'Sarıot Gölü Barajı yapılmalı'

'Sarıot Gölü Barajı yapılmalı'

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvetili Mustafa Kalaycı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvetili Mustafa Kalaycı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Kalaycı soru önergesinde, "Ülkemiz ve bölgemiz için önemli miktarda su kaybının söz konusu olduğu, Bozkır’ın Sarıot, dipsiz göl ve tufan deresi bölgesinde kar ve yağmur sularıyla biriken ve düdenlerden denize giden suların değerlendirilmesi konunda bir inceleme yapılmış mıdır? Sarıot gölü bölgesinde baraj yapılması konusunda bir çalışma var mıdır?" dedi.

Konya ovasının artan su ihtiyacı ve mavi tünelden gelecek suyun da ihtiyacın onda birini bile karşılayamayacağını belirten Kalaycı, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Mavi tünelden aktarılması planlanan 414 milyon m3 suyun 100 milyon m3’ü içme suyu olarak Konya şehir merkezine verilecektir. Diğer taraftan, Bozkır ilçemizin yaylalarında Sarıot, dipsiz göl ve tufan deresi bölgesinde kar ve yağmur suları ile biriken ve düdenlere akıp giden yaklaşık 200 milyon m3 su varlığından söz edilmektedir. Mavi tünelden gelecek suyun neredeyse yarısına tekabül eden bu sular boşa gitmektedir. Sarıot gölünün baraj haline getirilmesi halinde, Bozkır, Ahırlı ve Yalıhüyük ilçelerimizde 300 bin dönüm arazinin kapalı sulama sistemi ile sulu tarıma kavuşturulabileceği, içme suyu problemine köklü çözüm getirileceği, elektrik enerjisi üretilebileceği, bölge ve ülke ekonomisine yıllık 300 milyon liranın üzerinde katkı sağlanacağı ifade edilmektedir. Bu konuyu bütçe görüşmelerinde sıkça gündeme getirmem üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sarıot gölünün tabanının membranlarla kaplanıp bu suların kazanılması konusunu inceleteceğini söylemiş, ancak iki yıldır bu konuda hiçbir gelişme olmamıştır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.