Tarihi miras korunmalı

Tarihi miras korunmalı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezen Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, müzede sergilenen Altın Elbiseli Adam ile Çatalhöyük kazılarından çıkarılan silah ve süs eşyaları ile Fasıllar Anıtı’nı inceledi

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve başkan yardımcısı Mustafa Sinan Ümit ile basın sözcüsü gazeteci-yazar Mustafa Balkan, Ankara’da Altındağ semti Kale Mahallesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezdi. Müzede sergilenen Altın Elbiseli Adam ile Çatalhöyük kazılarından çıkarılan birbirinden değerli eşyaları da görme imkânı buldular. Ankara Kalesi ile Rahmi M. Koç Müzesi’ni de gezdiklerini ifade eden Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Başkent Ankara’ya günübirlik son derece faydalı tarihi bir gezi yaptıklarını belirterek “Anadolu Medeniyetleri Müzesi gayet zengin bir müze. En çok ilgimizi çeken bölüm Kazakistan’dan getirilerek sergilenen Altın Elbiseli Adam oldu. Kazakistan’da 50 sene önce bulunan ve M.Ö. 5.yüzyıla ait Altın Elbiseli Adam’ın üzerinde baştan aşağıya altın eşyalar ve silahlar yer alıyor. Bunların Kazakistan Cumhuriyeti’nin devlet sembollerinde de yer aldığı düşünülürse ne denli kıymetli ve paha biçilmez olduğu ortada. Altın Elbiseli Adam’ın üzerindeki altından yapılma eşyaları, kuyumculuk işçiliği açısından da çok şaşırtıcı buldum” dedi. Türk inançlarını, devlet nizamını ve mitolojik görüşleri yansıtan, Türk dünyasının ortak kültür mirası 2 bin 500 yıllık bu nadide eser, 12 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

ÇATALHÖYÜK

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Fasıllar Anıtı’nı ayağa kaldırılmış vaziyette, Çatalhöyük kazılarında çıkarılan çeşitli kap, süs eşyaları, silahlar, tanrıça ve kadın figürleri ile leopar kabartma resimleri de görme imkânı bulduklarını ifade eden Güçlü, gezi hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bundan 9 bin yıl evvel çiftçiler, bitişik vaziyette inşa edilmiş evlerde yaşadıklarını Çatalhöyük’ü ziyaret ettiğimizde görmüştük. Neolitik çağdaki tarım toplumu hakkında bize önemli bilgiler veren Konya’nın Çumra İlçesindeki Çatalhöyük kazılarında bulunan eşyaların Ankara’daki müzede sergilenmesi de ilgimizi çekti. Bize, Konya’da veya Çumra’da bir Çatalhöyük Müzesi’nin şimdiye kadar neden açılmadığı sorusunu da idarecilere sormamıza vesile oldu. Meselâ Çatalhöyük’te bulunan kilim üzerindeki desenlerle Selçuklu dönemine ait kilim desenlerinin birbirine çok benzemesi, kültür ve bilim dünyasının konuya eğilmesi açısından araştırılmaya değer olduğunu düşünüyorum.”

FASILLAR ANITI

Fasıllar anıtı Beyşehir Gölü’nün güneydoğusunda fasıllar mevkiinde yere yatılı olarak bulunmuştur. Kalkerden monolit bir blok üzerine, yüksek kabartma ve heykel gibi yontulmuş ve tamamlanmamıştır. Bu anıtın bir mulajı bugün Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin bahçesine dikilmiş durumdadır. Anıtta, sakalsız genç bir tanrı ve onun altında daha küçük betimlenmiş sakallı bir dağ tanrısı yüksek kabarma olarak yontulmuştur. Dağ tanrısının iki yanında ise, yontulmuş iki aslan bulunmaktadır. 1960’larda anıtın Ankara’ya taşınması için bir çalışma başlatılır ancak köylülerin “Turistler eserlere mi gidecek, eserler turistlerin ayağına mı gidecek?” tepkisi üzerine bu işten vazgeçilir. Anıtının ayağa kaldırılması düşüncesi, bilinçsiz avcılar için hedef olabileceği kaygıları ile gerçekleştirilememiştir. Fasıllar Anıtının bir kopyası bugün ayakta olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi bahçesinde görülebilmektedir.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.