Sıfır otomobillere zam geliyor

Sıfır otomobillere zam geliyor

Otomotivde matrah güncellemesinin ömrü 1 hafta sürdü. Aralık ayı itibariyle otomotiv sektöründe yeni zamlar bekleniyor.

Otomotiv sektöründe ÖTV baz güncellemesi 1 hafta sürdü. 1 Aralık'tan itibaren otomotiv sektöründe yeni artışlar bekleniyor.

Ekonomim gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre euro/TL kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yeniden yükselecek. Haberde aktarılan detaylara göre birçok marka eylül ayından bu yana ayda üç kez zam yapmaya başladı. Daha geçtiğimiz ay 18,20'den 19,40'a yükselen euro kuru, otomobil fiyatlarının ortalama yüzde 4 artmasına neden oldu.

En düşük vergi diliminde araba olmayacak
Otomobil veri analitiği şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yüksek enflasyon ve hızlı kur artışı dönemlerinde ayda birkaç kez zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yıl sonuna kadar otomobil fiyatlarının ortalama yüzde 5-10 artmasını bekliyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren birçok modelin vergi matrahının artmasıyla elde ettiği vergi avantajını kaybedecek” dedi.

1 Aralık'tan itibaren yüzde 45'lik en düşük vergi dilimine girebilen tek otomobil olan Hyundai i10'un Aralık ayında yüzde 7'den fazla artarak bir sonraki yüksek vergi dilimine geçmesi bekleniyor. Matrah artışı öncesi sadece 2-3 model yüzde 80 ÖTV'nin altında kaldı. Sektör yetkilileri fiyat artışlarıyla birlikte Ocak ayına kadar yine alt vergi diliminde araç olmayacağını söylüyor.

Otomobil Satıcıları Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt ve çok sayıda sektör temsilcisi, güncellemenin beklentilerin altında kaldığını söyledi. Yüksek enflasyonla birlikte sektör vergi matrahında en az yüzde 100 artış beklerken, bu oran yüzde 40 ile yüzde 53 arasında değişen oranlarda kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.