Tespih ustaları çırak bulamıyor

Tespih ustaları çırak bulamıyor

Yaklaşık 35 yıldır tesbihçilik sanatıyla uğraşan Nurettin Küçükokka her sene olduğu gibi bu senede Hz.Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü vesilesiyle Mevlana Kültür Merkezi'nde açılan sergide el zanaatkarlığını sergiledi.

Yaklaşık 35 yıldır tesbihçilik sanatıyla uğraşan Nurettin Küçükokka her sene olduğu gibi bu senede Hz.Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü vesilesiyle Mevlana Kültür Merkezi'nde açılan sergide el zanaatkarlığını sergiledi. Tespihçi Nuri Usta'nın açtığı sergiye yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösterdi. Nuri Usta'nın açtığı tezgahta farklı farklı tespihler ve kolyeler insanların ilgisi görüyor. 

Tespih sanatı üzerine birçok konuya değinen Nuri Usta, standının oldukça ilgi gördüğünü belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Her sene olduğu gibi bugünde standımızı açtık. Bugün ilk gün olmasına rağmen yoğun ilgi var. Standımıza daha çok Müslüman ülkelerden gelen insanlar ilgi gösteriyor. İlerleyen günlerde bu yoğunluğun daha da artacağını düşünüyorum. Tespihlerin yapımında cam, değerli taşlar, kehribar, yılanağacı, narçıl, abanoz, fildişi, mercan, sedef, inci, kaplumbağa kabuğu, mors balığı dişi, balina kemiği gibi birbirinden kıymetli malzemeleri kullanıyoruz. Yaptığım tesbihlerden en çok kehribar ilgi çekiyor. İnsanlar tarafından kehribara daha çok tercih ediliyor. Bende kehribarı işlemeyi daha çok seviyorum.Tespih yapmak büyük emek ister. Tespih yaparken moraliniz yüksek olması gerekir. Eğer moraliniz yüksek olmazsa tespihin ana hatları bozuk olabilir. Bu da göze hoş gözükmez. Tespih yapmak sabır işidir. Bir tespihe ne kadar çok emek verilirse tespih o kadar güzel olur ve kendini belli eder. Tespih sanatı ve zanatkarlığı artık yavaş yavaş yok olmaya başladı. Yeni nesil hazır ve kolay iş sevdiği için kimse tespih zaantkarı olmak istemiyor. Yeni eğitim sisteminin zorunlu olmasından dolayı artık dükkanımıza çırak alıp iş öğretecek yeni nesil bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.