Taşkent’in bal gibi tatlı ilçesi Balcılar

Taşkent’in bal gibi tatlı ilçesi Balcılar

Taşkent’in her beldesi ve köyü gibi Balcılar Beldesi de sayısız güzellikler ile dolu.

İlçenin güzellikleri bir yana yeni seçilmesine rağmen kısa sürede tüm belde halkının gönlünü kazanan ve uzun yıllar belediyenin her kademesinde görev yaptıktan sonra büyük bir azim ve güven ile seçimleri kazanan Belediye Başkanı Ahmet Karaalp’ta yaptığı hizmetler ile beldenin gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
Konuşmasına ilk olarak kendisine güvenen belde halkına teşekkür ederek başlayan Karaalp, “Belediye başkanlığı gibi onurlu bir göreve belde halkımızın büyük desteğiyle geldim. Görevimin, onurlu olduğu kadar büyük bir sorumluluk getirdiğinin de bilincindeyim. Bu bilincin gereği olarak görev sürem içinde katılımcı, şeffaf ve halkın ihtiyaçlarını öne alan bir belediyecilik anlayışı ile çalışmak için gayret ettim. Doğru yerde, doğru şekilde, doğru hizmeti verebilmenin ön koşulunun halkla bütünleşmek olduğunu bildiğim için her projemi halk ile paylaştım. Her zaman her şeyin en iyisine layık olan Balcılar Kasabası halkı ve insanımıza hizmet vermek bizleri onurlandırdığı gibi, yapacağımız hizmetler için de bir azim kaynağı olacak” dedi.
Konuşmasına hizmetleri ve hedefleri ile devam eden Karaalp, “Torosların zirvesinde olan beldemiz Taşkent’in önemli bir yerleşim yeridir. Belediyemizin imkânları iyi değil. Ancak tüm zorluklara rağmen hizmet veriyoruz. Mevlana Kalkınma Ajansına iki proje verdik. Bunun birisi rüzgâr enerjisi diğeri hidroelektrik santrali. Rüzgâr Enerjisi 100 KW’lık. Hidroelektrik santrali ise 120 KW’lık. Bu projeler hayata geçerse iki yılda kendisini amorti eder. Projenin birisi dahi geçse beldemizin tüm elektrik giderlerini karşılıyor. Bu da vatandaşa yansıyacak. Bizim petrol, un fabrikası, içme suyu şebekesi var. Bunların elektriğini karşıladığımız takdirde giderlerimiz azalacak” diye konuştu.
Balcılar halkının geçimini 1991 yılından bu yana meyvecilik ile karşıladığına da dikkat çeken Karaalp, “Geçmiş dönemde görev yapan arkadaşlarımız vatandaşları meyveciliğe teşvik etti. Şu anda kiraz başta olmak üzere, birçok meyve üretimin yanı sıra arıcılık ve bağcılık gibi alanlarda geçimlerini sağlıyor. Bizim en büyük sıkıntımız ürünlerini yetiştiren vatandaşımızın ürünlerini beldeye gelen tüccarlara satmaları. Bunun için kazançları düşük oluyordu. Ama biz belediye olarak belde halkımızın da katkıları ile birlik kurduk. Kooperatif gibi hizmet verecek olan bu birlik köylüden ürünü alacak ve pazarda satacak. Üretici ile tüketici arasındaki aracı olan tüccarlar artık buradan ürün alamayacağı için de üreticimizin cebine daha çok para girecek” şeklinde konuştu.
Balcılar Belediyesi olarak bundan sonraki hedeflerini de anlatan Karaalp, “Bu yıl bitirmeyi hedeflediğimiz çalışmalar arasında beldemizde bulunan üç caminin minareleri için yıkım kararı alınmıştı. Bunlar yıkılıp yeniden yapılacak. Siyam Efendi kabrinin türbe yapılması gündemde. Bunun yanı sıra dünyanın en yaşlı ikinci ağacı olan anıt ardıç ta belde için bir avantaj. Yerli yabancı turistlerin ilgisini çeken bu ağacın olduğu bölgenin yolu yapıldı. Az da olsa ziyaretçisi geliyor. Ama bizim hedefimiz sadece anıt ağaç ile değil beldemizin diğer tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin gelmelerini sağlamak” dedi.
Konuşmasının sonunda Balcılar Beldesi’nin tarihi konusunda da bilgi veren Karaalp: Tarihi kaynaklardan ve çeşitli dokümanlardan elde edilen bilgilere göre Kasamızın belde olmazdan önceki adı Alata idi. Alata ismi 1964 yılında Belde olması ile birlikte, Balcılar olarak değişmiştir. Belde’nin bulunduğu yer ve çevresi, günümüz Yörüklerinde olduğu gibi yazlık olarak kullanılmakta iken, Osmanlının 16. yy da yerleşik hayata geçmesi ile Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Alata Köyü’nde oturan, Ali Ata ve sekiz boy buraya gelip yerleşmişler ve Alata ismi ile bu köy kurulmuştur.
Balcılar Beldesi Konya’ya 173 kilometre, Taşkent’e 27 kilometre. Uzaklıktadır. En yakın yerleşme olan Çetmi yerleşmeye 6 kilometre mesafede yer almaktadır.
İdari olarak Taşkent İlçesine bağlı Balcılar 1964 yılında Hadim İlçesine bağlı belediye olmuştur. 1988 tarihinde ilçe olarak fiilen faaliyete geçen Taşkent ilçesine bağlanmıştır. Balcılar güney, güney doğu ve kuzey doğusunda eğimi yüzde 20’yi aşan tarım alanları ile çevrili Yukarı Göksu Havzası’nda yer alan Toros Dağları üzerinde kurulmuştur.  Akdeniz Bölgesi özelliği olarak ardıç ağacı iç Anadolu Bölgesi özelliği olarak pelit (meşe) ağacı mevcuttur. Beldenin deniz seviyesinden yüksekliği bin 400 metredir.
Yörede geçim için tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. 120 bin dönüm tarım için uygun araziye sahip beldede kuru ve sulu tarım yapılırken, meyveciliğe verilen önem nedeni ile özellikle küçükbaş hayvancılıkta kısmen azalma olmuştur. 1995 yılından sonra kasabada meyvecilik ivme kazanarak takriben 550–600 bin meyve ağacının bulunduğu ve son zamanlarda daha fazla dış piyasada kısmen iç piyasada pazar payı yüksek olan kiraz ağacının fazlalığı gözlenmektedir. Elma ve ceviz, kirazdan sonra ticareti yapılan ürünler arasındadır.
Balcılar’ın toplam 2 bin 555 kişilik nüfusun yüzde 51,70’i kadın nüfustur. Erkek nüfus oranı ise yüzde 48,30 ile kadın nüfusunun altındadır. Çalışabilir nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 59,95’tir. Bu nüfusun büyük oranı geçimini tarımdan sağlamaktadır. İlk yerleşmeler bugünkü kent merkezi olan Orta Mahalle ve Veliler Mahallesinin orta kesimlerinde oluşmuştur. Yerinde yapılan çalışma aşamasında planlama alanı içinde tarihsel değerlerin olmadığı tespit edilmiştir. Fakat belediye sınırları içinde özellikle yerleşmenin doğu ve kuzeyinde yer alan tepelerde doğal ve tarihi değerler bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.