Tahin dünyaya açılıyor

Tahin dünyaya açılıyor

Yöresel lezzet olan Tahinli Pide, Kadınhanı'ndan dünyaya açılıyor. Geçmişte Kadınhanı'nda Ramazan'a özel olarak yapılan pideler şu anda ilçede 365 gün boyunca tüm fırınlarda yapılıyor.

Pideci Refik Karatoprak, 'Tahinli Pide'nin yapılışını anlattı. "Tahinlinin 400 gram özel unlardan yapılan bir hamuru var. Tahin ile karışık yağ vardır. Tahinlinin çeşidi cevizli, sade ve karışık olarak 3 çeşidi vardır" diyen Karatoprak, "380 gram hamurun içine yağla karıştırılmış tahini dökeriz. İçerisine koyacağımız malzemeyi koyarız. Elimizle bu hamuru güzelce yoğururuz. Yoğurduktan sonra boyut olarak değişen tavalara koyarız. Tavalara hamuru yayarız. Bir miktar bu tavayı bekletiriz. Bekledikten sonra üzerine yağsız olan tahin süreriz. Sonra tekrardan bekletiriz. Hamur böylece kabarır ve kendine gelir. İçerisinde ki malzeme ile özdeşir" dedi. Karatoprak, "Beklemenin ardından tavayı fırına sürüyoruz. Pidemizi 15-20 dakika boyunca pişiriyoruz. Pişirmenin ardından pidenin soğumasını bekliyoruz. Servis yapacağımız zaman baklava diliminde kesiyoruz. Ardından 1'e 1'e oranda özel olarak yaptığımız 500 gram şerbeti pidenin üzerine döküyoruz. Şerbeti döktüğümüz zaman az veya çok olmamasına dikkat ediyoruz. 15-20 dakika da şerbetli olarak tatlıyı bekletiriz. Bekletildikten sonra tatlı yenilmeye hazır konumda oluyor" şeklinde konuştu.

YÖREDE 'DAHAN' DENİLİYOR

50 yıldır bu işi yaptığını dile getiren Refik Karatoprak, "Bu geleneği sürdürmek için yeğenlerime öğrettim. Şu anda işletmemiz 9 kişi çalışıyor. Önceden günde 3-5 tane sattığımız tahinlinin sayısını artırarak günde 150 tahin sayısına çıkardık. Tahinli Pide daha önce Ramazan'a özeldi. Bu geleneği biz 365 güne yaydık. 2005 yılından itibaren Tahinli Pide'yi 365 gün boyunca çıkarmaya başladık. Ramazan'da 30 gün boyunca günde binden fazla tahinli çıkarıyoruz. Ramazan'da sadece tahinli çıkarıyoruz. Etliekmek ya da diğer pişirimlere vakit ayıramıyoruz. Ramazan'da 24 saat boyunca tahinli çıkarıyoruz. Tahinliyi, ilçeden daha çok ilçe dışına satıyoruz. Ülkenin dört bir yanına tahinliyi gönderiyoruz. Bazen yurt dışından bile tahinliyi isteyenler bile oluyor" ifadeleri kullandı. "Amacımız tüm Türkiye'ye ve dünyaya Tahinli Pide'yi tanıtmak. Tahinli Pide Ramazan'da ülkenin her yerinde yapılıyor. Ama Tahinli Pide sadece Kadınhanı'na özgü" diyen Karatoprak şöyle konuştu: "Tahin oranı içerisinde fazla olduğu için ilçenin yüzde 90'ı tatlı olarak yiyor. İsteyenler çayın yanında da pasta niyetine yiyebilir. Kadınhanı halkı genellikle tatlı niyetine tüketmektedir. Tahinli Pide enerji deposu. Tahinli Pide bizim yöremizde 'Dahan, Dahanlı Pide' diye de geçiyor."

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.