Taşkent bıçağı  Avrupa’nın gözdesi oldu

Taşkent bıçağı Avrupa’nın gözdesi oldu

Taşkent’e has bıçak imalatı yapan Şenel usta, Avusturya’dan Türkmenistan’a kadar pek çok ülkeye bıçak ihraç ediyor.

Taşkent’te uzun yıllardır bıçak imalatı yaparak ilçeye has bir geleneğini ayakta tutan 30 yıllık bıçak ustası Şenel Çamtaş, Taşkent’e yolu düşüp, kendisine uğrayanları bir acı kahve içmeden bırakmıyor. Yıllar önce mesleği öğrendiği ustasının hastalanmasının ardından tüm takımları kendisinin aldığını söyleyen Şenel Usta, “O gün bugündür bıçak imalatı yapıyorum. Daha önce 10 yıl Almanya'nın Sollingen kentinde ünlü bir fabrikada bıçak-çatal-kaşık imalatında çalıştım. Daha sonrada memleketime gelerek mesleğimi burada devem ettirmeye başladım. Böylelikle Taşkent’e has geleneksel bıçak sanatını da ayakta tutmaya çalışıyorum” dedi.
Mesleğini sürekli olarak Taşkent’te sürdürdüğünü söyleyen Çamtaş, “Önceleri Karabük çeliğinden imal ettiğimiz bıçaklarda şimdi, İsveç çeliği kullanıyorum. İsveç'ten getirttiğimiz çeliği, geleneksel usullerle döverek bıçak imalatı yapıyoruz. Bu şekildeki imalata, dövme çelikten yapılmış bıçak deniyor. Bu mesleği oğlumla birlikte devam ettiriyorum. Çeliği İsveç’ten, sap olarak kullanılan ahşabı ise Afrika’dan ve Karadeniz Bölgesi’nden getirtip burada birleştirerek Taşkent’e has bıçağı imal ediyorum. İddia ediyorum ki Türkiye’nin en kaliteli, en keskin ve en sağlam el yapımı bıçağını biz üretiyoruz” diye konuştu.
Taşkent gibi uzak bir coğrafyada bulanmalarına rağmen, bu bıçaklardan talep eden kişilerin kendilerine kolayca ulaştıklarını da anlatan Şenel usta, “Türkiye içine sattığımız gibi Avusturya, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi çok sayıda ülkeye bu bıçaklardan ihraç ediyoruz. Normal bıçağa göre ürünlerimiz biraz pahalı, ancak bu kadar emeğe o kadar fark olsun. 6 liradan 40 liraya kadar bıçağımız var. Yılda ihraç edilenle birlikte yaklaşık 10 bin bıçak üretiyoruz. Bu bıçağın çeliğini elde dövdüğümüz için içindeki hava çıkıyor ve çelik çok daha keskin ve dayanıklı hale geliyor. Ayrıca çeliğe su da vererek sağlamlığını daha da üst noktalara çıkarıyoruz. Bu nedenle bıçaklarımız yurt içi ve yurt dışından büyük talep görüyor” diyerek bıçaklarına olan güveni dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.