‘Talihsiz bir açıklama, amacına uygun değil’

‘Talihsiz bir açıklama, amacına uygun değil’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya STK Platformu Başkanlığının “Bilim ve Sanat Vakfına kayyum atama kararının” ardından yaptığı yazılı açıklamayı doğru bulmadığını ifade etti.

Leyla Şahin Usta, bu kararın (YÖK) ile ilgili bir mevzu olduğunu söyledi. STK'ların bu gerçeği anlamakta zorluk çektiğini dile getiren Usta, kayyum kararının eskiden beri var olan bir karar olduğunu aktardı. Konya STK Platformunun yaptığı yazılı açıklamanın siyasi bir karar gibi durduğunun altını çizen Usta, “Konya STK Platformunun açıklamasını talihsiz buluyorum. Amacına uygun değil” dedi.

Açıklamanın Platformun gidişatı açısından uygun bir açıklama olmadığını vurgulayan Usta, “Umarım STK, doğru bir açıklama yapar” şeklinde konuştu. Konya STK Platformu ise 24 Ocak'ta yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: “1986 yılından bu yana faaliyette olan Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyum atanması sürecinin başlatıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bilim ve Sanat Vakfı da yüzlerce yıllık vakıf kültürünün getirdiği birikim ve hassasiyetle kurulmuş olup felsefe, bilim ve sanat gibi kültür alanlarında faaliyet göstermektedir. Bünyesinde bulunan bir üniversitenin yaşadığı süreçler dolayısıyla vakfın yönetimine kayyum atanma sürecinin başlatılması, Anayasa'ya ve temel hak ve özgürlüklere aykırı olup açık bir hukuksuzluktur. Üniversitenin bankalarla yaşadığı kredi ilişkisini gerekçe göstererek Bilim ve Sanat Vakfı gibi köklü vakıflara yaptırım uygulanması, vakıf kültürünü derinden zedeleyecek ve tamamen yok edecek bir sürecin başlamasına sebep olabilir. Vakıflar gönüllülük esası üzerine çalışan kurumlardır. Bu kurumları temsil ettiğini iddia eden isimler de bu isimlere ev sahipliği yapan mekanlarda geçicidir. Kalıcı olan, vakıfların toplumun irtifasına katkı sağlayan misyonudur. Bundan dolayıdır ki, Konya Sivil Toplum Kuruluşları olarak; Bilim Sanat Vakfı başta olmak üzere tüm vakıfların hem siyasiler hem de vakıf yöneticileri tarafından her türlü politik tartışmalardan uzak tutulması gerektiğine,Bir vakfın politik tartışmaların merkezine oturtulmasından dolayı, yüzlerce yıllık vakıf kültürüne kalıcı hasar verecek süreçlerin yaşanmaması gerektiğine, YÖK Kanunun ilgili maddesinin Anayasa, temel hak ve özgürlüklere aykırı olmasından dolayı ivedi bir biçimde değiştirilmesi gerektiğine inanıyor, bu konunun halkımızın duyarlılığına uygun, vakıfların kurumsal kimliğine zarar vermeyecek bir biçimde sonuçlanmasını bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum