Sancılı bir süreç!

Sancılı bir süreç!

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, ABD Başkanı Trump’un senaryoları yüzünden Irak ve Suriye’de için sancılı ve zor bir sürecin yaşanacağını belirterek, bundan Türkiye’nin ve Türkmenlerin de etkileneceğini söyledi

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, 2019 yılının Irak ve Suriye halkları için ABD senaryoları yüzünden sancılı ve zor geçeceğini dile getirdi. Trump’un ABD’nin başına gelişiyle dünya siyasetinde çok farklı bir boyuta geçildiğini dile getiren Beyatlı, “Bugüne kadar kara listede olan teröristlerin açık ve net bir şekilde desteklendiğini görmekteyiz. Uluslar arası ilişkilerde ve ülkeler arasındaki hukuk ve siyasi kanunların ezildiği ve yok sayıldığı bir konuma geldik. ABD, gerçekten bu bölgede adeta tek tek bu ülkeleri yok ederken, tek savunduğu ve her zaman dile getirdiği terörle mücadele adı altında bu siyasetini sürdürmektedir. Bundan önce bu ülkeleri yıkarken, ‘nükleer başlıklı silahları ortadan kaldırmak için geliyoruz’ dediler. Geldiler, devletlerin yöneticilerini yok ettikten sonra halkı yok etmek için terörle mücadele kisvesi altında bunları yapmaktadırlar. Kuzey Suriye’de ellerinden gelen bütün oyunları sergilediler. Türkiye bu oyuna gelmedi. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonu ile bölgeye nasıl barış gelir dünyaya çok önemli ve etkin bir şekilde gösterdi” dedi.

IRAK’TA BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

ABD’nin bölgede aynı oyununun ikinci perdesini tekrar oynadığını kaydeden Beyatlı, şunları söyledi: “ABD, bölgeden çekileceğini ve Türkiye’nin de o bölgeye girip de farklı boyutta  karşılacağı tehlikeli bir senaryo ile karşı karşıyız. Görmekteyiz ki; Araplar, Türkmenler, Kuzey Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz Özgür Suriye Ordusu’nun içerisinde yer alıp, kendi vatanlarını kurtarmanın mücadelesi içerisindeler. ABD, gücünü Erbil’deki Harir Havaalanı’nda güçlendirmekte. Bağdat ve Erbil’deki hava üslerini kullanıyor. ABD, Irak’ın içerisinde yeni bir oyun kurma peşinde. Irak’ta bugün siyasi zeminin tamamen kaydığını, halkla siyasetçiler arasında hiçbir güven söz konusu olmadığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Halk ayaklanma noktasına gelmiş. Halk artık bıçak kemiğe dayandı görüşünde. Bundan sonra ne olacağını kestirmek çok zor. Bugün Irak’ın içerisinde adam kaçırmalar, adam öldürmeler, adam kayırmalar, rüşvet diz boyu. Haksızlık, adaletsizlik ve hak yeme gerçekten son safhaya gelmiştir.”

TÜRKMENSİZ BİR IRAK DÜŞÜNÜLEMEZ

Irak’ta 4-5 aydır hükümetin bir türlü kurulamadığını ve Türkmenlerin göz ardı edildiğini kaydeden Beyatlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hükümette bakanlıklar oluşturulurken, Türkmenlere bir bakanlık bile verilmedi. Türkmenler göz ardı ediliyor. Kimin parası varsa, kim rüşvet veriyorsa, kimin silahlı gücü varsa onlar daha etkili oluyor. Kim arkasında hangi ülkenin desteğini alıyorsa o yeri almaktadır. Bu şekilde Irak’ın uluslararası mahfilde yer alması ve kurtuluşu çok zor. Türkmenler Irak’ın demokrasisi için bir çimentodur ve Türkmensiz bir Irak hükümetinin kurulması mümkün değildir. Türkmenler, Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan tek toplumdur. Türkmenleri de bundan dolayı bu stratejilerinden dolayı dün DAEŞ’le vurdular, bugün de uyuşturucu maddelerle adeta uyuşturmak istemektedirler. “

ABD, KUZEY IRAK’TA DENGELERİ BOZDU

Dr. Aydın Beyatlı, Amerika Birleşik Devleti’nin Kuzey Suriye’den silah güçlerini Kuzey Irak’a çekmesinin yalnız Suriye ve Irak’ta değil bölgede ciddi endişelere neden olduğunu ifade etti. Beyatlı, “Kuzey Suriye’den askeri güçlerinin Kuzey Irak’a gelmesi 16 Ekim’den sonra Kuzey Irak’taki dengeleri karıştırdığını ve bozduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. 25 Eylül’de Referanduma giden Kuzey Irak Kürt Yönetimi, hem İran hem Türkiye’den ciddi bir karşıt görürken, ABD’den hayır yapmayın kelimesi gelmedi, bunu erteleyin denildi. Şimdi Irak’taki insanlar acaba bunun zamanı gelmedi dediği Trump’ın orada yerleşip zamanı tekrar olgunlaşsın diye mi uğraşılıyor diye düşünüyor” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum