Söz verilen hâl hemen kurulmalı!

Söz verilen hâl hemen kurulmalı!

148 bin ton ile Türkiye'nin en önemli kavun ve karpuz üretim merkezlerinden biri olan Konya'da, 8 yıl önce sözü verilen hâlin kurulamaması; israfı kaçınılmaz kılıyor ve ürünlerin boşa gitmesine ortam hazırlıyor

Depolama imkanlarının yeterince geliştirilememesi, söz verildiği ve yeri belirlendiği halde 8 yıldır uluslararası statüdeki  hâlin inşa edilememesi; üreticiyi de ülke ekonomisini de zora sokuyor.  Modern şartlardaki sebze ve meyve hâllerinin kurulup, yaygınlaştırılamaması israfın önünü açıyor.  Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan karpuz ve kavunun önemli bir kısmı, israf oluyor. Aşırı sıcaklardan özellikle en çok karpuz ve kavun etkileniyor. 148 bin ton ile Türkiye'nin önemli kavun üretim merkezlerinden biri olan Konya'da da kavunların telef olması, yeni hâlin gerekliliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Türkiye'de  yarım milyon ton karpuzun, 200 milyon ton da kavunun çöpe gittiği belirtilmişti. Çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için sıcakların da tarım sigortası kapsamına alınması vurgusu yapılmıştı.

DEPOLAMA İMKANI KISITLI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, kavun ve karpuzdaki rakamların söylenildiği kadar kortucu olmadığını ama israfın da inkâr edilemeyeceğini dile getirdi. Konya'da kavun üretiminin, karpuz üretimine göre daha fazla olduğunu aktardı. Çalış, arz ve talep dengesinin doğru oluşturulamadığını kaydetti. Seydişehir karpuzunun piyasaya yeni çıktığını ifade eden Çalış, “Konya'da depolama imkânlarının kısıtlı olması üreticiyi de ürettiği malı da olumsuz vuruyor” dedi.

HAL KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ

Başkan Çalış, 2009 yılında Konyalılar'a verilen yeni sebze ve meyve hâli projesi müjdesinin de bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı. Hâl kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte üreticinin ürettiği malı modern şartlarda saklayabileceğini ve zararının azaltılabileceğini açıklayan Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hâl gerekli. Ürünlerin bozulmasını önleyecek. Üreticinin kaybı fazla olmayacak. Ürünler, serin yerlerde saklanacak. Yaz meyveleri arasında fiyat politikasından en çok etkilenen meyve şüphesiz kavun ve karpuzdur. Fiyat endeksinin ürünü bu kadar etkilememesi gerekiyor. Kurulacak üretici birlikleri, fiyat uçurumlarının da önüne geçebilecek güçtedir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.