Şapkacılık mesleğini 67 yıldır Konya'da yapıyorlar

Şapkacılık mesleğini 67 yıldır Konya'da yapıyorlar

Göksu ailesi, yarım asrı aşan bir süredir geçimini şapkacılıkla sağlıyor. Konya Göksu Şapka Mağazası Kurucusu ve Sahibi Ali Göksu, oğlu ve torunuyla beraber 67 yıldır şapkacılık yapıyor.

Göksu ailesi, yarım asrı aşan bir süredir geçimini şapkacılıkla sağlıyor. Konya Göksu Şapka Mağazası Kurucusu ve Sahibi Ali Göksu, oğlu ve torunuyla beraber 67 yıldır şapkacılık yapıyor. Göksu ailesi, 67 yıldır Konyalının, çevre illerin hatta bazı ülkelerin şapka ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Birbirinden özel şapkaların satıldığı Göksu Şapka Mağazası, gerek Konyalının gerekse de farklı şehirlerden Konya'ya gelenlerin ilgisini çekiyor.

İLK ZAMANLAR SADECE RESMİ DAİRELERE ÜRETİM YAPIYORLARDI

1955 yılında kurulan mağazanın ilk kurulduğu zamanlar sadece resmi daireler için şapka ürettiğini söyleyen Göksu, “Bu mağaza ilk açıldığında asker, tren hareket memuru gibi resmi dairelerde çalışan insanların kullandığı şapkaları üretiyorduk. Resmi görevlerde çalışanların taktığına şapka halkın taktığına da kasket denir. Biz şapkacı olarak bu işe başladık.” ifadelerini kullandı. 1960 İhtilalı’ndan sonra şapka işini bırakıp sivil kasket üretmeye devam ettiklerini belirten Göksu, müşteri yelpazesinin genişlediğini, zamanla daha çok müşteriye ulaşabildiklerini belirtti.

9-2-1067x800.jpg

ESKİDEN EL YAPIMI ÜRÜN DAHA FAZLAYDI

Eskiden el işi üretimi yaptıklarını ve müşterilerinin daha az olduğunu belirten Göksu, müşterilerin artmasıyla tamamen makine üretimine geçtiklerini aktardı. Göksu, bu durumun sebebini şöyle açıkladı: “El işi ile 15 tane 20 tane üretebilirsin. Bu ürettiklerini de fiyatı yüksek halde satman lazım. Şimdilerde çeşit fazla, müşteri fazla. El yapımı ile ürün yetiştiremezsiniz. Eskiden sadece erkekler için kasket üretirdik. Şimdilerde kadınlar için de üretim yapıyoruz. Şapka, şal, eldiven ve deri ürünler de satıyoruz.”

9-3-1067x800.jpg

ALICISI KADAR GÖRMEYE GELEN DE ÇOK

Şehir dışından veya yurt dışından gelen insanların mağazalarına büyük bir ilgi gösterdiğini de dile getiren Konya Göksu Şapka Mağazası Kurucusu ve Sahibi Ali Göksu, son olarak şunları söyledi: “Vatandaşlar, daha önce sadece şapka satışı yapan bir mağaza görmediklerini belirtiyorlar. Ürün almaya gelenler kadar, mağazayı gezmeye gelenler de var. Mağazamızın ismini duyup gelip gezmek isteyenlerin sayısı da oldukça fazla. Belgesellere de konu olduk. Yurt içi ve yurt dışından gelen kişilerin de ilgisi hayli yüksek.”

ZELİHA ÇİÇEKDAĞ

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum