Şu Fırat'ın suyu Mardin ve Urfa'ya aktı! Göksu'nun suyu Konya'ya gelmedi

Şu Fırat'ın suyu Mardin ve Urfa'ya aktı! Göksu'nun suyu Konya'ya gelmedi

Konya Ovası yıllardır Göksu Nehri’nden gelecek suyu beklerken, Şanlıurfa ve Mardin’in verimli arazileri Fırat Nehri’nin sularıyla buluştu.

Yeraltı sularının çekilmesi yüzünden zor günler geçiren Konyalı çiftçiler ise sulama projelerinin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Konya Ovası Sulama projesi yıllardır tamamlanamazken, proje için harcanan milyonlarca lira boşa harcanırken, Şanlıurfa ve Mardin'in verimli toprakları Fırat’ın sularıyla buluştu. Şanlıurfa ve Mardin’in tarım arazileri 221 kilometre uzunluğundaki Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı ile 71 bin 121 futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi suya kavuştu. Son gelişmeleri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Yumaklı, 221 kilometre uzunluğundaki Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı’ndan taşınan suyun Şanlıurfa ve Mardin’deki tarım arazileriyle buluşmasını sosyal medya hesabından müjdeledi.

4-1.jpeg

KONYALI ÇİFTÇİLERDEN SERT TEPKİ!

Konyalı çiftçiler ise Bakan Yumaklı’nın paylaşımının altına sert yorumlarda bulunarak, Konya Ovası Sulama Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Konyalı çiftçiler, yer altı sularının hızlı çekildiğini ve yaşanan kuraklık nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, “Konya Ovası ne zaman Göksu Nehri’nden gelecek suyla buluşacak. Yıllardır buralardan gelecek suyu bekliyoruz. Yeraltı suları sürekli çekiliyor. Hükümet yetkilileri acilen bu projenin hayata geçirilmesi için elini taşın altına koymalıdır” ifadelerini kullandı.

4-3.jpg

124 KİLOMETRELİK AHİ KANALI ÇÖPE GİTTİ

Şanlıurfa ve Mardin’in verimli arazilerine 221 kilometrelik Ceylanpınar Ana Kanalı ile Fırat Nehri’nin suyu taşınırken, Konya Ovası’na Göksu Nehri’nden su taşıyacak olan 124 kilometrelik AHİ Kanalı çöpe gitti. 541 milyon TL’ye mal olan AHİ Kanalı müteahhit firmaların malzemeden çalması, yapı denetim firmalarının yetersiz denetimleri yüzünden hizmete giremeden, yıkılmaya başlandı. Kanaldan iki defa su bırakılmasına rağmen meydana göçmeler yüzünden proje askıya alındı. Mardin ve Şanlıurfa’daki tarım arazileri suya kavuşurken, susuzluk ve kuraklık yüzünden sıkıntılı günler yaşayan Konya Ovası 10 yıldır Göksu Nehri’nden gelecek suyu bekliyor.

4-4-3.jpg

KONYALI ÇİFTÇİLERDEN GÖKSU ÇAĞRISI

Hasan Hüseyin Demirayak: Seçim zamanı Konya ya 22 senedir geliyorsunuz her geldiğinizde Göksuyu açıyorsunuz bizim halk da halen inanıyor. Tebrik ediyorum sizi nasıl beceriyorsunuz Konyalıları kandırmayı.

Ali Tunç: Üşenmedim, aşağı yukarı yorumların hepsini okudum, bir tane doğulu çiftçi teşekkür ederiz bölgemiz için yazmamış. Ama Konya ovası yanıyor diye en az 50 yorum var. Siz bu yatırımı Konya’ya yapmış olsaydınız hem seçimlerde sandıklar patlardı, hem dua alırdınız, hem de bu Konyalılar size teşekkür etmesini bilirdi en azından.

4-2-2-001.jpg

Mehmet Ateş: Bir de Konya Ovası’nın su problemini çözüme kavuştursanız sayın bakanım Ova suya hasret ova susuz çiftçi üretmezse dışarıdan ithal etmekle bu isler sarpa sarar Konya Ovası Su Projesi çözüme kavuşsun artık bakanım sevgiler hürmetler ederim.

Hasan Polat: Konya’yı her zaman çantada keklik gördüler. Bizde de vekil var ama maalesef koya gibi bir yere yapmadılar ama bu iş bitti artık utansınlar adamlar 221 kilometreden bahsediyor 5 kilometre yaptıramadık yazıklar olsun.

Ramazan Bakırcı: Konya Göksu istiyoruz bakanım ne yapalım? Urfa’yı Mardin’i yıllar önce verdiğiniz sözleri yerine getirin her seferinde Konyalı çiftçi kandırıp gittiniz Göksu’yu açtık yok efendim kanal patladı yo obruk oluştu kanalda diyerek çiftçi umutlu bir bekleyişle bekledi ama umudu kesti kalmadı. Umut İstanbul’dan deniz altınından tünel yaptınız 2 sene içinde bir Konya Ovası suyu 12-13 senedir getiremediniz demek Konyalı çiftçiler ayrım yapıyorsunuz illere göre bakanım yıllardır attığım oyumu tekrar alayım borçlusunuz bana partinizle.

Fatih Hodoğlu: Sayın bakanımız Kanal Konya projesi ne zaman? Hayata geçecek.

Kerim Akdağ: Sayın bakanım Konya Ovası’na sıra ne zaman gelecek inşallah yeraltı suları 400 metre ye indi mevsimler de kurak gidiyor ova yanıyor 18 kilometre tüneli delip bitiremediler çok yazık

Ahmet Kunt:

Sayın bakanım Konya Ovası yanıyor, Göksu AHİ kanalını bir türlü yapamadınız.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
37 Yorum