TMO Konya alımda birinci

TMO Konya alımda birinci

Konya TMO, arpa alımında da 13 şube arasında 15 bin 951 ton ile 1. sırada yer aldı. Ayrıca Konya, 87 bin ton ile çavdar alımı yapan tek şehir oldu

Tarımın öncü şehri Konya'da bereketli bir yıl yaşanıyor. TMO'nun 2018 alım oranları, Konya'nın halâ tarımda söz sahibi bir şehir olduğunu gösteriyor. Borçlu olan çiftçinin yüzü ise geçen yıllara oranla bu yıl daha fazla gülüyor. Tahıl ambarı Konya, 29 TMO şubesi arasında buğday alımı oranları ile 4. oldu. Bu yıl en fazla buğday alımının yapıldığı ofis Diyarbakır oldu. Diyarbakır TMO 210 bin 48 ton, Gaziantep TMO 158 bin 966 ton, Adana TMO 157 bin 797 ton, Konya TMO da 132 bin 786 ton buğday alımı yaptı. Konya TMO, arpa alım oranlarında da farkını ortaya koymayı başardı. Bu yıl sadece 13 ofis arpa alımı gerçekleştirdi. Konya TMO 15 bin 951 ton ile en fazla arpa alımı yapan ofis şehri oldu. Konya'yı komşusu Aksaray takip etti. Aksaray TMO da bu yıl 15 bin 72 ton arpa alımı yaptı. Yine bunlara ek olarak Türkiye genelinde TMO'lar arasında çavdar alımı yapan tek ofis Konya oldu. 2018 yılında Konya'da 87 bin ton çavdar alımı gerçekleştirildi. Yulaf alımı ise sadece Polatlı TMO'da oldu.

KALİTE KAYBI OLMASINA RAĞMEN ALIM İYİYDİ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, geçen yıllara oranla TMO'nun alım kapasitesini artırdığına dikkat çekti. Buğday kalitesinde düşüklük olmasına rağmen Konya'nın en fazla alım yapılan şehirlerin arasında yer almanın önemine değinen Başkan Kavuneker, "Buğday ve arpa kalitesinde yağışlardan dolayı kalite düşüklüğü vardı. Dane kırıkları fazlaydı" dedi. Ofislerin lisanslı depolarının açılması konusunda taleplerinin olduğunu ve depoların açıldığını aktaran Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: "TMO'ya bağlı Konya merkezde 4 lisanslı depo bulunuyor. Bir de Konya Ticaret Borsası (KTB)'ye bağlı lisanslı depo var. Bunların hepsi alımını yaptı. Çiftçi, bu yıl eziyet çekmesin diye bir de bu depolara bankaların memurlarını oturttuk. Geçen yıllara göre alım iyiydi. Fakat bizim yeni bakanlıktan bir talebimiz var. Özellikle Karatay bölgesindeki kuraklıktan dolayı çiftçi zor duruma girdi. Çiftçinin borcu kabarıyor. Faizler kaldırılır, borçlar da en azından 3-4 yıla yayılırsa, çiftçi borcunu öder ve rahat bir nefes alır. Yoksa üretmek çok zor."

10-2rifat-kavuneker.jpg

ENFLASYONA GÖRE ALIM FİYATLARI DÜŞÜKTÜ

Arpa ve buğdayın ton başına alım fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kavuneker, buğdayın kalitesine göre 950 ile bin 100 arasında, arpanın da ton başına 820 ile 850 TL arasında değişiklik gösterdiğini hatırlattı. Ton başına alım fiyatlarının geçen yıllara oranla az da olsa iyi olduğunu fakat enflasyona göre de düşük kaldığını söyleyen Kavuneker, "Mazotun litre fiyatı arttı. Gübre fiyatları yükselişe geçti. Kısacası çiftçinin girdi maliyetleri arttı. Bu artışın karşısında ton başına alım fiyatı daha da yüksek olabilirdi. Dediğim gibi çiftçi borçlu, bu borçların ödenmesi konusunda acil bir önlem alınmalı. Üretim şart. Çiftçi, bu yüzden desteklenmeli. Konya ovasında tüm aksaklıklara rağmen, bereketli bir yılın yaşandığından rahatlıkla söz edebiliriz" şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.