Şehrimiz Konya ufkumuz dünya

Şehrimiz Konya ufkumuz dünya

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin her cumartesi düzenlediği “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferansında Prof. Dr. Arabacı, Selçuklu’ya başkentlik yapan Konya’nın tarihi geçmişini anlattı

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin her cumartesi düzenlediği  “Her Cumartesi Birlikteyiz” toplantılarının bu haftaki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı oldu. “ Şehrimiz Konya Ufkumuz Dünya” başlıklı konferansta Prof. Dr. Arabacı, Selçuklu’ya başkentlik yapan Konya’nın tarihi geçmişini anlattı. Selçuklu başkenti Konya’yı bir saatlik konuşma içerisinde anlatılmasının endişesiyle geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Caner Arabacı, şehirlerin coğrafya, tarihi eser, bitki örtüsü, küçük canlıları ve büyük canlılarıyla doğal bir çevre olduğunu aktardı. Kadim bir değerlendirmenin önemine dikkat çeken Arabacı, ”Şehirler öncelikle insan demektir. Şehirleri adam, saygın, var eden konuların başında insan unsuru vardır. Eğer yeryüzünde sizi temsil edecek yükseklikte insanlarınız şehirlerinizden çıkmamışsa o şehirlerin doğal güzelliği de, tarihi varlığı da çok anlamlı değildir. Onun için Selçuklu başkenti Konya’yı değerlendirirken öncelikle Konya’nın yetiştirdiği, medeniyet değerlerimize katkıda bulunan, onları yücelten, geliştiren önemli şahsiyetlerimizi rahmetle anarak başlamalıyız.” diye konuştu.

KONYA’YI KONYA YAPANIN SELÇUKLU’DUR

Konya’nın Bizans, Doğu Roma ve daha öncesinde çok önemli bir şehir olmadığının altını çizen Arabacı, Konya’ya kimlik kazandıranın, Konya’yı Konya yapanın Selçuklu olduğunu kaydetti. Arabacı, bu yüzden Konya gibi şehirlerin var olmasında, gelişmesinde, kurulmasında Selçukluların çok önemli bir yeri olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Selçuklu vatan kuruculukta, medeniyet tasavvurunda öncü olmasaydı ne Konya Konya olurdu ne de 1071-1075 arasındaki 4 yılda bir iklim vatan haline getirilirdi. Selçuklu’nun bir medeniyet tasavvuru, yüksek bir değeri, ideali vardı. Selçuklu’nun şehri ve insan tipi vardı. Eğer bir insan tipiniz, şehriniz, medeniyet tasavvurunuz yoksa asla kimliğiniz de yoktur, saygınlığınız da. Varlığınız edilgen sömürgeci güçlerin yönettiği bir sünepe varlıktan öteye gidemez. Onun için Konya’ya Selçuklu’nun ideal yapısı, değerleri ve medeniyet tasavvuru ile bakmak mecburiyetindeyiz.”

ÖĞRENCİLERE ŞEHRİN KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK İSTİYORUZ

Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu’nda düzenlenen program hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Mehmet Ali Gürel, amaçlarının Konya’ya üniversite öğrenimi görmeye gelen öğrencileri Konyalılarla buluşturmak olduğunu söyledi. Öğrencilere şehrin kültürünü ve tarihini tanıtmak ve onların sorunlarını çözmeye çalışmak istediklerini aktaran Gürel,  “Dışarıdan gelen öğrencilerimiz şehrimizde yaşadıkları sürece onlarla birlikte olmak istiyoruz” dedi. Programda yaptığı konuşmasında Birlik Vakfı hakkında bilgi veren Birlik Vakfı Şube Başkanı Orhan Gündüz,  Birlik Vakfı’nın Türkiye’nin birliği için kurulduğunu söyledi. Birlik Vakfı’nın bir asırlık yürüyüşün adı olduğunu aktaran Gündüz, “Vakfımızda bilginin, emeğin ve özgürce öz eleştiri yapabilmenin ortamı vardır. motivasyon sağlayan şey sıradan bir teslimiyet, kurumsal aidiyet veya dünyevi beklentiler değil bu coğrafyaya dair yüksek bilinç, ortak akıl ve birlikte güzel işler başarma arzusudur” ifadelerini kullandı.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum