Şeker'den büyük işler

Şeker'den büyük işler

Çumranın Eski Belediye Başkanlarından Zeki Sayıcı Konya Şekerin yaptığı faaliyetlerin hem Konya için hem de Türkiye için güzel olduğunu, bu faaliyetlerin birçok kiş

Zeki Sayıcı, kendisinin yapmış olduğu faaliyetleri anlatarak, “Çumra’da Çumpaş Yem ve Un Fabrikasını kurduk. Türkiye Yem Sanayicileri Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım. Ticari ve siyasi olarak emekliyim” dedi. Konya Şeker’in kuruluş aşamalarına değinen Sayıcı, “Konya Şeker, 1950’de Demokratik Halk İhtilali ile hür seçim sonucu, iktidara gelen Demokrat Parti’nin Konya’ya yapmış olduğu krommonozit, et kombinesi, çimento sanayiden oluşuyordu. Bu fabrika yapılırken, önce sulak olduğu için Çumra’ya yapılma kararı alındı. Ama Karaman’dan bir takım siyasi pürüzlerin çıkması ile Konya’ya yapılmasına karar verildi. Konya’ya yapılan Konya Şeker 1953’te üretime başladı. Bu fabrika yapılırken muhalif olan Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri ‘yapılan fabrika değil, kartondan bir makettir’ dedi. Ama hiçte öyle değil tabi. Konya Şeker’in o gün için, Konya’ya motorizeyi getirdi. Yeni bir ürünün gelmesi ile bir alternatif haline geldi. Devletin yaptırdığı bu fabrikaya vatandaşlarda ektikleri pancarlar ile ortak oldular.  Bu ortaklıklar, fabrika nezdinde sıkıntılar doğuracak diyerek kooperatife dönüştürüldü. Her fabrikanın yanında bir kooperatif kuruldu. Buna da Türkiye genelinde, Pancar Kooperatifler Birliği’nin kısaltılması ile Pankobirlik denildi.  Pankobirlik Türkiye geneline hizmet vermeye başladı” diye konuştu.
HER ZAMAN BÜYÜK
İŞLER YAPTI
Konya Şeker’in sürekli büyüdüğünü söyleyen Sayıcı, “O yıllarda Konya’da besicilik çok iyi idi. Sonra Ayçiçeği ekimine başlanıldı. Ama pazarın olmaması ayçiçeği ekimini geliştirmedi. Bu arada Pankobirlik, Konya’da kooperatif olarak kurulan süt kooperatifini şirket haline getirerek, Şeker Süt’ü kurdu. Konya’da pancar yemini kurdu. Çumra’da da Çumpaşa ortak oldu. Yüzde 5 olan hissesini, yüzde 25’e çıkardı. Bu kuruluşlarda, şimdi rahatlıkla iş yapıyor. Tamamen devletin yönetiminde olan, 10 tane kooperatifinde ortaklığı olan Konya Şeker’i Seyit Koyuncu özelleştirdi. Millete mal etti.  Yapılan seçimle bayrağı Recep Konuk teslim aldı. Recep Konuk ile özelleşen Konya Şeker’in ufku değişti. Recep Konuk aynı zamanda Pankobirlik Genel Başkanlığı seçimini de aldı. Gücü biraz daha attı. İlk iş olarak da Çumra Şeker’i kurdu. Buranın temel atılması ile bitirilmesi 364 gün içerisinde oldu.  O günün parası ile 125 milyon dolar yatırım yapıldı. Biz Şeker fabrikasını o zamana kadar, pancar işleyen ve şeker üreten bir tesis olarak görüyorduk. Yeni teknolojiler ile yılda 250 bin ton üretilen menhası 100 bin tonlara indirildi” ifadelerini kullandı. Türkiye’ye sıvı şekerin getirildiğini söyleyen Sayıcı, “Şekerin çeşitleri yapıldı. Türkiye sıvı şeker ile tanıştı. Sıvı şeker ile tanışan Çumra Şeker, şeker depolama derdinden kurtularak, pazarını rakipsiz hale getirdi. Çumra Şeker Fabrikası’na etanol fabrikası yapıldı. Türkiye’nin geleceğinde etanolun daha büyük etkileri olacağına inanıyorum. Çumra Şeker Fabrikası’nın seyir kulesinden baktığımız zaman, Çumra’da bir şeker fabrikası, bir detenol fabrikası, sıvı şeker tesisleri, sera, çikolata ve şekerleme fabrikası, yem fabrikası ve yeni yapılacak olan bisküvi fabrikası görülüyor” dedi.
