Sanal kalpazanlık kurbanı olmayın!

Sanal kalpazanlık kurbanı olmayın!

Dolandırıcılar her gün yeni bir yöntem bulup insanları tuzağa çekmeye devam ediyor. Uzmanlar, vatandaşları telefon ve internet dolandırıcılarına karşı dikkatli ve bilinçli olması konusunda uyarıyor

Teknolojinin gelişmesiyle internet ve telefonlar hayatımızın her alanına hızla giriyor. Fakat gelişen teknoloji dolandırıcılık yöntemleri de değişiyor ve gelişiyor. Düne kadar yalnızca bankaların vezneleri aracılığıyla yapılan bankacılık işlemleri bugün internet bankacılığı veya mobil bankacılık ile yapılıyor. Dolandırıcılar, insanları tuzaklarına düşürmek için her gün yeni yöntemler buluyor. Telefonla arayıp hesabına para yatırtan da var, bankaları kullanarak reklam üzerenden kullanıcı hesaplarına giriş yapan da. İnsanları telefonla arayıp çeşitli örgütlerin hesaplarını ele geçirdiği bahanesiyle hesap bilgilerini alan dolandırıcılar bu konuda vatandaşların biraz da olsa bilinçlenmesi üzerine yeni yöntemler buluyor. İnsanları tuzaklarına çekerken sözde hediyeler ve çekilişlerle işi süslü hale getiren dolandırıcılar kullanıcıları kolayca tuzaklarına çekiyor.

HER GÜN YENİ BİR YÖNTEM BULUYORLAR

Dolandırıcıların her gün bir yöntem bulduğunu belirten Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Musafa Dinç,“Telefon dolandırıcıları o gün gündemde olan bir olay neyse onu söyleyerek vatandaşları korkutuyorlar. Bu konuda FETÖ, PKK olayları bahane edilerek ‘Terör örgütü hesabınızı ele geçirmiştir. Şu hesaba para gönderin.’ gibi metotlarla vatandaşların parası alınıyor. Vatandaşlarımızın çoğu bu konuda bilinçlendi, bunu fark eden dolandırıcılar yeni yöntemler buluyor. Son zamanların en popüler dolandırıcılık şekli internet dolandırıcılığı oluyor. Bankaların benzer logoları ya da birebir kopyaları ve internetin imkanları da kullanılarak milyonlarca kişiyi tuzağa düşürüyorlar” diye konuştu.

4-028.jpg

BANKALAR GÜVENLİK ÖNLEMİ ALMALI

İnternet üzerinden bankaların adı kullanılarak yapılan dolandırıcılıklarda bankaların güvenlik önlemi alması gerektiğini vurgulayan Dinç, “Yargıtay’ın bu konuda verdiği karalarda bankaların gerekli güvenlik önlemlerini alması gerektiği ve bundan dolayı zarara uğrayan insanların çoğunda da zararın banka tarafından karşılandığı ortaya çıkıyor. Tabi bu süreç uzun bir süreç, vatandaşın yargı yoluna gitmesi, davalar açması ve arkasından Yargıtay’a gitmesi bir zaman ve imkan meselesi. Bu imkanları olanlar mağduriyetlerini gideriyorlar” ifadelerinin kullandı.

BİREYSEL DOLANDIRICILIKTA PARAYI ALMAK ZOR

Kurumsal firmalar üzerenden yaşanan dolandırıcılık vakasında yargı yoluna gidilip işin çözülebildiğini aktara Dinç, bireysel dolandırıcılık vakalarında koruyucu mevzuatlar yeterince açık olmadığı için vatandaşların mağdur olduğunu belirterek, “Parayı alan kişi yakalansa bile o parayı harcadıysa o parayı ondan alma imkanınız olmuyor. Aldığı cezalar da zaten çok cüzi cezalar, yani bu insanlar hapse sabah girip akşam çıkıyorlar. Kaldıkları yerden tekrar işlerine devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZ BİLİNÇLİ OLMALI

Vatandaşların bu konuda yapması gerekenlere değinen Dinç, şunları söyledi: “Vatandaşların bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Bilmedikleri konuda mutlaka yakınlarına danışmaları gerekiyor. İnternetten yapılan alışverişlerde kart bilgileri girilen sitenin bankanın ya da firmanın gerçek sitesi olduğundan emin olmak gerekiyor. Bilgi düzeye yeterli olamayan vatandaşların da hesaplarını internete kapatmalarını öneriyoruz. Bizim vatandaşımız polis, asker ya da diğer kamu görevlilerinden korkuyor. Dolandırıcılar da bunu kullanıyor. Vatandaşların şunu kesinlikle bilmesi lazım; hiçbir kamu görevlisi vatandaştan telefonla para istemez. Bununla ilgili yetkililer defalarca kez bilgilendirme mesajları atıyor, kamu spotları yayımlıyor.”

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.