Tarımdaki sorunlar ilçeyi etkiliyor

Tarımdaki sorunlar ilçeyi etkiliyor

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça, geçiminin yüzde 90’ını tarımdan sağlayan ilçede çiftçilerin en zor günlerini yaşadıklarını söyledi.

Tarımda yaşanan aksaklıkların ilçe ekonomisini olumsuz etkilediğini de söyleyen Karça, “Çünkü tarımdaki aksaklıklar diğer bütün sektörlere yansıyor. Geçtiğimiz 2 sene kuraklık nedeniyle çiftçimiz epey zorluk çekmişti. Bu dönemde çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borçları arttı, ödenemeyen borçlar oldu. Daha önceki yıllarda elektrik borçlarını ödeyemeyen şahıslar ve kooperatifler bu borçlar nedeniyle zor durumda. Kuraklık sadece Güney Doğuda yok, bizim bölgemizde de var. Bölgemiz çiftçisinin borçları da ona göre yapılandırılmalı ve faizsiz olarak uzatılmalıdır” dedi.
Oda üye sayısının 10 binin üzerinde olduğunu da hatırlatan Karça, “Bunların bir kısmı doğrudan gelir desteği için ziraat odasına kaydolmuş, faal olarak çiftçilik yapan 6 bin civarında çiftçimiz var. Doğrudan gelir desteği 2001 yılında uygulamaya konuldu. Dekar başına belirli bir miktar para veriliyordu. Daha sonra ürüne destek verilmesi uygulamasına başlanıldı. Mazota ve gübreye, toprak analizine destek verilmeye başlandı. Çalışmalara göre değişik konulara değişik destekler verildi” diye konuştu.
Çiftçilerin yaşadığı sorunların bazılarını çiftçilerimin kendisinden kaynaklandığına vurgu yapan Karça, “Geçen sene yağışların iyi olması nedeniyle ekinler iyiydi. Saplar fazla olduğu için çok fazla anız yakıldı. Bunun sonucunda da fare çoğaldı. Bu sene en büyük problem faredir. Bununla ilgili mücadeleyi ellerinden geldiği kadar yapıyorlar ama tabii düşmanları ortadan kaldırdığınız için fareler çoğaldı. Tilki gibi yılan gibi hayvanlar anızların yanması ile birlikte ya kaçtı, ya da yanarak can verdi. Zirai mücadele ne kadar yapılsa da yeterli olmuyor. Anız yakan çiftçi, şimdi farelerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Yakmasaydı bu sorun olmayacaktı.
İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI
Sarayönü İlçe Tarım Müdürü Mehmet Karlı ise yaptığı açıklamada ilçede 5 bin 500 civarında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi olduğunu söyledi. Karlı, “Çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşan ilçemizde 240 bin ton buğday, 140 bin ton arpa, yıllık 50 bin ton süt üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktayız. Özellikle son yıllarda organik tarım çalışmalarımız var. Ziraat odası başkanlığımız, Başak Ekolojik yaşam derneğimizle 25 çiftçi ile birlikte bin 600 dekar alanda organik tarım yapıyoruz. Yine organik yumurta konusunda da 6 bin civarında üretimimiz var. Bu yıl kaymakamlığımız, ziraat odası başkanlığımız, Selçuk üniversitesi ve tarım ilçe müdürlüğümüzce yürütülen ödüllü iyi tarım uygulamaları çiftçi tarım uygulaması devam ediyor. Önümüzdeki günlerde sınavı ve ödül töreni olacak” dedi.
Süne ile mücadele için 35 noktada ve 400 dekar alanda 27 bin ağaç projesinin devam ettiğini de dile getiren Karlı, “Daire olarak eğitim, yayın hizmetlerimiz, hayvancılıkta koruyucu hekimlik çalışmalarımız, çiftçi kurslarımız, çiftçi desteklemelerimiz devam ediyor. Mevsim olarak, kar yağışı olmadı ama yağan yağmur nedeniyle hububatta sıkıntı yok. Beklentimiz iyi bir sezon geçirmemiz üzerine. Yine ziraat odamızla iş birliği halinde direk ekim metodu var. Tarımda devrim diyebileceğimiz bir uygulama. Ziraat odamızın temin ettiği mibzerle 60 dekar alanda denemesini yaptık. Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardır uygulanan bir sistem bu. Çiftçimizin maliyeti yüzde 60–70 oranında azalacak. Bu sistem inşallah önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırılacak” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.