Tarımın merkezi Konuklar

Tarımın merkezi Konuklar

Yüzyılı aşkın Sarayönü’nde hizmet veren Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını gidermek için önemli bir görevi üstleniyor

Sarayönü ilçesi sınırları içerisinde olmasına rağmen Türkiye’nin değişik bölgelerindeki çiftçilerin sertifikalı tohumluk ve damızlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyet gösteren Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü, tarımın gelişmesi için önemli bir görevi üstlenirken çiftçilerin eğitimi için de çalışıyor.
ÇİFTİÇİNİN YANINDA OLDU
Konuklar Tarım İşletmesi Müdürü Bayram İnce, kurumun tarihi ve çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, Konuklar’ın Tarım Bakanlığı’na bağlı kamu iktisadi kuruluşu olduğunu söyledi. Türkiye’nin değişik bölgelerinde çiftçiye hizmet verdiklerini ifade eden İnce, “Tarım İşletme Müdürlüğü hizmet olarak çiftçinin sertifikalı tohumluk ve damızlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyet göstermektedir. İşletmemizde ayrıca süt sığırcılığı ve damızlık sığırcılık yapılmaktadır. Üretim olarak işletmemizde son yıllarda arpa ve buğday tohumculuğu sertifikalı olarak üretilmekte ve çiftçiye ucuz bir bedelle intikal edilmektedir” dedi.
EĞİTİM SEMİNERİ VERİLİYOR
Türkiye’nin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün son dönemlerde bakanlığın belirli projeleri dahilinde özelleştirildiğine dikkat çeken İnce, “Bizim işletmemiz ara vermeden faaliyetlerine devam etmektedir. Kısmet olursa ileriki dönemde de Konuklar Tarım İşletmesi, Çiftçi Eğitim Merkezi olarak faaliyet göstereceklerdir. Çiftçiler burada belirli dönemlerde toplanacak ve eğitilecektir. En büyük uğraşımız çiftçiyi eğiterek daha verimli sonuçlar almak, çiftçiye sertifikalı ve kaliteli tohum yetiştirerek verimi artırmaktır. Tüm bu hizmetleri yaparken de istihdam gücü olarak her yıl hasat döneminde geçici işçi almaktayız” diye konuştu.
İŞLETMENİN TARİHÇESİ
Kurumun tarihi ve işletmesi hakkında da bilgi veren İnce, “Konuklar Tarım İşletmesi’nin ilk sahipleri Konyalı Çelebilerden Vahit Çelebi’dir. İşletme 1894 yılında Belfai isimli bir Fransız’a, 1914 yılında Kızılay İdaresi’ne, 1936 yılında kısa bir süre tekrar bir Fransız’a ondan da İhsan Bey’e geçer.  1942 yılında devlet tarafından satın alınan işletmede 1943 yılında Özden Teknik Tarım Okulu açılır. Buna paralel olarak Zirai Kombina haline getirilir. Devlet Üretme Çiftliği olana kadar işletme Özden Çiftliği olarak adlandırılmıştır. 1951 yılında Zirai Alet Makine Kullanımı ve Tamir Bakımı üzerine eğitim veren Makinist Okulu açılır. Bu okullar 1983 yılına kadar eğitimlerini sürdürmüş bu tarihten sonra Çumra İlçesi’ne taşınmıştır. Konuklar Devlet Üretme Çiftliği 20.06.1983 tarih ve 60 sayılı kanun ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesine katılmıştır. Halen bu statüde görevlerini yerine getirmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.