"Suriye meselesi Arapların meselesidir"

"Suriye meselesi Arapların meselesidir"

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye’nin Birliğe geri dönmesine ilişkin kararının “Araplara özgü bir konu” olduğunu, bu hususta “dış güçlerle çatışma arayışı” olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da, Suriye’deki mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ve Şam hükümeti ile diyalog kurulması gerektiğini söyledi.

Ebu Gayt, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi’nin ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Suriye’nin 12 yıl aradan sonra Arap Birliği’ne geri dönmesine dair ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen eleştiriler konusunda soru yönetildi. Suriye’nin Birliğe geri dönmesi konusunu dış güçlerin düşüncelerinden bağımsız olarak ele almaları gerektiğini vurgulayan Ebu Gayt, “Bu Araplara özgü bir konudur. Suriye de Arap Birliği’nin kurucusu 7 ülkeden biridir zaten” dedi.

Arapların izlediği yöntemin doğruluğu konusunda diğer ülkeleri ikna etme çabaları yürütmeleri gerektiğini dile getiren Ebu Gayt, “Bu Arapların iradesidir. Dış güçlerle anlaşmazlığa düşme veya çatışma arayışında değiliz” ifadesini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN: “SURİYE’DEKİ MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEMEZ”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Suriye’deki mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ve Şam hükümeti ile diyalog kurulması gerektiğini söyledi. Bin Ferhan, Cidde kentinde gerçekleştirilen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD’nin, Suriye’nin Arap Birliğine dönüşüne ilişkin eleştirilerine cevap veren Bin Ferhan, “ABD’nin bakış açısını anlıyoruz, ancak Suriye’deki mevcut durum sürdürülemez. Şam hükümetiyle diyalog kurmak gerekliydi ve bunu Batılı ortaklarımızla görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 8 Mayıs’ta, “Şu anda Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrar kabul edilmesinin uygun olduğuna inanmıyoruz ve bu noktayı tüm ortaklarımıza açıkça belirttik” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum