Sezeryanla doğum doğurganlığı azaltıyor

Sezeryanla doğum doğurganlığı azaltıyor

Sezaryen doğumun, doğurganlık oranını azalttığını ve 3. doğumdan sonra sezaryenin anneler için risk teşkil ettiğini söyleyen Dr. Seyit Karaca, “Anne adayları normal doğuma özendirilmelidir” dedi

Türkiye'de normal doğum oranları, her geçen yıl azalma gösteriyor. Anne adayları, kontrolünde olduğu doktorların bilgilendirmesi doğrultusunda en fazla sezaryen doğumu tercih ediyor. Hamile kadınlar, doğumuna belli bir süre kala doktorlar tarafından psikolojik olarak da sezaryen doğuma hazırlandırılıyor.  Sezaryenin ilk anda normal doğuma göre sancısız olması, annelere daha cazip geliyor. Sezaryen karşısında maziye karışma konumuna gelen normal doğumun daha sağlıklı olduğu her defasında söylenmesine rağmen, hamile kadınlar tarafından sezaryen daha çok kabul görmesi ülkenin ilerleyen yıllarda nüfusunun azalmasına da sebep oluyor. Çünkü 3. çocuktan sonrası sezaryen da çok riskli görülüyor ve sezaryen doğurganlığı azaltıyor. Uzmanlar, önceliğin normal doğum olması için telkinlerde bulunuyor.  Geçmiş yıllarda adı neredeyse hiç anılmayan ve bilinmeyen sezaryen doğum, bugünlerde çözüme kavuşturulmaya muhtaç konularının başında yer alıyor. Yine uzmanlar, sezaryen doğumun hem anne hem de çocukların gelişimi noktasında çeşitli riskleri taşıdığını söyleyerek, “Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi kısadır. Normal doğum yapan anneler hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler. Oysa sezaryen doğum yapan anneler, uzunca bir süre ağrı ve sızı içinde olabilirler. Vücudun kendini yenilemesi de yılları alabilir” dedi.

TÜRKİYE ORTALAMASI YÜZDE 21 KONYA 12,9

2013 yılında sezaryen doğum oranlarının düşürülmesi için başlatılan teşvik, bugün yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Özel ve Tıp Fakültesi Hastaneleri'nin aksine, Konya Kamu Hastaneleri'nde sezaryen doğum oranı sevindirici düzeyde azaldı. 2018 yılı içinde Konya Kamu Hastaneleri'nde 21 bin 344 doğum gerçekleştirildi. Bu doğumların yüzde 12,9'u da primer sezaryen oldu. Kamu Hastaneleri bu oranla büyük bir başarıya imza attı. Primer sezaryen oranı ise Türkiye'de yüzde 21 dolaylarında seyretti. Konya Kamu Hastaneleri'nin sezaryen doğum oranında Türkiye ortalamasının altında kalarak, büyük bir başarı örneği gösterdi. 

ANNE ADAYLARI NORMAL DOĞUMA YÖNLENDİRİLMELİ

Konya Tabip Odası Başkanı Başkanı Dr. Seyit Karaca annelerin kesinlikle normal doğumu tercih etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Sezaryenin tercih edilmesinde çeşitli sebeplerin de belirleyici olabileceğini ifade eden Karaca, sezaryen ile yapılan doğumların arttığını belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın normal doğumu özendirmek için bazı tedbirleri aldığını ve yine bazı teşvikleri hayata geçirdiğini aktaran Başkan Karaca, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Evet Bakanlığımız aldığı tedbirlerle normal doğumu özendiriyor. Öncelik de zaten normal doğumdan yana olmalıdır. Doğumu tek boyutu ile değerlendirmek de yanlış olur. Çünkü doğum, çok faktörlü bir olay. Sağlık sektöründe atılan çok önemli adımlara rağmen eksikliklerin olduğunu da her fırsatta dile getiriyoruz. Bugün sektörde ciddi anlamda yetişmiş nitelikli ebe eksikliğimiz var. Ayrıca anne adaylarının yönlendirmesi ve yönlendirilmesi de doğum tercihini hali ile etkiliyor. Bilinmesi gerekir ki, sezaryen doğum, doğurganlık sayısını azaltıyor.  3. çocuktan sonrası sezaryen için ciddi risk.”

NORMAL DOĞUM HAYAT BOYU FAYDA SAĞLAR

Medova Hastanesi Doktoru Prof. Dr. Rahmi Örs de normal doğumun sadece doğum esnasındaki bir olay olmadığını aksine, bebeğin yaşam boyu hayatına olumlu katkılar sağlayacak bir tercih olduğunu dile getirdi.  Doktorun tıbbi nedenlerle verdiği sezaryen doğumu kararlarını müstesna tutmak gerektiğini ifade eden Örs, “Bazen anne ve bebek sağlığı için sezaryen kararı verilebilir” dedi. Türkiye'de sezaryen doğum oranının biraz yüksek olduğunu hatırlatan Örs, “Normal doğum ile hayata gelen bebek, doğum sonrası dönemde yeni hayatına daha kolay adapte olur. Solunum problemi, sezaryen doğumla hayata gözlerini açan bebeklere göre daha az görülür. Normal doğum yapan anne, bebeği daha kolay emzirir.  Normal doğumlu bebekler, çeşitli hastalıklara yakalanma riski çok daha düşük olur. Anne ve bebek teması normal doğumlarda daha kesintisiz olur. Bebek, doğum kanalından geçerken, faydalı bakteriler annesinden alır ve bu bakteriler normal doğumla doğan bebeği ömür boyu koruyacak nitelikte olur. Bebeğin yaşayacağı alerjik hastalıklarda bebeğe karşı koruma başlatır bu bakteriler. Yani normal doğum, tüm hayatı etkileyecek bir nitelikte. Normal doğum yapan anne, doğum öncesi duruma daha kolay döner. Son dönemlerde önem kazanan alerjik hastalıklar, normal doğumla hayata gelen bebekte daha az görülür. Anlaşılacağı gibi normal doğum, sezaryene göre çok daha faydalı ve sağlıklıdır” şeklinde konuştu.  

EMRE ÖZGÜL

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum