Tarihi Kadınhanı tahinlisinin sırrı

Tarihi Kadınhanı tahinlisinin sırrı

11 ayın sultanı Ramazan ayında iftarlarda ve sahurlarda fazlaca tüketilen ve Konyalı halkın damak tadını oluşturan tahinli pide Kadınhanlı Mehmet Usta tarafından 45 yıldır her Ramazanda üretiliyor.

Ramazan ayında iftar sofralarında ve sahurlarda yenilen meşhur tahinli pideler başta üretildikleri fırınlar olmak üzere birçok satış yerinde nerede ise yok satıyor. Konya’da da tahinli pide deyince akla ilk Kadınhanı Tahinli Pidesi geliyor. Kadınhanı Tahinli Pidesi ile isim yapmış olan ve bu işe ömrünü vermiş olan Kadınhanlı Mehmet Usta adı ile bilene Mehmet Yemenici en çok akla gelen tahinli pide yapan ustalardan bir tanesi. Mehmet Usta’nın yapmış olduğu tahinli pideden yiyen vatandaşlar tekrar kendisini arayarak buluyor ve yine oradan alıyor tahinli pidesini.
BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYORLAR
Son iki üç yıldır Kadınhanlı Mehmet Usta ismini yürüten Mehmet Yemenici’nin oğlu Fatih Yemenici, uzun yıllardır tahinli pide yaptıklarını söyleyerek, “Babam Mehmet Usta 1967–1968 yılları arasında Kadınhanı’nda ilk tahinli pide üretimine başladı. 1973 yılında da Konya’ya tahinli pideyi getirdi. Artık kendisi bu işi yapmıyor son iki senedir biz yürütüyoruz. Babam halkımıza tahinli pideyi sevdirdi. Bizde aynı lezzetten taviz vermeyerek müşterilerimize hizmet etmeye devam etmeye çalışıyoruz. Biz Ramazan dolayısı ile Ramazan’ın her günü iftara kadar çalışarak tahinli pidemizi üretiyoruz. Ramazan dışında da pazartesi ve perşembe günleri tahinli pidemizi üretip müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz” dedi. Tahinli pidenin yapılışını da tarif eden Yemenici, “Şu an piyasada satılan tahinli pidelerde belli bir standart yok. Ama bizin Kadınhanlı Mehmet Usta adı ile ürettiğimiz tahinli pide de 400 gram hamur, 350 gram tahin ile karıştırarak yapıyoruz. İsteğe bağlı olarak 100 gram ceviz, fındık, fıstık ile özel süsleme yapabiliyoruz. Bu tahinli pide bir Ramazan klasiğidir. Pideyi kuru iken çayla veya kola ile birlikte tüketebiliriz. Bunun yanında şerbette dökülerek tatlı olarak tüketilebilir. Şerbetin yanında, dondurma ile de tüketilebilir” dedi.
RAMAZAN’DA MİDE YANMASINI ÖNLÜYOR
Fatih Yemenici, tahinli pidenin lezzetinin kullanmış oldukları yerli susamdan yapılmış olan tahinden ve bunun yanında ustanın el emeğinden de geldiğini belirtti. Halkın Ramazanda daha rahat bir oruç geçirmesini istediklerini söyleyen Yemenici, “Bazı yerlerde satılan tahinli pideleri gece sahurda yiyen insanlar sabah uyandıklarında midelerinde yanma olduğunu söylüyorlar. Bunun nedeni kullanılan yağdan ve tahinden kaynaklanıyor. Bizim yapmış olduğumuz tahinli pideden yiyen müşterilerimizden böyle bir şikayet gelmez. Çünkü biz tahinimizi yerli susamdan yapılmış olan tahinden yapıyoruz. Bunun yanında pidenin içerisine diğer bazı üreticiler gibi sıvı yağ değil de margarin yağı kullanıyoruz. Bu da gece tüketildiği zaman sabah mide de yanma yapmıyor” dedi.
HALKI TAHİNLİDEN MAHRUM ETMEK İSTEMİYORLAR
Satılan tahinli pidelerin fiyatlarını da söyleyen Fatih Yemenici, “Sade tahinli pide 6 TL, cevizlisi 8 TL, cevizli tereyağlı 9 TL, Antep Fıstıklı tereyağlı 10 TL, tahinli pideyi tatlı yapmak isteyenler içinde şerbetimizi 2 TL’den satıyoruz. Bu fiyatlar 3 seneki fiyatlar ile aynı, müşterilerimizin Ramazan klasiği olan tahinli pideye zam getirerek bu zevkten uzak kalmalarını istemiyoruz” ifadelerini kullandı. MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.