuyor. Öğretmenlerin ustaca ders verdiğini belirten Yemenli  Shadi Anwer Ahmed Ahmed, "Türkiye'ye gelmeden önce Yemen'deyken, arkadaşlarımdan TÖMER ile ilgili bilgiler duydum. Bana, bir kişinin burs kazanırsa TÖMER'de bir sene okuyacağını söylediler. Sadece bu kadarını biliyordum. Fakat Türkiye'ye geldikten sonra TÖMER'e gitmeye başladım ve her şeyi öğrendim. Benim için hayatımda bir tarih vardır ve bu tarihi asla unutmayacağım. 29.09.2014 tarihinde TÖMER'e başladım. O kadar tuhaf şeyler yaşadım ki hem şaşırdım hem de mutlu oldum. TÖMER ve Selçuk Üniversitesi'nin içindeki sınıflar çok ferah, şahane ve çok temiz. Bu sınıflar insanın Türkçe öğrenmesine yardımcı oluyor. Çünkü TÖMER 2 sene önce açılmasına rağmen çok güzel ve usta hocaları var. Bu hocalar sanki 10 senedir Türkçe öğretiyorlar" diye konuştu.

İYİ Kİ TÜRKÇE'Yİ ÖĞRENMİŞİM

Üniversite'nin yabancı öğrencileri düşünerek Türkçe dil eğitimi vermesini bir fırsat olarak gören TÖMER öğrencilerinden Karadağlı Enes Pucurica ise, " Türkiye’ye gelmeden önce, Türkçe bilmediğim için, biliyordum ki okula başlamam lazım. Ama hiç düşünmemiştim ki o kadar iyi olacak ve en sonunda o okuldan ayrılmak istemeyeceğim.  Eylül’ün sonunda, duyduğumuza göre, sınav varmış. Herkes hazırlandı ve okula gittik. Aydın hocamın sayesinde Türkçe konuşmaya başladık. O ve diğer hocalar bize sadece Türkçe öğretmediler. Çok önemli ve güzel şeyler bize gösterdiler. TÖMER’deki insanlar gerçekten iyi. Yardımseverliği ve şaka yapmayı çok seviyorlar. Yardıma ihtiyaç olursa, onlar her zaman size yardımcı olur. TÖMER’de çok güzel günler geçti. Farklı insanlarla konuşuyorsunuz, yeni şeyler öğreniyorsunuz ve hiçbir zaman kötü bir şey yaşamıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TÜRKÇE ÇOK ZENGİN BİR DİL

Türkçe'de çok kelime olmasının Türkçe'nin zenginliğinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Somalili Aweis Ahmet de, "Somalili bir öğrenciyim ve 9 aydan beri Türkçe öğreniyorum. Türkçe aşırı zengin bir dil ve başka dillerde bulunmayan çok kelimeler var. Hakikaten, Türk dili kolay değil fakat eğer yardımsever bir öğretmen ve uygun çevre varsa hızlıca öğrenebilir ve Türk gibi konuşabilirsiniz. Hocamı çok seviyorum. O olmasaydı ben Somali’ye dönerdim" şeklinde konuştu. Dünyanın dört bir yanından gelen diğer öğrencilerin düşünceleri ise şöyle: Muhammed Fikri Hawaary (Endonezya): "Türkiye’ye gelmek, hayallarımdan biriydi." Ansou Kamano (Gine): "Türkçe öğrenme dönemim, yeni arkadaşlarla ve sevgili hocalarla tanıştığımdan dolayı, hayatımdaki en güzel, en unutulmaz ve en olağanüstü yılın birisidir." Tewodros Gorge Assefa (Etiyopya): "Dil öğrenme kültür öğrenmedir. İşte, ben S.Ü.TÖMER’de hem Türkçe hem de Türk kültürünü gördüm."

TÜRKİYE BİZİM EVİMİZ GİBİ

Rahmetullah Şadiev (Tacikistan): "Selçuk TÖMER bizim ikinci değil Türkiye’de birinci evimizdir. Hocalarımız ailemiz gibi bize doğru yolu anlatmaya çalışıyorlar." Tamara Radescek Büyükeken (Slovenya): "Türkiye ülkemden farklı olsa bile kendimi evimde gibi hissediyorum." Abdulhak Hacimeyliç (Bosna Hersek): "Benim ülkemden geldikten sonra çok merak ediyordum. Yalnız burdayım, yapamam diye düşünüyordum. Ama Allah’ın yardımıyla ve bazı adamların insanlıklarıyla başardım. TÖMER’e gelip sonra da yeni arkadaşlarımı görünce biraz daha rahatlı hissettim. Çünkü aklıma yalnız olmayacağım geldi. Tanıştık, bizim hocamızla çok şeyler öğrendik, bir aile gibi konuştuk, çalıştık, birbirlerine yardım ettik ve hala bir topluluk olarak geleceğe gidiyoruz. Asla bu hayatımın parçasını unutmayacağım, unutamam."

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.