Konya Şeker’in kendi elektriğini ürettiğini söyleyen Sayıcı şöyle konuştu: “Konya Şeker kurulduğu günden itibaren kendi elektriğini üreten tesislerden bir tanesi. Şimdi de Konya’nın ihtiyacı olan elektriği voltaj düşüklüğü olmaksızın Çumra’ya kazandırıyor. Diğer tesislerde de teller nakli ile Konya Şeker ve kuruluşları bu elektriği kullanıyor. Şekerin yapılması için sıcak suya ihtiyaç var. Bu sıcak su ve buharın soğutulması ile enerji oluyor idi, Çumra Şeker bunu seralardan geçirterek, organik şekilde, domates, biber yetiştiriyor” dedi.
YAPILAN HİZMETLERDEN MUTLUYUZ
Şekerin yeni tesisleri olduğunu söyleyen Sayıcı, “Patates serası yapılıyor yeni. Burada patatesin yaprağından tohum elde edilerek, patatesin tohumu olan küçük tohumların yapılacağı, bununda üreticiye dağıtılarak, Seydibey tesislerinde de işleneceği söylendi.  Bizlerde Konyalı olarak, yapılan hizmetlerden her zaman mutlu olmasını bildik. Bu hizmetleri kendimiz yapmışız gibi seviniyoruz. Beta tohumculuk vardı, Pankobirlik’in başına sıkıntı idi. Ama şimdi Torku onu satın aldı, zarardan kurtarmış. Altnekin’e pancar tohumunun orada işlenerek çiftçiye verilmesini sağlayacak” diye konuştu.
Şekerin ağaçlandırma faaliyetlerinin olduğunu da söyleyen Sayıcı, “Ana yolları ve köy yollarında olmak üzere, Konya Şeker’in ağaçlandırma faaliyetleri görülüyor.  Cihanbeyli, Günyüzü, Oğuzeli, Altınekin taraflarını dolaşarak geldim oralarda her tarafa kantarlar kurulmuş, Pankobirlik’in kooperatif satış mağazaları açılmış. Köyler arası ağaçlandırmalar yapılmış. Yoldaki Torku ormanında çok büyük olduğunu gördüm. Cihanbeyli plastik fabrikasının çok geniş olduğunu, yeni borular ürettiklerini gördüm. Orada çalışan gençlerin de hepsini Cihanbeylili olduğunu öğrendim. Bundan iftihar ettim. Sevimdim kendi adıma ve millet adına. Altınekin’deki ham yağ fabrikasın Torku’nun kuruluşu olan beta tohumculuk işletiyor. Cihanbeyli’deki pancar yem olarak kurulan şirket işletiyor” dedi.
YENİ SIĞIR CİNSİ YETİŞTİRECEK
Şeker’in damızlık sığır yetiştirmesi hususunda da yorumlarını söyleyen Zeki Sayıcı, “Şeker sütün damızlık ve sığırcılık tesisi üzerine bir tesisi vardı. Oraya gidiyorsun bakıyorsun orada dana bank olarak kurulmuş faaliyetleri var. Angus denen hayvan cinsini Türkiye’ye ye Torku getirmiştir. Vatandaşında ortaklık yapabileceği bir sistem oluşturulmuş. Üretilen hayvanlara da Pangus adı konulması düşünülmüş. Yerli ırk projesi Konya’da başlayıp her yerde devam eder inşallah. Patates üretimi piyasada çiftçinin alternatif üretimi, çiftçinin en çok ürettiği ürünler arasında. Bunlar Seydişehir ile Beyşehir arasında bulunan Seydibey tesislerinde işleniyor” ifadelerini kullandı. Sayıcı Konya Şeker’in istihdama katkısının göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, “Konya Şekerin çalışmalarını birçoğu bittiğinde buralarda 3–5 bin kişiye yakın kişi çalışacak. Bunlar inşallah bir an önce yapılır ve ülke ekonomisine faydalı olur. Konya, Konya Şeker’i, Çumra Şeker ile Altınekin Ham Yağ Fabrikası ile, Altınekin Tohum İşletmesi ile Cihanbeyli Plastik Kampusü ile hayvancılık tesisi ile Kaşınhanı Et ve Süt Tesisleri ile Seydibey Patates Ürünleri ile çikolata ve bisküvisi ile tarıma dayalı bir sanayinin de ispatı olarak Konyamıza hayırlı olur İnşallah. Tarıma dayalı sanayide kalifiyeli olmayan işçilerde iş bulabildiği için Çumra’ya yapılan tesislerin Çumra’ya çok faydası oldu. Yol boyu ağaçlarda çalışan işçiler, serada çalışanlar, genci ile kadını ile çalışanları oldu” ifadelerini kullandı.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.