Şehir trafiği çekmiyor!

Şehir trafiği çekmiyor!

Şehirde trafik sorunu devam ediyor. Konya'da trafik sabah ve akşam saatlerinde bazı noktalarda durma noktasına geliyor. Duruma tepki gösteren yayalar ve sürücüler, yetkililerden kapsamlı bir düzenleme istiyor

Konya'nın bazı kavşaklarında sabah ve akşam saatlerinde trafik kilitleniyor. Konya'nın araç sayısı 1 milyona yaklaştı. Artan araç sayısı trafiğin yükünü arttırdı. Durumu iyi olanlar, toplu ulaşım yerine özel araçları daha çok tercih ediyor. Yeni tramvaylar ve otobüslerle birlikte toplu ulaşımda kısmen iyileşme sağlandı. Ancak sefer azlığı nedeniyle toplu ulaşım yetersiz kalıyor. Bu durum da özel araç kullanımını artırıyor. Trafiğin aşırı yoğun olmasından dolayı yayalar da zor durumda kalıyor. Kazalarda artış görülüyor. Özellikle Konya'nın belli bölgelerinde sık sık zincirleme kazaları yaşıyor. Yoğun trafik nedeniyle zaman zaman tartışma ve kavgalar da yaşanıyor.

YOĞUNLUK SIKINTI OLUŞTURUYOR

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, trafik yoğunluğuna neden olan unsurları ve sıkıntının çözülmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Trafik sıkışıklığına neden olabilecek pek çok durumun söz konusu olabileceğini belirten Çelik,  “Yolu kullanan araç sayısının artışı ve trafik kazaları yoğunluğun önemli sebepleri arasında yer alıyor. Yoğunluk beraberinde birtakım sıkıntıyı getiriyor. Sürücüler,  toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar ve yayalar büyük bir stres altına giriyor. Yolcular, yoğunluktan büyük bir zaman kaybediyorlar. Sürücüler, ceza yememek ve vaktinde sefer süresini bitirmek için aceleci davranabiliyor. Ayrıca yoğunluktan iş, toplantı, okul gibi gecikmeler olabiliyor. Bu durumda kazalar ve ihlaller kaçınılmaz oluyor. Ambulanslar, itfaiyeler ve acil durumu olan sürücüler; yoğunluk anında bazen taşıtların hızlı bir şekilde ilerletemiyorlar” dedi.

TRAFİK VAHŞETİNİ AZALTMALIYIZ

Çelik, trafik kazalarının en büyük sebebinin insan olduğunu, kazaları azaltmanın en önemli yolunun toplumu bilinçlendirmek olduğunu dile getirdi. “Trafik kazaları, dikkatsizlikten ve trafik kurallarına uymamaktaki ciddiyetsizlikten kaynaklanır” diyen Çelik, şunları kaydetti: “Aşırı hız, hatalı sollama, alkol kullanımı, dikkatsizlik ve bunun gibi birçok şey kazaya davetiye çıkarıyor. Defalarca söylememize rağmen bir türlü önlem alınmıyor. Tehlikeli sürüş ve yakın takipten uzak durulmalı. Maalesef buna da yeterince önem verilmiyor. Minibüs şoförleri; bir anda frene basıp, uygun olmayan yerlerde yolcu indirip bindirebiliyor. Bunlar tehlike için risk oluşturuyor. Trafikte yaşanan yoğunluk ve stres bazen hoşgörü ve bilinci elimizden alabiliyor. Bazı noktalarda üst geçit olmayıp, uzak bir noktada kalabiliyor. Bu da yayanın tembel davranmasına ve canını tehlikeye atmasına ortam hazırlıyor. Kış aylarına doğru yaklaşıyoruz. Hava koşullarını dikkate alarak, tedbirli bir şekilde trafiğe çıkmada fayda var.”

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum