Taşkent’in tarihçesi

Taşkent’in tarihçesi

Taşkent’in ilk adı ‘Pirler Kandi’dir. İlk isminin sonundaki ‘Kandi’ takısını, Hitit veya İyon medeniyetine ait Kanda-Kandi adında bir uygarlık merkezinden almıştır.

Nitekim Şikari’de ‘Pirlerkandi’,  İsmail Hakkı Konyalı’nın  ‘Konya Tarihi’ adlı eserinde ‘Pirlkandi’, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nin 9. cildinde ‘Kariye-i Kondi’ olarak adı geçmektedir.
Anadolu’da Türkmenler bundan yararlanıp bir kolu da Mut, Karaman Ermenek havalelerine kadar Kilikya bölgesini Ermenilerden alıp; Akseki”ye kadar gittiler. Kilikya bölgesine gelen Türkmenlerin bir kolu da Afşar boyundandır. Bu boy Türkmenlerin başkanları Piri Mehmet”tir. Piri Mehmet”in oğullarından Karaman Bey, Karaman”da Oğuz bey”de Taşkent yöresine gelip yerleşmişlerdir.
İLK ADI PİRİKONDU
Piri Şemsibey Taşkent ilçesi Ballar çeşmesinin bulunmasına müteakip, oymağında durumu anlatır. Çeşmenin bulunduğu bölgeye yerleşmeye karar verilir. Köy kurulduktan sonra Piribey oymağını toplayarak, “Kardaşlarım yeni yurt edindik evler yapıp köy kurduk Bu yurdumuzun adı olmalı kendimizi bir bütün olarak köyümüzü tanıtmalıyız der ve köyün en yaşlısı olan Hacı İbrahim Efendiden köye bir ad koymasını ister.  Oda “Yeni yurdumuzda bizi huzura kavuşturan çalışkan pirimizin evladı olmadığından yerine kabul ederse bu köyün adını ve tüm köyü evlad edinerek köyümüze onun adını verelim adı ‘Pirikondu’ olsun der. Ve köy adı Pirikondu olarak kabul edilir.
CUMHURİYET SONRASI
Köyün adı Pirikondu-Pirilkondu-Pirlevkonda ve Pirlonda olarak değişir kurulduğu tarihten 1929 yılına kadar Pirlerkondu olarak kullanılır. 1930 Yılında Vali İzzetbey tarafından Pirlerkondu ismi değiştirilerek Bu günkü ismi olan Taşkent ismi konulur. Taşkent bucak olarak Hadim ilcesine bağlı iken Resmi gazete de yayımlanan kanunlarla ilçe olup 11 Ağustos 1988 tarihinde fiilen faaliyete geçmiştir.
TARİHİ ESERLER
Taşkent, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlıların egemenliği altında varlığını sürdürmüş olması, söz konusu uygarlıkların izlerini taşıyan tarihi ve kültürel değerlere sahip olmasına olanak sağlamıştır. Bu tarihi eserlerden başlıcaları Emirler çeşmesi, Ballar çeşmesi, Çibi köprüsü, İmirzala köprüsü, Uzun Şeyh Camii ve Boğaz köprüsüdür.
KÜLTÜR VE TURİZM
İlçede turizm istenilen seviyede olmamakla beraber son dönemlerde dağ turizmine yönelik önemli gelişmeler gerçekleştirilmiştir. Taşkent-Alanya karayolunun yapılması halinde bu sektörde büyük gelişmeler olacaktır. İlçeyi ziyaret eden turistlerin konaklama ihtiyacını karşılamak üzere Belediyeye ait 2 adet otel, İlçenin doğal zenginlikleri olarak, Mihrap Parkı adı altında 1 adet restoran ve aile çay bahçesi, Boğaz deresi ve bu dere kaynağının bulunduğu derebaşı vadisi ve İlçede 1 adet yılancı mağarası adı altında mağara bulunmaktadır.
İlçede Teke ve Silifke oyunlarına benzer yöresel oyunlar oynanmakta, maniler söylenmekte. Merkez, kasaba ve köylerde resmi binaların dışında betonarme bina sayısı azdır. Evler genelde taş ve topraktan yapılmıştır. Üzerleri toprak örtülüdür.
EKONOMİK DURUMU
1570 yıllarındaki Osmanlı Tapu Tahrir defterlerinde İlçede 400 vergi mükelleflerinin bulunduğu kayıtları mevcuttur. Bu tarihlerde, kervan yolu üzerindeki İlçede ayakkabıcılık, demircilik, kilimcilik ve diğer el sanatları ile ticaret gelişmiştir. İlçe genelinde bazı un fabrikaları ekmek fabrikalarının kurulması İlçe merkezinde iki yıldızlı otel Alabalık tesisleri ile Avşar Kasabasında süt mandırası ve bunun yanında soğuk hava deposu ile Balcılar kasabasındaki Alabalık tesisleri kurulması ile sanayi gelişmiştir. Yöre halkının temel geçim kaynağını tarım ve hayvancılık teşkil etmekte olup, arıcılık ve bazı kasabalarımızda halıcılık yapılmaktadır.
YÖRESEL YEMEKLERİ
Tarhana Çorbası, Ayranlı Çorba, Un Tarhanası, Arabaşı Çorbası, Kabuklu Bakla, Gocak (Büyük) Bakla, Etli Gabak, Etli Pilav, Pişmaniye, Köftü, Nişasta Helvası, Un Helvası, Sütlü Gabak, Aşure.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.