Tasarrufta yalıtım dönemi

Tasarrufta yalıtım dönemi

Kış mevsiminin yaklaşması ile soğuyan havalar ve uzmanların da bu kış çok çetin geçeneğini bildirmesi vatandaşları kara kara düşündürüyor.

Kış aylarında ısınmak için yüksek fatura ödeyen insanlar bu yüksek fiyatlardan kurtulmanın yolunu arıyor. Bu kapsamda vatandaşlar yetkililerden ısınmaya ödedikleri yüksek faturaların düşük olması için neler yapılması gerektiğini bekliyor. İnsanların oturdukları binalara ısı yalıtımı yaptırmalarının ekonomik yönde tasarruf sağlayacağını vurgulayan Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, ısı yalıtımı sisteminin kış aylarında yüzde 50’ye varan enerji tasarruf sağlandığını söyledi. Birçok ülke insanların oturdukları binalara ısı yalıtımı sistemi yaptırması için teşvik ettiğini anımsatan Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, “Bizim ülkemizde bu şekilde bir teşvik bulunmuyor. Yeni yapılan binalara yönetmelik gereği ısı yalıtımı sisteminin yaptırılması zorunlu tutuluyor. Isı yalıtımı sistemi hem vatandaşlar için hem de ülke ekonomisi için gerekli. Genellikle binalar doğal gaz ile ısıtılıyor. Bir çok ülke doğal gaz tasarrufu sağlamak için bu sistemi zorunlu tutuyor. Bizim ülkemizde de bu sistem zorunlu tutulması gerekir çünkü biz doğal gazı dışarıdan alıyoruz. Isı yalıtımı sisteminin yapılması maliyetli fazla gibi görünüyor ama ısınmak için daha az fatura ücreti verdiğimiz için ısı yalıtımı sisteminin maliyeti en fazla 3 yıl içinde kendini karşılıyor. Isı yalıtımlı binaların ömrü daha uzun oluyor. Bina bir sıcak bir soğuk havayla temas içinde kalmadığı için dayanıklılığı uzun oluyor” dedi. 
Isı yalıtımının ekonomik boyutunun yanı sıra bir de sağlık ve çevre boyutunun da olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu, sözlerine şöyle devam etti: “Isı yalıtımı olmayan binalar sağlıksız yaşam koşullarının da sorumlusu. Isı yalıtımı, evlerde ısı transferi sonucunda oluşan terlemenin neden olduğu küflenme, rutubet ve mantar oluşumunu engelliyor. Isı yatlımı, rutubet ve nemden kaynaklanan hastalıkları önlüyor. Bu nedenlerden dolayı vatandaşlarımıza bu sistemi yaptırmalarını tavsife ediyoruz.” Enerji tasarrufu bakımından binalarda ısı yalıtımının çok önemli olduğunu, ısı yalıtımlı bir binada enerjiden yarı yarıya tasarruf sağlanabildiğini aktaran Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Yüksel ise, bu tasarruf hem kış aylarında hem de yaz aylarında sağlanabilmekte olduğu söyledi.  Isı yalıtımından tam verim alınması için ısı yalıtımının bilinçli olarak yapılması gerektiği ifade eden Doç. Dr. Yüksel, “Özelliklede tünel kalıp binalara bu ısı yalıtımı sistemi yapılması gerekir. Isı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmaları oluşmayacaktır. Yaşanılan odalar içinde hastalanmaya neden olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmayacaktır. Isı yalıtımlı duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz. Örneğin inşaat çelikleri paslanıp incelmez. Isı yalıtımlı binalar daha az yakıt yakılacağından havayı kirletme miktarları azal olacağı için çevremiz fazla kirlenmeyecektir” diye konuştu.  n MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.