Sektörel bazda güncel gelişmeler yayımlandı

Sektörel bazda güncel gelişmeler yayımlandı

Konya Ticaret Odası, koronavirüs kapsamında çıkarılan ekonomik paketlerdeki güncel gelişmeleri sektörel bazda yayımladı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Oda üyelerinden gelen sorunlar, çözüm önerileri ve taleplerinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne aktarmaya devam edildiği ifade edilen açıklamada açıklanan ekonomi paketleriyle ilgili güncel gelişmelerin Konya Ticaret Odası’nın internet sitesinde takip edilebildiği belirtildi.Oda üyeleri [email protected] e.posta adresinden,  (0532) 404 92 99 no.lu whatsapp hattından ve (0332) 221 5292 no.lu telefondan Koronavirüs kapsamında çıkarılan ekonomik paketlerdeki güncel gelişmelerle ilgili soru ve görüşlerini iletebilirler. 23 Mart – 4 Nisan 2020 tarihi itibariyle gerçekleşen taleplerin sektörel dağılımı şu şekilde: 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyecek. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesi 500 milyar TL’ye çıkarıldı, ayrıca 31.12.2020 tarihine kadar kullandırılacak kredilerde, “vergi borcu yoktur” ve “SGK prim borcu yoktur” belgeleri aranmayacak. “Ticari Alacak Sigortası” kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dahil edildi. Bankalara yönelik BDDK nezdinde şikayet hattı oluşturuldu. Sağlık Bakanlığı tarafından “Kapıkule Gümrük Kapısına” hızlı tanı PCR testi yapan mobil laboratuvar kurulmasına ve hızlı tanı Kovid-19 testi yapılmasına onay verildi. Mersin Limanı’nda ardiye ücretleri düşürüldü. Muayene süresi gelen tüm araçlar için araç muayene süreleri için 3 ay ertelendi. 11 Mart 2020 tarihi itibariyle, ticari taşımacılık yapan firmaların yetki belgelerinde kayıtlı olan ve muayene süreleri geçen araçların (tır, kamyon, kamyonet vb.) yetki belgelerinden düşüm işlemleri ertelendi.Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10’dan 2’ye düşürüldü. Kısa Çalışma Ödeneğindeki 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi. Turizm sektöründe, iş sözleşmeleri askıda olan çalışanlardan Nisan ayında sigortalı girişi yapılan işçiler “kısa çalışma ödeneği” kapsamına alındı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında olan çalışanın kısa çalışma ücreti ile net maaşı arasındaki farkı ödemek isteyen işverenler, SGK bildirimini “0 gün” yaparak aradaki farkı ödeyebilecek. Kısa çalışma kapsamında bulunan işyerlerinde çalışmasını sürdüren çalışanlar için, asgari ücret desteği ödenmeye devam edecek. Mevsimlik tarım işçilerinin tarım arazilerine ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve tarım ürünlerinin pazara ulaşımını kolaylaştıracak tedbirlere yönelik düzenleme yapıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Nisan-Mayıs kredileri faizsiz 2 ay ertelendi. Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşık 1.9 milyar TL’lik destekleme ödemesi açıkladı. Geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL’ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek.

Haziran ayında Oda ve Borsalara ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, “gecikme zammı” ve “faiz” tahakkuk ettirilmeksizin Ekim 2020 tarihine ertelendi. Kapasite Raporlarının sürelerinin 31 Mayıs’a uzatıldı. 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020’ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı interaktif vergi dairesi internet adresinde, “mücbir sebep durum sorgu ekranı” açıldı, “mücbir sebep”e girip girilmediği sorgulanabilecek.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.