Sofraların süsü otlar ilgi görüyor

Sofraların süsü otlar ilgi görüyor

Mevsimsel yağışların iyi olması ıspanak, kara kavruk, yemlik, acı marul, tere, maydanoz, marul, nane, ekşi ot gibi yeşillik türlerinin bol miktarda yetişmesini sağladı.

Bazı ot bitkileri şehrin kenar mahallelerindeki bahçelerde yetiştirilirken, bazıları da yol kenarlarında, tarla anlarında kendiliğinden bitiyor. Halk arasında iştah açması ve hazmı kolaylaştırması gibi faydaları olduğu sanılan bu ot bitkileri, lezzetleriyle de ilgi çekiyor.
Bu ot bitkilerini halka ulaştırmak için bazı vatandaşlar kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ve yol kenarlarından veya tarla anlarından topladıkları otları Melike Hatun Çarşısı yakınlarında sergiliyor. Çeşitli ot bitkilerinin satışını yapan Mesut İlhan, Kaşınhanı Mahallesi’nde bulunan bahçesinde yetiştirdiği yeşillikleri Melike Hatun Çarşısı’nda satıyor. Halkın, kendiliğinden yetişen, doğal bitki türlerine büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Mesut İlhan, “Vatandaş, bazı bitki türlerinin ismini bilmese dahi, ya tadını çok merak ettiği için, ya da lezzetini bildiği için satın alıyor. Yeşillik bitkiler, salata içerisinde veya yemeğin yanında aperatif olarak tüketiliyor. Bu yıl, yağışların iyi olması ve kış mevsiminde hava sıcaklıklarının diğer yıllara oranla daha iyi olması nedeniyle daha çok ot yetişti. Bol miktarda bulunduğu için fiyatı da çok cazip. Bütün yeşilliklerin demetini 50 kuruşa veriyoruz. Bir demet ortalama yarım kilogram kadar geliyor. Yerli ıspanak ve patates de halkın ilgi gösterdiği ürünler arasında yer alıyor. Bunların da fiyatı 75 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor” diye konuştu. Son yıllarda hormon ve GDO söylemlerinin artması nedeniyle halkın yerli bahçe ürünlerine daha çok ilgi göstermeye başladığının altını çizen İlhan, “Bahçemize domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak gibi sebze ürünlerinin tohumlarını attık. Kısa bir süre içerisinde tohumlar baş gösterecek ve havanın durumuna da bağlı olarak ortalama bir-bir buçuk ay sonra yerli ürünler pazar tezgahlarında yerini alacak” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.