Taze fasulye Derbent için umut oldu

Taze fasulye Derbent için umut oldu

Coğrafi özelliği nedeni ile buğday ve arpa gibi hububat üretiminde zayıf kalan Derbent bu açığını taze fasulye ve organik meyve ile kapatıyor.

Taze fasulye üretiminde en önemli etkenin Derbent’in kendine has temiz havası ve suyunun geldiğini belirten üreticiler önümüzdeki yıllarda bu alanda büyük bir pazar payına sahip olacaklarını söyledi. Geçimini taze fasulye üreterek sağlayan ilçe halkından Süleyman Furunkoyak, rekoltesi yüksek ve ekonomik yönden iyi olduğu için fasulye üretimine ağırlık verdiğini söyledi.
Furunkoyak, “Derbent’te göletin yapılması fasulye üretimini artırdı. Fasulye sadece Konya’da değil Türkiye’nin dört bir yanından talep görüyor. Marketlerde özel olarak satılan fasulyenin lezzetli olması Derbent’in havası, suyu ve iklimine bağlı. İç Anadolu’da taze fasulye üretimi denilince akla gelen ilk isim Derbent oldu” dedi.
Yaklaşık 10 yıldır ilçede fasulye üretiminin arttığına da dikkat çeken Furunkoyak, “Bir dönümde yaklaşık 5 ton ürün alıyoruz, her dönümden üç sefer ürün alınıyor. Bunun toplamı 5 ton. Taze fasulye üretimi Derbent çiftçisinin umudu oldu. Ancak Derbent’in her bölgesi uygun değil. Burada su çok olduğu için verim iyi. Ama suyun az olduğu bölgelerde bu sonucu alamazsın. Bizim coğrafyamız dağlık olduğu için her ürün yetişmiyor. Ama çiftçimiz bu konuda desteklenir ise Derbent tarım alanında kısa sürede hak ettiği yere gelir ve söz sahibi olur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.