Tarım işçilerinin sebze halinde ekmek mücadelesi

Tarım işçilerinin sebze halinde ekmek mücadelesi

Adnan Menderes Sebze Hali’nde soğan ve patates paketleyen kadın işçiler tek amaçlarının helalinden ekmek parası kazanmak olduğunu söyledi.

Tarım sektöründe oldukça verimli bir çalışma hayatları olan kadın işçiler Adnan Menderes Sebze Hal’inde ki özverili çalışmaları ile de takdir kazanıyor.

Daha çok şehir merkezinde park ve bahçelerde görmeye alıştığımız kadın işçilere bu kez Adnan Menderes Sebze Hal’inde patates ve soğan paketlerken görüntüledik.
Komisyoncu İbrahim Dönmez’e ait işyerinde soğan ve patates paketleyerek çalışan kadınlar, “Bizler ekmek paramız için bulduğumuz her işte çalışıyoruz. Ancak son günlerde Ramazan ve sıcak yüzünden parklarda çalışmak zor oluyordu. Bu nedenle buraya geldik. Bizim için işin zorluğu önemli değil biz evimizi geçindirecek kazancın peşindeyiz. Bu nedenle yaptığımız işte hiçbir zaman hileye kaçmadık” dedi.
İşyeri sahibi İbrahim dönmez ise kadın tarım işçilerin yaptıkları işten memnun olduğunu ifade ederken, “Şu anda kamyonlar ile Amasya ve Merzifon’dan gelen kuru soğanlar ile Afyon ve Niğde’den gelen patatesler marketlere verilecek. Ancak bunun için ürünlerin paketlenmesi gerekiyor. Bu iş içinde kadın tarım işçiler en çok çalışan kesim. Kadın işçilerimiz hem işlerini çok iyi yapıyor hem ürünlerin ayrımında çok titiz davranıyorlar. Bu tür işler olduğu zaman toplu halde geliyorlar. Hem ekmek paralarını kazanıyorlar hem bizim işlerimizi hallediyorlar” dedi.
Kadın işçilerin erkek işçilerden daha verimli çalışmalarının altında kadınların işe ellerinin daha yatkın olması ve işlerini aksatmadan yapmak olduğunu da belirten Dönmez, “Tarım işlerinde çalışan kadın işçilerimiz için devlet mutlaka kalıcı bir sosyal güvenlik projesini hayata geçirmeli. Bizler sadece belirli günlerde gelen bu işçilerimize 6 saatlik çalışmalarının karşılığı asgari ücretin üzerinde yevmiye ödüyoruz. Ancak bu kadın işçilerimiz için bir çözüm değil. Bizim burada seyrekte olsa bir paketleme işi olduğu zaman çağırıyoruz. Ama bu insanlarımızın sorunlarına bir çözüm bulunması daha iyi olacak” diye konuştu.
n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.